Preotul Constantin Necula: Treziţi-vă!

Preotul Constantin Necula, preşedintele asociaţiei „Crucea Albastră”, a vorbit despre fenomenul consumului de droguri în România, menționând că „suntem în faţa unei realităţi care pute, rupe şi ucide”.

„Ştiţi cu ce se vindecă frica, nu? Cu un zâmbet de încredere şi cu multă muncă, cu suflecarea mânecilor şi căutarea soluţiilor. Perioada poeziei metaforice în sistemul românesc de control antidrog, antialcool, anti-jocuri de noroc, a trecut. Gata! Suntem în faţa unei realităţi care pute, rupe, ucide. Poveşti cu zâne nu mai ţine”, a declarat părintele Necula, la conferinţa „DA vieţii fără droguri”, care a avut loc joi seara, la Sibiu.

În opinia sa, este nevoie de mai mulţi psihologi, medici şi mai multe centre specializate în tratamentul antidrog.

„Nouă ne lipsesc centre teritoriale specializate în tratamentul antidrog, ne lipsesc psihologi oficial învăţaţi să facă asta, ne lipsesc medici care să aibă curajul să nu dea metadonă în locul amfetaminei, ci să zică că nicio dependenţă nu se tratează cu altă dependenţă mai mică. Punct. (…) E drama prea mare ca să ne mai putem permite doar conferinţe, simpozioane şi întâlniri. (…) România e a noastră. Nu trebuie să vină nimeni de nicăieri ca să rezolve situaţia noastră. Treziţi-vă! Nu are cine veni de nicăieri pentru a ne reînvăţa limba română, statura română şi ajutorul acesta între oameni. (…) Unde nu există voce care mângâie, nu există soluţii. Într-o ţară care ţipă continuu, trebuie să ne păstrăm calmul şi să ne aducem aminte că există o vorbă liniştită, cuminte, vorba cronicarului: mult pot puţinii buni împreună”, a precizat celebrul preot.

„Trebuie să dăm României o alternativă. Iar alternativa este: ‘dacă stăm împreună, nu ne învinge nimeni’. Nu există politică? Nu e nimic. Noi suntem politica antidrog. Nu există finanţare? Nu-i nimic. Noi suntem finanţarea antidrog. Nu există voinţă?. Deşi asta pare că acum, dintr-o dată, a devenit foarte la modă. Dăm noi din voinţa noastră, pentru ceilalţi. Asta înseamnă un trup social sănătos, să se ofere, să dăruiască, să nu îşi bată joc de oameni. Întrebarea mea este după ce am auzit pe oamenii aceştia vorbind, cum pot să ajungă aşa de prost? Cum am ajuns, când am ajuns noi, ca popor, un popor de proşti aşa de mari, încât tot ce ne bagă sub nas copiii noştri să consume?! Şi nu sunt supărat că îi scoatem de la droguri, dar îi lăsăm la alimente de tot felul, îi facem dependenţi de televizor. Cea mai bună dădacă electronică e televizorul. Îi face dependenţi de mii de alte lucruri mizere, care uneori, din nefericire, se coagulează în dependenţă”, a spus Constantin Necula.

Necula s-a arătat îngrijorat de faptul că o generaţie întreagă îşi pierde sensul, din cauza drogurilor, în România.

„Toată lumea priveşte doar la urmările fizice, accidente masive, pierderi pe conştiinţă, căderi. Oameni buni, o generaţie întreagă îşi pierde sensul! E lucrul cel mai grav la care este supusă acum România. Şi nu vine nimic din spate să susţină rebranduirea în sens a acestor copiilor”, a subliniat preotul Constantin Necula.

Preşedinte la „Crucea Albastră”, Necula a vorbit despre ceea ce făcea la această organizaţie, în urmă cu mai mulţi ani, când nu era luat în seamă, când le spunea directorilor de licee din Sibiu că elevii se droghează.

„Pentru mine personal e dificil, că oamenii se aşteaptă ca un popă să fie tăntălău când vorbeşte, moale, să nu deranjeze pe nimeni. În urmă cu foarte mulţi ani, în Sibiu, Crucea Albastră a desfăşurat o activitate în care le spuneam directorilor din vremea aceea ‘avem probleme în licee, s-au strecurat deja droguri’. Ne-au privit ca pe duşmani ai societăţii multilateral dezvoltate. (…) Până acum câteva luni, să spui în faţa societăţii româneşti că avem o problemă gravă cu drogurile, că de fapt nu mai e doar problema mea sau a Poliţiei sau a unei direcţii, ci este o problemă naţională, părea că ai luat-o razna. Te priveau cu superficialitate. (…) Oameni care n-au mişcat în viaţa lor din spaţiul Facebook-ului, îşi permit să dea lecţii oamenilor care miros rahatul situaţiei ca atare, că pute. (…) Da, credeţi-mă, eu ştiu dimineţile mele petrecute ca voluntar, în primă fază la Crucea Albastră, ştergând bine pe jos, pe sus, nu reuşeam niciodată. Chemam zugravii.(…) Gândiţi-vă când în copil e cineva pe care nu-l cunoşti”, a mai afirmat Constantin Necula.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

19 Comentarii

 1. BOR(at) sa ne lase in pace cu aberatiile pe care ii tot place sa debiteze. Nimeni nu a intrebat ce opinie are

 2. Parinte, cu profund respect va transmit aveti preoti colaboratori informatori, aveti preoti gradati, aveti preoti masoni, aveti preoti vanduti afacerilor si banului, aveti prea putini preoti cu adevarat!

