Premierul Estoniei dat în urmărire de Rusia

Poliţia rusă a dat-o în urmărire pe şefa guvernului Estoniei, Kaja Kallas, notificarea în acest sens fiind afişată marţi pe site-ul Ministerului de Interne de la Moscova, informează AFP.

Kallas este urmărită „într-un dosar penal”, menţionează poliţia, fără a specifica infracţiunea implicată.

Sunt daţi în urmărire şi secretarul de stat estonian Taimar Peterkop şi ministrul culturii din Lituania, Simonas Kairis.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a explicat că cei trei sunt ostili Rusiei, fiind „răspunzători de decizii care sunt de facto o insultă la adresa istoriei” şi „persoane care întreprind acţiuni ostile împotriva memoriei istorice, a ţării noastre”.

AFP menţionează că Rusia se consideră eliberatoarea ţărilor respective şi susţine că orice alt punct de vedere reprezintă o falsificare a istoriei, ceea ce potrivit legislaţiei ruse constituie o infracţiune.

Agenţia de stat rusă TASS afirmă, citând o sursă neidentificată din domeniul securităţii, că oficialii respectivi sunt învinuiţi de „distrugerea şi degradarea unor monumente ale soldaţilor sovietici” din cel de-Al Doilea Război Mondial.

În ultimii ani, în statele baltice au fost demolate mai multe astfel de monumente moştenite de la fosta Uniune Sovietică – gesturi care au marcat respingerea perioadei în care Estonia, Letonia şi Lituania au fost anexate de URSS.

Cele trei ţări, acum membre ale Uniunii Europene şi NATO, au relaţii tensionate cu Moscova, iar pe teritoriile lor trăiesc minorităţi ruse. Dezacordurile s-au intensificat după ce Rusia a invadat Ucraina: balticii susţin activ Kievul şi se consideră ameninţaţi real de atacuri din partea ruşilor.

Săptămâna trecută, Ministerul de Externe rus i-a convocat pe însărcinaţii cu afaceri eston, leton şi lituanian, acuzând ţările lor că „sabotează” alegerile prezidenţiale care urmează să aibă loc în Rusia în martie, refuzând să asigure securitatea secţiilor de votare din ambasadele ruse la Tallinn, Riga, respectiv Vilnius.

În ianuarie, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un turneu în cele trei state baltice, Letonia şi Estonia au renunţat la acordurile cu Rusia privind asistenţa juridică, pe motiv că ruşii au atacat Ucraina.

În aceeaşi lună, Estonia a refuzat să îi înnoiască permisul de şedere conducătorului bisericii ortodoxe estone subordonate Patriarhiei Moscovei, care este cetăţean rus, apreciind că acesta prezintă un risc pentru securitatea naţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

26 de Comentarii

 1. Cele mai guralive tari in acest razboi contra Rusiei sunt Tarile Baltice ce au impreun nici 5 milioane de locuitori dar ei sunt cei mai tari in gura, asta pana le-o plomba rusii oraselele ca sa se cuminteasca.

 2. Occidentalii se enerveaza acum pe tehnicile introduse de catre ei. Rusii, oameni cu numar pe casa, le raspund „cu aceeasi moneda”.

 3. Trei doamne și toți trei!…văi de mama lor, parcă sunt o legătură de mărar verde!…

 4. Rusii trebie scosi cu cainii din Europa ,Rusia si rusii au pierdut sensul european al istoriei,Rusia e o tara asiatica plina de mongoli
  Cei 24% populatie colonialista rusa trebuie trimisa de unde a venit,Estonia este o tara de civilizatie germanica

 5. Ce tupeu și pe estonienii ăștia să vrea libertate și destin propriu în locul robiei rusești.

 6. VAZ’ca in Graba de a analiza Relatia Balticele-Rusia,
  SE neglijeaza o Cestie fff Interesanta … 🙂
  „AFP menţionează că Rusia se consideră eliberatoarea ţărilor respective şi susţine că orice alt punct de vedere reprezintă o falsificare a istoriei, ceea ce potrivit legislaţiei ruse constituie o infracţiune.”

