Presa din România a pus botul la așa-zisul „Z” de pe gîtul lui Putin

Denis Kazansky este un fotograf oarecare din Ucraina. El a văzut pe agenția TASS o fotografie a lui Putin, pe care a postat-o pe canalul său de Telegram, cu un comentariu de rîsul lumii, cum că pe gîtul lui Putin ar fi o cicatrice cu semnul „Z”, care ar trimite la litera înscrisă pe tancurile rusești!
S-a distrat fotograful cu abonații săi, dar nu a știut ce bombă de presă avea să născocească, transformată într-un adevărat fake propagandistic, răspîndit peste tot în lume. Iată postarea lui Denis Kazansky, unde, sub pozele lui Putin, scrie doar atît: „Ой, а что это у Володи? Кажется, я понял, откуда взялась Z”, adică: „Oh, ce e cu Volodya? Cred că mi-am dat seama de unde a venit Z”. Atît și nimic mai mai mult:

La noi, ca să folosim formula senzațională nășită de Ion Cristoiu, postarea lui Denis Kazansky a fost pusă la „jgheab”, după care toată presa noastră obedientă s-a adăpat fără pic de discernămînt. Și, de la cele două rîndulețe ale fotografului ucrainean, „cineva” a țesut un articol pompos pe care l-au preluat fără discernămînt toate televiziunile și site-urile coordonate de „pădurarul șef”!
De data aceasta, jgeabul a fost „Ziare.com”, care a publicat știrea luni, la ora 07:45, sub semnătura lui Teodor Șerban:


Din articolul de pe „Ziare.com” s-ar înțelege că jurnalistul Teodor Șerban ar fi accesat postarea de pe Telegram, în limba rusă, a fotografului ucrainean, ceea ce este o aberație. În mod cert, „cineva” a preluat prostioara lui Denis Kazansky și a ordonat „jgheabului” s-o posteze la prima oră.
Ce a urmat ține de psihiatrie! Tot luni, la cîteva ore de la postarea pe „Ziare.com”, a început împrăștierea glumiței fotografului ucrainean pe toate site-urile televiziunilor și ziarelor. Iată cîteva exemple, pe fiecare veți vedea și ora postării:Ce avem, însă, noi aici? O adevărată demonstrație despre propagarea unor materiale de… propagandă. În cazul nostru, la începutul drumului avem postarea în limba rusă a fotografului ucrainean Denis Kazansky: două fotografii cu Putin și o postare de 2 rîndulețe. Fiind un necunoscut în România, este clar că nici un jurnalist român nu a accesat postarea ucraineanului, ci aceasta a fost luată de servicii și pusă la „jgheab”, de unde a fost preluată de site-uri prin intermediul oamenilor instruiți, după care s-a împrăștiat, devenind pentru cei neavizați o știre! Veți observa că unele site-uri au prelucrat mai mult sau mai puțin știrea de la jgheab, dar alții au copiat cuvînt cu cuvînt ce a postat „Ziare.com”! Fără pic de discernămînt, fără nici un semn de întrebare.
Iată, însă, ce se observă la o privire atentă a acestei fotografii. După cum știe toată lumea, litera „Z” este formată din trei linii, așa cum se vede în foto 1.
Mărită puțin, poza lui Putin ne dezvăluie o banală cicatrice în zona gîtului, care are forma din foto 2, în care lipsește linia de sus a literei „Z”.
Ceea ce, forțat, este interpretat ca fiind linia de sus a literei „Z” nu este altceva decît umbra bărbiei, care nu are nici o legătură cu cicatricea!
Totul apare clar în imaginea de mai jos:

Revăzînd acum cuvintele scrise de fotograful ucrainean Denis Kazansky sub fotografia lui Putin („Oh, ce e cu Volodya? Cred că mi-am dat seama de unde a venit Z”), ne dăm încă o dată seama că acesta doar ironizase imaginea, fără să lase impresia că el chiar a crezut că litera „Z” este imprimată pe gîtul președintelui rus!
Numai jurnaliștii români au fost atît de naivi, încît au scris chiar niște eseuri sub acea poză. De fapt, nu de naivitate este vorba, ci despre subordonarea necondiționată față de ceva care-i trimite la jgheab exact ca o turmă la adăpat.
În realitate, sîntem iarăși în fața unei manipulări grosolane care face parte din narativul propagandei de război a uneia dintre părțile aflate în conflict. Ăsta nu e în nici un caz jurnalism, ci, pur și simplu, propagandă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 25
Ion Spânu 1818 Articole
Author

24 de Comentarii

 1. Nimic de mirare.
  Colonie Eșuată, trasă la edec prin intermediul unei caracatițe masono-securice. Unde ORDINUL NU SE COMENTEAZĂ, SE EXECUTĂ !

 2. Toata presa din Romania e o presa de can-can. Din pacate asta se consuma,asta cere publicul.

 3. Libiu, ai Libiu, Sandu, ciarli (din spiță de clăcaș scos la suprafață de socialism, căci altfel rămânea văcar), ofTică, lili, Oana, unde sunteți? Voi, ăștia mai zevzeci decât o coajă de banană! Care ne explicați ceea ce vă explicau alții! Ne-ați dovedit cât de deștepți, nemanipulați sunteti!
  Vă recomand să analizați rahatul lui Putin. Ăla gras, ăla slab, vă descurcați!

