Premieră în România: Operație pe creier prin pleoapă

Premieră în România

Premieră în România. Primul caz de operaţie pe creier prin pleoapă a avut loc la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „dr. Carol Davila”, anunţă, sâmbătă, Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Potrivit unei informări postată pe pagina de Facebook a MApN, intervenţia a durat şase ore.

„La finele anului trecut, caracterul minim invaziv al intervenţiilor care ţin de chirurgia epilepsiei a depăşit o nouă barieră. Cazul pe care vi-l prezentăm în premieră naţională este al unui pacient în vârstă de 49 de ani, cunoscut cu un accident vascular cerebral ischemic major şi crize de epilepsie încă din copilărie. Când a ajuns în atenţia echipei medicale, frecvenţa crizelor era de aproximativ 3-4 crize pe săptămână. Echipa de neuroepileptologi a conceput un plan de chirurgia epilepsiei care propunea rezecţia polului temporal, nucleului amigdalian şi hipocampului. Dacă planul ar fi fost greşit, pacientul ar fi avut tulburări severe de memorie, fapt ce îi putea afecta sever calitatea vieţii. S-a stabilit că cea mai bună opţiune pentru acest caz era un abord care nu a mai fost încercat până acum în România, printr-o incizie utilizată strict în chirurgia oculoplastică, la nivelul pleoapei stângi”, arată sursa citată.

Pregătirea a fost realizată în prealabil prin reconstrucţii tridimensionale şi exersată atât în mediul virtual în repetate rânduri, cât şi în cadrul unor cursuri de disecţie specializate ce au avut loc în Barcelona, Spania, explică MApN.

„Astfel, la trei luni de la intervenţie, frecvenţa crizelor a scăzut de la trei-patru crize pe săptămână la… niciuna în trei luni! Definiţia de ‘caz vindecat’ totuşi este absenţa crizelor timp de doi ani de la intervenţie, pacientul rămânând atent monitorizat în această perioadă de către echipa de neuroepileptologie”, se mai arată în postarea ministerului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

5 Comentarii

  1. Bravo!
    Ministerul Sănătății ar trebui sa aloce bani pt trimiterea unui număr mare de medici ( câteva sute in fiecare an) la specialuzari si schimburi de experienta in străinătate.
    Creșterea nivelului de competenta a medicilor si dotarea spitalelor județene! Multe operatii si manopere medicale sa se faca la nivel de spital județean. MEDICI LA SPECIALIZARI IN ȚARĂ SI AFARĂ!

  2. cati oameni ati ucis j a vre lor in plan-de-mita? J E GU RI PSIHOPATE! MENGELE!

  3. Dieta keto, creata special pentru a-i ajuta pe bolnavii de epilepsie, pare sa fie foarte eficienta in cel putin 50% din cazuri.
    Eu n-as lasa pe nimeni sa se joace cu creierul meu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.