  POATE si un Roman OareCARE, si care ar zice (C O R E C T Istoric Mode) ca DUBLA „Eliberare” a Basarabiei (Ultimatumul GROBIAN din 28 iunie 1940 SI Invazia din August1944)au fost Acte Talharesti de RAPT Teritorial, ca si Primul FURT a Jumatate de Moldobva Istorica, din 1812 (Basarabia) si pe care Alde AXONs ii boteaza ca LEGITIM, pen’ca vezi Doamne, Rusia a VARSAT Sange Rusesc pentru a INTRA in Moldova …
  Interesant, Very, Very Interesting Thing …
  INTRI NeChemat de Nimeni, Cel mult de Javre Locale SCARBAVNICE, KKs in Iarba, Nimeni de Nimeni, distrugi, furi , omori, violezi si INGHITI cu TOTUL Bucata de Tara, rupand Familii, POPOR, Legaturi, etc. si APOI, dupa o Perioada de Calmare, incepi sa iti IMPUI LImba RUSA, sa aduci VENITURI in Basarabia (Evrei, Ucrainieni, Germani, Turci GAGAUZI, Ttati, Bulgari, etc.) ca sa SCHIMBI Componentza ETNICA a Teritoriului.
  Ulterior, dupa LOVILUTIA din 1917 incepi in Fortza si mai mare RUSIFICAREA Basarabiei …
  Si, te astepti sa te si IUBEASCA Oamenii, imitand pe UNuu’ mai Perfid in Diverse SATANISME Globale, da’ NU ai Anvergura si Perfidia DULCE a Aceluia.
  Pai NU dau sa fuGA de Talica, OAMENII cand ii amenintzi ca POATE ii faci Infractori pen’ca vor indrazni sa considere „ELIBERARILE” de Turci, de Boierii Romani si „FASCISTII” Romani InExistenti drept Ceea CE si SUNT:
  CONTINUARE

 7. CONTINUARE
  RAPTuri, FURTuri NeRushinate de Teritorii, urmate de Rusificare, de Umplere Etnica cu Venituri expres aduse sa sufoce Etnicii AUTOHTONI de Mii de ani, Romanii.
  APOI, dupa WW2, Deportari in Siberia, UCIDERI, UCIDERI,UCIDERI de Romani si iat=r Impamanteniri de RUSI si UCRAINIENI …
  CAND sa ne para RAU de CE va face Occidentul, incaierandu-va “in FAMILIE” …

 8. Dați le jos toate statuile iar rușilor cărora nu le place să plece dracului la Moscova cu istoria lor cu tot. Au umplut cu ruși toate teritoriile ocupate și acum au pretenții.

 9. Gelule, cel mai guraliv și penibil rusofil de pe forum ești tocmai tu, cel care n-ai în cele două emisfere din dotare, luate împreună, mai mult de 5 neuroni valabili.

 10. Aaaa, pa’ balticii poa’ să plece spre „libertate” și „democrație” in colhozul european, că nu-i ține nimeni de rău. Rușii își vor doar propriile teritorii pe care le stăpânesc de cca 1200 de ani și pe care evreul Lenin le-a făcut cadou etnicilor lui formând mici sate devenite state.

  Vorba lui Bibi: să plece, mă! Teritoriile să le lase!

  Mă, tată, mă! Pe tine nu te doare, mă, atât retard?

  Cum poți, mă, să trăiești (vorba vine, că aia-n ignoranță nu-i viața) fără să citești și să înțelegi lumea pe care o puluezi degeaba?

