Premierul se aruncă în promisiuni mai ceva ca-n gârlă

„Nu voi ceda. (…) Este nevoie de un stat mai suplu, este esențial să reducem costuri.  Este nevoie să comasăm instituții care se calcă pe picioare (…) Să finalizăm rapid OUG privind cheltuielile bugetare (…) Să facem un sistem corect și echitabil pentru români“. Ce bune și ce mărețe promisiuni are Marcel Ciolacu legat de implementarea OUG prin care se va reforma sistemul bugetar. Parcă ar fi în campanie electorală. Și ce bine ar fi dacă măcar parte dintre aceste promsiuni ar fi puse în aplicare, fiindcă mereu la capitolul promisiuni politicienii noștri au strălucit. Ce a mai declarat premierul nostru?

Îl rog pe domnul ministru al Finanțelor Marcel Boloș să finalizăm rapid OUG privind cheltuielile bugetare. Este nevoie de acest proiect pentru a demara prima reformă profundă a administrației de stat.

Indiferent de orice presiune, eu nu voi ceda la această provocare. Este nevoie de un stat mai suplu, este esențial să reducem costuri.  Este nevoie să comasăm instituții care se calcă pe picioare

Este nevoie să facem acest lucru încă de la 1 septembrie, nu anul viitor și mai ales nu după alegeri. Abia după ce vom face această reformă, care să lanseze o reformă ireversibilă a statului putem avansa și cu cel de-al doilea al optimizării fiscale.  Este nevoie să facem un sistem corect și echitabil pentru români.”.

Mai vedem noi! Mai ales că una dintre propuneri vizează plafonarea salariilor pentru șefii din instituțiile de stat. Conform surselor guvernamentale, Marcel Ciolacu a cerut ca salariile șefilor din instituții să fie plafonate la maxim 6 indemnizații de ministru. Dacă această măsură se va aplica vor fi ”loviți” șefi precum guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, șeful ASF, șeful ANCOM, dar și alți șefi care încasează salarii foarte mari.

Singura excepție de la această regulă va fi în companiile listate la bursă, acolo unde există riscul ca managerii aduși din mediul privat să plece, dacă vor fi scăzute salariile.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. ‘Mineriada fiscală’ are puține șanse de a trece în domeniul pensilor speciale, desființări/comasării de instituții, plafonarea salariilor nababilor, deci, cine se pregătește pentru a ocupa scaunul de premier ?

  2. Sigur ciolace, mai suplu mai aerisictir si mai putini romani. Hg pt vaccinare obligatorie moarte sigura tot de aia ai dat acum 2 zile? Cu dezbatere publuca 10 zile cand tot poporul e in concediu sau vacanta, corect dom rafilo?

  3. Totusi, in urma alegerilor, politicienii grohaie ca, cetatenii le-au dat mandat prin votul alegeri, intreb:
    – Cumva cetatenii care i-au votat, au semnat un contract-mandat pentru mentinerea saraciei prin orice metode cat si alocari pensii speciale pentru anumite categorii din Romania?

  4. Premierul Ciolacu stie ca in ianuarie 2023 a promis sa dea si a doua transe de bani (400-500!) la pensionarii cu pensii mici !?.
    Acum NU mai scoate o vorba,dar face PROMISIUNI ca in ianuarie.
    La alegerile din 2024 el si PSD,va primii un SIKTIR si o FLEGMA !.

  5. De ce oare jurnalistii scapa din vedere esentialul?
    Esential aici nu e varza lui Ciolacu, ci faptul ca doar zile in urma George Simion a spus acelasi lucru, iar azi aceleasi propuneri de asanare a statului au fost elaborate de Claudiu Tarziu.
    Ca si in cazul furtului ideii ‘nationale’, PSD fura iar de la AUR ideile legate de reforma statului.
    Scopul acestor ‘furturi de idei’ nu este emulatia, o forma respectabila de competitie prin imitatie, ci _eviscerarea_. Idei critice pentru viitor si dragi romanilor sint golite de continut prin repetare demagogica, pina cind romanii insisi ajung sa nu mai creada in ele.

    AUR trebuie sa se demarcheze mergind acolo unde unipartidul PSD-PNL nu va indrazni sa mearga. Si nu doar de dragul unicitatii, ci pentru ca asa e necesar.

    ‘Reforma statului’ este o alta semema tehnocratica, vidata de sens prin nerealizare si instrumentalizare.
    Simpla asanare a statului (‘reforma’) _nu este posibila_ din motive teoretice solide: puterea corupe chiar si pe cei mai buni (Acton), iar statul ii atrage in special pe cei mai rai (Hayek) (vezi justificarea mai pe larg in Telegram, anon.to/ekCj3y).
    Apoi, exemplul lui Trump, sabotat non stop de birocratie, este edificator. Mai mult, Trump a fost tradat repetat de oameni falsi instalati chiar de el in posturi. AUR are el insusi experiente de acest fel cu fosti parlamentari.

    AUR trebuie sa ajunga la intelegerea acestor mecanisme asumindu-si curajos ceea ce trebuie facut: _demantelarea statului_, reducerea aparatului de stat la functiile de baza ale acestuia (apararea, legea, ordinea, identitatea), si inapoierea celorlalte puteri romanilor ca indivizi, comunitati si asocieri voluntare. Accentul nu cade, ca in pozitiile articulate de cei doi AUR-isti si de Ciolacu, pe ‘membri de partid’ care ‘paraziteaza institutii’. ‘Institutiile’ insele _sint parazitare_, cu sau fara membri de partid.

    => Stat mic, popor puternic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.