Premierul Franței a demisionat

Premierul francez Élisabeth Borne şi-a prezentat demisia.

Președintele Emmanuel Macron a acceptat-o, a anunţat luni seara Palatul Élysée.

„Doamnă prim-ministru, dragă Elisabeth Borne, munca dumneavoastră în serviciul naţiunii noastre a fost exemplară în fiecare zi”, a scris Emmanuel Macron pe X. „Aţi pus în aplicare proiectul nostru cu curajul, angajamentul şi determinarea femeilor de stat. Din toată inima mea, vă mulţumesc”, a mai notat preşedintele francez.

În cele 20 de luni la conducerea guvernului, Borne şi-a asumat reforma extrem de nepopulară a sistemului de pensii şi foarte controversata lege privind imigraţia.

În scrisoarea sa de demisie, consultată de AFP, Élisabeth Borne a declarat luni că este „mai necesar ca niciodată să continue reformele”.

Tânărul ministru al educaţiei naţionale Gabriel Attal este dat favorit pentru a-i succeda la conducerea executivului francez.

Numită prim-ministru în mai 2022, Elisabeth Borne a devenit a doua femeie în funcţia de premier din istoria Franţei. Ea va conduce executivul interimar până la desemnarea unui guvern cu puteri depline.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

22 de Comentarii

 1. Handibela asta e un mister din ce gaură, mușuroi a fost selectată. Are nume francez get beget.

 2. urnalistilor, sa faceti o presa cu toate gunoaiele de premieri si presedinti care au dat mana cu Zeli si care au demisionat sau au fost demisi de atunci… Rutte, Liz „Lettuce”, BoJo, nu mai tin minte cum se numea ala din Italia, Franta a schimbat vreo 2 deja, stripteuza aia din Finlanda e si ea pa, parca si prin tarile de balta a cazut una, Slovacia pa, Scotia pa, Poohlonia pa, ala in Spania s-a prostituat cu separatistii sa ramana la putoare, carnatul ofensat din Germania e si el pe ultimul picior

 3. La romani insa Don Ciolacu nu stie sa scrie. “Trebe” asistat sa termine fraza.
  Stie ca restul de ciolaci depind de el si de aceea nu da drumul functiei. Constiinta ca parazitii nu mai au de unde suge nu-i da pace.

 4. Elisabeth Borne NU a fost simpatizantă Soros. Următorul Prim ministru sigur va fi din clanul Soros.

 5. S-a saturat de sorosistul Macrou cu sinistra lui sotie! Succesuri,Trump! Putin e la ușă!

 6. La francezi asa merge, președintele schimbă mult mai des prim-ministrii decât mașinile personale. Un fel de Moțoci care își pierd doar dregătoria. Și ii da înainte cu politici pe care nu le-a votat nimeni. Sistemul franțuzesc (uninominal în 2 tururi) e doar cu un grăunte mai puțin rău decât cel englezesc și cel american, dar nu este reprezentativ. Nu zic ca ar fi bine să aibă FN 15% din locuri, cât au mai luat în turul 1, dar nici să fie dramatic subreprezentati. Așa câștigă apa călduță, răul cel mai mic, ai lui Micron.

 7. era prevazuta demisia de cca 3 luni; tipa a fost un foarte bun prim ministru pentru acest Macron

 8. …ar fi chemat-o, dacă s-ar fi mutat la Yeși sau la Bukale!
  Ca pe „Anna Pauker” (Hana Rabinsohn) sau „Silviu Brucan” (Saul Bruckner)…
  „Her father, Joseph Bornstein (1924–1972), son of Zelig Bornstein from Łuków (formerly Congress Poland), was born in Antwerp, Belgium. He fled to France at the outset of the WW2”.
  Uite încă una ca ea: Simone „Weil was born in her parents’ apartment in Paris on 3 February 1909, the daughter of Bernard Weil (1872–1955), a medical doctor from an agnostic Alsatian Jewish background, who moved to Paris after the German annexation of Alsace-Lorraine, and Salomea „Selma” Reinherz (1879–1965), who was born into a Jewish family in Rostov-on-Don and raised in Belgium. According to Osmo Pekonen, „the family name Weil came to be when many Levis in the Napoleonic era changed their names this way, by anagram”. „.

 9. Maurul si-a facut datoria, maurul poate sa plece … Pleaca Borne(stein), pentru ca asta e adevaratul nume, record propriu cu 23 (!!) de „ordonante de urgenta” (le spune „49.3” in Franta), vine „buietu'” Attal (din cite se stiu prin tirg, mare iubitor de „buieti” ! Asta nu useamna ca respectivul nu e baiat destept si manierat, ca purtator de cuvint al guvernului a inlocuit o gorila batuta in cao, ca ministru al invatamintului un companzeu la fel de batut in cap ! Da’ totusi … dupa astia doi (Bornestein si Attal), adevarate trompete ale Maiestatii Sale Emmanuel I, cine o sa urmeze ? Bibi Netanyahu ?