 11. In Schimb UNii Commentacks sunt La Fel ca SI VOI, RUSHII, pe Partea Ailalta … „_
  @Dan Olteanu,
  TU UNDE traiesti Bre?
  NU SUB SUA si Occidentuu’ care „Libertate si HOTIE si CRIMA si DROGuri, si PROSTITUTIE ne-au adus si TOATE Nasarambele POSIBILE, in care i-au DEPASIT in 34 de Ani pe RUSHI, daca SE POATE ASHAO Cestie …

  PLUS Bechteluu’, PLUS OMVuu’, PLUS Rosia Montana …
  De UNDE SARITZI BAaa din CARE Iarba Dreacuu’ CE va ascunde si din care saltati in Poteca Oamenilor CumSeCade sa VA ia pe Talpi, sa LE imPutzitzi „CASHILE”.
  Pai, daca suntetzi CAZATURI Plescainde din CURuu’ lu’DREACuu’, normal ca sunteti SALTARETI, KKs Saltareti, sprinteni … 🙂

  NE AM CAM SATURAT si de SUA si Occidentuu’HAD si de RUSIA … 🙂

 12. tarile baltice au fost numite intr-un comentariu …chiuahua states…dupa probabil rasa de catei mexicani mici si foarte latratori…aceste state conduse de jidani sau agenti ai jidanilor ca si romania isi pun pericol gratuit mexistenta la sugestia jidanilor ucrainieni si americani tradatori vinduti israelului…de la jidani moarte si razboi pt fraieri si prosti .

 13. Lenuțo, ia-ți mă, fatalaule, prafurile că faci urât in sevraj. Ori nu mai ai bani c-a secat izvorul „civilizat” care adăpa propagandiștii?

  Hai că știu că v-a tăiat mult din rație.

 14. Interesante au fost toate preparativele care au premers amorsarea conflictului Rusia-Ukraina. Nu pot sa apreciez daca si cine le-a pus in opera,pentru ca in democratiile functionale ‘Box Populii , Box Deii!”Ce se poate observa ,chiar cu ochii inchisi, este faptul ca de un bun numar de ani incoace frecventa cu care diverse activiste feministe, climaterice, LGBTQ, vanzatoare la un mall,etc au fost desemnate prin vot popular presedinti,prim ministri, ministri de externe,etc ai tarilor Chihuaua( inclusiv Moldava)dar si Finlanda si Sweden, cu misiunea limpede enuntata de a se pronunta cat se poate de vizibil si cam fara fundament,contra politicilor Moscovei, darsi pentru intrarea Moldovei si Ukranei in UE , la pachet,respectiv a celor doua state scandinave in NATO, tot la pachet. Foarte bizara a parut prezenta in aceste inalte functii a unor doamne + un domn cu origine etnica semito-hamitica , totusi in tari in care prezenta acestor minoritati este efectiv exotica, ceva dupa zero virgula la recensaminte. Desigur, CIA lucreaza cu multa pricepere in folosul democratiei. Vin alegerile si la noi. Nimic, pe ultima suta de metri, nu ave alogeni in tara , s-au terminat??? Nu de alta, dar este nevoie de femei puternice !

 15. De acord cu pozitia guvernului rus. In aceeasi cheie Moldova a fost vasala Poloniei sub Alexandru cel Bun, iar Polonia a „eliberat” in 1610 Rusia de opresiunea uzurpatorului Boris Godunov ca dovada a fost si ultimul (fals desigur) Rurikid. Pe cale de consecinta „logica” Rusia este teritoriu moldovenesc si pentru ca Moldova a „ales” sa se uneasca cu Valahia atunci formand Romania, Rusia este pamant romanesc si orice falsificare a istoriei reprezinta caz penal si deci Putin si camarila lui trebuie pusi sub urmarire penala deoarece au denigrat adevarul istoric in interviul cu jurnalistul american Tucker Carlson fie prin falsificare fie prin omisiune cum a fost cazul adevaratului cuceritor la Polanilor Kieveni anume vikingul Askold and Dir (Höskuldr in nordica veche) ) care este de fapt intemeitorul rusiei kievene care de fapt era poloneza dupa numele tribului cucerit de tribul de vikingi numit rus’ in limba lor scandinava pt ca erau din regiunea Roslangen a Suediei zisa Rosin in nordica veche respectiv varangoi in greaca bizantina sau varagieni in latina. Askold and Dir a fost asasinat printr-o inselatorie / capcana de celalalt viking Oleg /Helgi cel Intelept?(mai degraba viclean n.a.) (oare cu cine or semana rusii astia actuali?) dupa care Helgi printul Novgorodului si ruda sau omul de incredere al lui Rurik i-a uzurpat regatul kievean si s-a facut pe sine rege dupa care regatul a trecut lui Igor fiul lui Rurik. Ce era novgorodul? Locul unde piratii si talharii vikingi isi depozitau prada si isi cautau refugiu sau de munca.