  Stiti cine patroneaza in Romania traficul si marea afacere cu droguri? Serviciile! Acestea conduc Romania!

 3. Drogurile cu ceva decade inainte nu erau privite ca ceva favorabil.
  De la un timp sunt cool. S-o trage de la fenomenul Tara ca afara preluat din strainatate cu propaganda favorabila, indus🌈🍄🍀 consumul.
  Cineva a rotit butonul si inundatie de droguri la dispozitie droguri pentru toate toti clientii, pretentiile si toate gusturile si buzunarele.
  Prea tarziu sa mai opreasca si va urma liberalizarea si la consum si la trafic. Pare-se ca asta s-a si dorit, s-a ajuns la punctul de unde nu se mai poate intoarce, la crearea unei societati de depenti de droguri.
  Cine sa se mai trezeasca, o societate civila aflata in stare de ebrietate permanenta.

 4. Dara, ‘mneatale ai intrebat pe cineva atunci cand te’ai autodefinit … „Valah” ?
  Valahul vorbeste si scrie omeneste .

 5. Fac pariu ca, daca omul asta ar candida la presedintie, romanii nu l-ar vota. Gandeste prea bine, vorbeste prea bine pentru ei. Ei isi doresc presedinti escroci, mincinosi, borfasi, imaginandu-si ca, daca asa sunt presedintii, au si ei voie sa fie la fel. Ca, d-aia aleg, de 20 de ani, numai presedinti din astia.

 6. De 33 de ani auzim in fiecare dimineata sa ne trezim si treji tot nu suntem……[Rumburak]

 7. Cel ce se semneaza ,,Valah” este un extremist maghiar si antiroman feroce.

 8. depinde ce inseamna „impreuna” – e cu clanuri sau fara clanuri „impreuna” asta? ca daca vine clanu cu interesul lui si cu dorintele lui de crima si cu dusmanii lui si cu munciunile lui si cu… nu prea e cu „impreuna”. spuneti adevarul si oe urma vedeti ce forma ia „impreuna”.

 9. „Eu sunt pe Rock FM cam patru ore pe zi” – 2015.
  Iar un preot să vorbească de lipsa psihologilor și centrelor de antidrog?

 10. Dnul popa presteaza la televiziunile progresiste idei care nu au nici o legatura cu ortodoxia romaneasca.E doar una din numeroasele oi ratacite din turma lui Mult Prea Fericitului Daniel.

 11. Popalaul asta militeaza sa va uniti, unul in dosul celuilalt, cu alifie … Alifie, vino si tu ! Continuati, asa nu va inmultiti, din contra !

 12. Amin. Amin se spune după o rugăciune. Domnul preot uita ca sunt tari unde posesia sau consumul de droguri se pedepsește cu glonțul sau funia,si totuși sunt multe cazuri încă. Uitați-vă la traficul și contrabanda de țigări. Cine face trafic? Anumite persoane, noii veniți în bransa sunt repede anihilati dacă nu,, corespund”. Asa se procedeaza. Rugaciunele sunt de folos pentru oameni și cetățeni corecți cu ei și semenii lor.

 13. Cu ocazia asta de consum de droguri ,poate avem norocul sa mai scapam de pleava asta nenorocita de oameni care nu folosesc societatii cu nimic.Sa consume droguri pana vor ajunge in patru scinduri.Cine judeca si este constient si corect ,nu se atinge de droguri niciodata.Stiu foarte bine ca drogurile nu duc la nimic bun si doar la scurtarea vietii si nu vor fi tentati niciodata sa se atinga de asemenea produse.Oamenii needucati si dornici mereu de ceva nou si extravagant ,cad repede in patima consumului de droguri si cu ocazia asta se vor curata repede si vom scapa de ei.

 14. Necula e un intrigant pe post de popa ,un fals duhovnic,un tip abil care exploateaza talentul de gragaragiu strict pentru propriul buzunar

 15. Alt popa de youtube ca si Calistrat. Tot ne ameninta cu inexistentul.Tu sa te trezesti la realitate,la ratiune si logica nene Nicula.

 16. Popa Constantin Necula si-a gasit clientii in mijlocul carora este mereu sef in Ardeal. Parintele sau o fi ajuns de tanar cu serviciul in Brasov fiind de prin Arges sau din Buzau unde existau din belsug romani cu numele Necula. Important este ca de ani de zile acest teolog inteligent, cultivat si mai ales cu limba dulce ii invata carte pe sibienii lui Johanis la ei acasa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.