 10. Nu e sigur ca Macron sa n-o renumeasca pe Borne prim-ministru. Demisia tipei fiind exclusiv o chestiune tehnica, de procedura: Macron, nepopular, ba chiar FOARTE nepopular, decreteaza legi la fel de nepopulare. Fara dezbatere în Adunarea Nationala, unde nu mai are majoritatea. Ori, o remaniere guvernamentala îi permite Presedintelui/primului ministru sa apeleze la art. 49.3 din Constitutia Frantei: adoptarea unei legi fara dezbatere si vot în parlament. Specialitatea individului: a folosit-o, pâna acuma, de nenumarate ori. Cu fosta, deja, echipa guvernamentala, 49.3 deja fusese folosit si Constitutia nu-i permitea lui Macron sa-l mai foloseaca o data. Cu-n guvern remaniat (adica alt vot de investitura în Adunarea Nationala), Macron poate sa apeleze iar la 49.3. Dictatura se-adânceste, cu alte cuvinte. @Panfil Fleicaru: de acord: Borne a fost un bun prim-ministru. @Tautu : RN e un partid suveranist. Tradat de Marine le Pen, care nu mai vrea iesirea Frantei din UE, adica a renuntat la suveranitate. UE = „suveranitate împartita”(între tarile componente, si care-ar trebui sa opereze NUMAI în Consiliul European, în care-i un presedinte – Charles Michel, actualmente -, si sefii se stat ai tarilor componente ale UE), suveranitate pe care si-a asumat-o, însa, si fara nici un drept, Comisia Europeana nealeasa a UrSSulei (pe urmele lui Barroso, alt om al americanilor. Ultimul si având, actualmente, un post foarte bine platit, în SUA).

 11. Franta avea prim ministru? N-am stiut. Mai are partide? De dreapta de stanga? Unde s-au dus?

 12. a devenit a doua femeie în funcţia de premier din istoria Franţei.

  -prima a fost Édith Cresson
  a lasat UN DEZASTRU
  si succesoru Pierre Bérégovoy s-a autodemisionat cu 1 glontz in gură…..

 13. @maxtor : în gura lui Bérégovoy se-auzea c-ar fi fost 2 (DOUA) gloante… Edith Cresson: un dezastru, într-adevar… n-a ajuns, dupa, sefa Comisiei Europene?

 14. Credeam că a picat Putin. Nu așa jucau astrele? Dar se pare că joacă în deplasare.
  În doi ani nu mai rămâne niciun vierme (președinte, prim-ministru) dintre cei care au declanșat războiul împotriva Rusiei.
  Să fie pace!

 15. @Maxtor, ps: în guvernul Cresson au mai fost si alte catastrofe (specialitatea socialistilor): Brice Lalonde. Martine Aubry (fata lui Delors, omagiatu’), Elisabeth Gouigou (fata unui industrias, ea însasi fiind insuportabila. Multilateral nepregatita si cu bot. O tortura pentru privire). Restul, sterse. Borne, actuala demisionara – daca tarile UE tot s-au lasat furate de Comisia europeana asa de … „democratica” încât nu-i aleasa, dpdv al legiferarilor privindu-i pe umani -, îi raspundeam lui @Pamfil Fleicaru c-a fost, totusi, o buna prim-ministru : a legiferat, fara s-anunte ori s-admita contestatie, în favoarea animalelor. Care, la finele mandatului lui Borne, au mai multe drepturi.

 16. cica daca lui Bill Clintor ii placeau tinere, lu’ Macron ii plac batrane… acuma se pare ca o sa numeasca primul homosexual ca PM al Frantei, „progresism”

 17. Francezii au ce au votat, un președinte infantil. Românii au și ei ceea ce au votat , un președinte (securist) prost care a ”creat” guvernări pe măsura inteligenței lui și cea a securiștilor (tot proști) care îl sustințin și pe deasupra pretind că știu a conduce o țară. M-am săturat de inconștientii care votează pe acești politicieni cretini in mod repetat. Să mai terminați cu lozinca ”trebuie să alegem răul cel mai mic”. Nu trebuie să alegem nici un rău , trebuie să alegem doar ce este bun și competent. Deocamdată jurnaliștii continuă să ne prezinte tot aceste țoape politice ( bărbați și femei), inclusiv pe cei europeni.

 18. Asta e sora ăleia de la Bancă Centrală Europeană, Christine Lagarde. Sunt din clanul Rothschild, ca și Macron, nu dintr-ai lui Soros.

  Franța, UK, Austria, Olanda, Danemarca, Elveția, Israel sunt conduse de clanul Rothschild, nu de Soros.

 19. Attal, Attali.
  Capitala imperiului hazar se numea Atal, sau Itil.
  Dar ei sunt rupti din biblie, daca-i intrebi.

 20. DE CE ETNIE E ATTAL ? NU CUMVA UNGUREASCĂ ! C-APOI CHIAR NE-AM ARS DE TOT ! DOAMNE OCROTEȘTE-I PE ROMÂNI!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.