 16. PROSTIA TA, 😊
  SI TU sarishi sprinten in Parte Ailalta?
  SI TU esti dintre Saltaretzii DIN Iarba?
  NU ASTA este Solutia …
  DESHTEPTAREA Boboarelor intru POPOARE prin CARTE Sustinuta CONSISTENT de cate STATE!

 17. @ Prostu’ ingropat in Rusia 14:17
  Buey GENIULE, tu ai vazut cat de „mongoloid” arată Rusoaicele alea blonde naturale si cu ochii albastri sau verzi ? Ia fugi tu la oglindă si spune-ne cum arăți tu, buey Europeanule…măRog…🤣
  măRog…🤣

 18. Pentru DEOSEBIT DE DEȘTEPȚII care au facut Istoria cu fochistul școlii:
  La 1812, Moldova era un Beilic. Că zic Românii că ar fi fost „Principat”, e altă treabă…
  Măritul Sultan îi zicea „Bei”.
  „Domnul” Moldovei sau al Munteniei, in toată Epoca Fanariotă, era un Neica-Nimeni care își cumpăra „tronul” cu bani mulți la Stanbul. Foști plăcintari, negustori, grecotei din Fanar.
  Si pe care Măritul Sultan ii schimba ca pe o pereche ce ciorapi uZați, cand avea el chef. Trimitea un Hadâmb cu șnur de mătase si Firman la Iași sau București si GATA.
  Lăsați aiurelile naționaliste de mucava cu care v-a intoxicat PERNICIOSUL Ceașcă.
  Austria a luat Bucovina DE LA TURCI, Rusia a luat „Basarabia” DE LA TURCI.
  Hai pa, măRog…🤣
  {● RăuPorKaK-Cititoru’-RăuPorKKaK ●}

 19. Rusii sa se mai uite la harta pe care a aratat-o mongolul daca tot sunt ei preocupati de „maretia” lor cu sute de ani in urma…nu se mai satura de teritorii dar pe alea care le au, oamenii o duc mult mai rau decat aia din Tarile Baltice…oare de ce??

 20. I-au vândut suedezii cândva lui Petru iar acum se umflă în pene.. Acum se sufoca căci sunt un fund de Europă..
  Vand rusofobie..

 21. ALT Tampiiiit, CUMPLIIIT de Tampiiit, spune ca daca Rusii au FURAT, FurLUAT adica BASARABIA de la Turci, gata, s-au scapat de Acuze de TALHARI Ucigashi care au RUPT in Doua un TERITORIU si UN POPOR.
  Daca i-ar RUPE Altii pe EI, ACUM, tooot Dobbitocks d’Ashtia ca Ala de mai Sus, ar scoate la Interval?

  NU mai faceti ALTORA CE Voua NU va place, ca pan’la Urma VA FAC Ailalti, ca sunt mai Otzi … 🙂
  Uite CE USHOOOR, ca Picioruu’ Didiinii de la UNION, VA facura sa VA InCaierati FRATII intre VOI?
  CUM?
  Exploatandu-va SALBATICIA Remanenta …
  Cu CARE NE ati tratat pe Noi, din 1711 incoa’…

 22. Rusia a vorbit despre eliberarea Estoniei de Nazism….Estonia demoleaza statuile Eliberatorilor sovietici pentruca in Europa a revenit NAZISMUL la putere, inclusiv in Romania….In Ucraina NAZISTUL Bandera a fost proclamat erou national…Romanii prin PSD sunt deocamdata mai rationali…Recent Romania a recunoscut oficial Holocaustrul comis de Regimul legionar Ion Antonescu in Moldova- Transnistria unde a exterminat peste 300.000 de civili evrei, comunisti, tigani..

 23. Istoria Adevarata inseamna sa te pui in locul tuturor partilor din conflict…La 1812 Principatele romane erau sub puterea Otomana 80 la suta…Basarabia era sub puterea Otomana 100 la suta de sute de ani…Basarabia era o Baza Militara Otomana la 1812, Otomanii erau aliati cu Napoleon… La 1812 Europa condusa de Napoleon invadeaza Rusia. Baza militara Otomana numita Basarabia NU se poate alatura invaziei lui Napoleon asupra Rusiei fiindca Rusia avuse grija sa alunge Otomanii din Basarabia prin Razboi in care a invins Otomanii…In acest fel Rusia reuseste sa respinga Invazia Europei condusa de Napoleon care pierde in Rusia aproape intreaga armata de invazie de 900.000 de soldati…Prin urmare Rusia a luat Basarabia de de la Otomani pentruca acestia o foloseau ca baza militara contra Rusiei…Daca voia Basarabia, Romania trebuia sa o ceara de la Constantinopole….Acesta e Adevarul Istoric si Juridic, restul este cotcodaceala legionaroida…..Dupa anul 2004 intreaga Romanie devine o Baza Militara Americana impotriva Rusiei…prin asta Romania devine dusman oficial al Rusiei si potential agresor al Rusiei impreuna cu NATO. Dupa 2004 Rusia trateaza Romania asa cum este, adica un inamic si potential agresor al Rusiei prin NATO….E logic, la 1941 Romania fascista a agresat si a invadat Rusia Sovietica alaturi de Germania NAZISTA…In anii de ocupatie a URSS Armata fascista romana a exterminat circa 3 milioane de civili sovietici din cele 17 milioane
  de civili sovietici exterminati in total.
  Numai la Odesa in 1941 Armata romana extermina circa 70.000 de civili sovietici in doar cateva saptamani….Vrei sa faci o Romanie Suverana, o faci cu Vecinii, si nu complotezi impotriva lor fiindca vei pierde …Imposibil sa faci o Romanie Suverana cu Nord atlanticii…sunt departe…Rusia a luptat cu Otomanii 400 de ani…Fara Rusia, Romania de azi nu exista….Fara Rusia aici era Islamul.

 24. @ „tibi1”, 13 feb. 2024 la 16:59
  „…pe alea care le au, oamenii o duc mult mai rau decat aia din Tarile Baltice…oare de ce??”
  În primu’ rînd, că nu se spune/scrie „pe alea care le au”, dobitocule, ci „pe alea PE care le au”!
  https://www.libertatea.ro/lifestyle/cum-folosim-corect-care-pe-care-4414446
  Iar răspunsu’ la că „oare de ce?”, oare ar putea fi același ca în cazu’ Rro’? …că AMERLOCII INUNDĂ CU $$ FĂRĂ VALOARE TOATE COLONIILE LOR, și că pe străzi vezi vile și avtomobile ce totalizează nominal o valoare mai mare decăt a produs Rromînika ta în 100 de ani? Punem rămășag că hainele de pe tine și locuința în care stai depășesc valoarea ce ai creeat-o tu în toată viața ta de că’t? …și că ăsta e cazu’ pentru 90% din balkanicii tăi? Am văzut cum se „muncește” la voi: pauzele totalizează mai mult decît timpul vostru de „muncă”, iar munca voastră e frecvent egală cu ZERO!
  Prin băltoaca Estonia a scăpat aghienta criminală ukraineană care a asasinat-o mișelește pe ziarista Dariya Dughina, deci complicitatea în speță, dinte conducerile Estoniei și Ukrainei naziste, e clară!
  Nimeni nu va scăpa ne-pedepsit pe lumea asta.
  https://www.youtube.com/watch?v=tOr2olhxauM
  „There’s a storm that’s on it’s way
  And in the end
  Yes, in the end, everybody’s gonna pay
  There will be a retribution
  Revenge will have it’s day
  And there will be no absolution”……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.