 4. „presa romana” este ptresa SRI.Romania este tara securismului.Executanti de ordine,colaboratori si informatori.Nimeni nu „a pus botul”,toti au executat un ordin.Nici macar nu i-a interesat ce fel de ordin executa:S-a ordonat publicare,publicam!

 5. De fapt ce avem aici? Un prilej de a face de bășcălie pe un dictator atroce. Pe un fond tragic. Nu este de mirare că Apocalipticul ghiuj Putin a ajuns de râsul mucului de pe deget. Se mimează pe sine, fără talent, fără să mai știe cine e, de parcă o misterioasa contagiune i-ar fi distrus gargaunul. Cândva își gonfla mușchii, se lupta cu tigrii, scotea artefacte de la fundul marii, poza macho. Astăzi, își rumega parapontul. Astăzi, se comporta asemenea unui degenerat actor, intrat în declin, dar care încearcă din răsputeri să-și epateze publicul gregar. Se straduie jalnic gloaba. Ce-l împiedică pe mujicul degenerat Don Copite Putin sa-si picteze jugulara? Pupa-l-ar madam Ghilotina!

 6. Cam toata presa, zecile de posturi TV din Romania vantura acelasi rakat….asa creste PIB – ul Romaniei…Un PIB mincinos, fara legatura cu realitatea. Propaganda capitalista de rakat.

 7. Mass media este fake news si propaganda care au FORMAT zombies intelectuali lihniti dupa rahaturi frivole si neimportante. Mass media nu a avut niciodata rolul de a transmite informatii catre un public dotat cu critica rationala si ca atare cu intrebari, ci de a modela opinii, consens si consimatamat al narativelor oficiale intr-o masa amorfa si usor de controlat. Presa din Romania nu face diferenta intr-o lume in care edificii de autoritate intelectuala si informationala din lumea veche s-au dovedit a fi niste colosi cu picioare de lut din moment ce mai toate retoricile, paradigmele, ideologiile si dogmele promovate sunt niste iluzii fraudale acoperind o singura agenda imensa care marseaza pe sub toate crizele si scenariile vizibile.

 8. Oricui o fi „presa” sa crezi tot ce zboara prin si din tembelizoare ridicatoare-n slavi de Iohannis. Totusi trebuie o anumita retinere. Tot ce vine de la unii vine la ordin si mai si bate la ochi.
  Senzationalism, rea intentie sau pura naivitate orice ar fi, de la niste tarani needucati din Teleorman vad chipul lui Isus intr-un trunchi de copac treaca-mearga, la ziaristi alte pretentii.

  Propaganda fac toate partile implicate

 9. Nu e Putin personajul din poză. Este o sosie a lui Putin, sosia cu marca „Z”. Putin nu mai este demult. A murit de cancer, de la un dumicat cu icre negre care i-a rămas în gât, de la căldura tropicală, de ciudă că Biden e mai în vârstă ca el, nu contează de ce dar nu mai e. Acum apar sosiile lui marcate care cu Z, care cu cifra 7, care cu tatuje japoneze, care cu picioarele sub pătură pe la defilări. E criză mare în Russia datorită sancțiunilor și în asemenea condiții e greu să găsești o sosie perfectă. După ce câștigă Ukraina războiul va fi și mai greu.

 10. Oricum , chestia cu litera Z este o prostie.Aceasta litera nu exista in alfabetul chirilic rusesc, consoana „z” fiind scrisa cu un semn asemanator unui „E” intors…Probabil, „Z” vine de la transcrierea in alfabet latin a cuvantului „Zapad”-„запад ” , care inseamna „vest”…

 11. Ce fac babele cand nu ajung la Putin ? Din prostia netarmuita il victimizeaza, adica fac invers decat vor. Asa e cand numele devine renume.

 12. Poza asta este lectură obligatorie pentru babuinii intelectuali. Face parte din programul de upgradare periodică.

 13. Putin este candidat sigur la pușcărie
  Așadar, semnul Z vine de la zeghe.

 14. „Găină naște pui vi” așa titra jurnalul lui I. Cristoiu la începutul anilor ’90.

 15. Sandu Semn ceresc, maica ! Fa cu limba in gura de trei ori litera Z si vei scapa de cel rau ! Daca simti ca nu cedeaza, uita-te la Radu Tudor ca are niste afurisenii cumplite contra demonilor rusi.

 16. Mjoritatea stirilor date de presa din Romania sau buletinele de stiri TV sint false si neadevarate .Asta o stim cu totii foarte bine si nu este prima data cind se maninca kakao in presa si televiziune.Romanii sint alimentati zi de zi cu stiri false ,la fel cum si politicienii ne hranesc zi de zi cu minciuni.Noi (editat) ne certam intre noi ca fraierii ,pe tot felul de forumuri, dupa ce le citim sau le auzim minciunile lor.

 17. #MegaPolPutin, fă un efort, cu sau fara limba. Din limba moscala, „zek” se traduce „pușcăriaș”. Așadar, Z vine și de la „zek”. Zek-ul Putin nici nu moare, nici nu se predă.

 18. „Noi (editat) ne certam intre noi ca fraierii ,pe tot felul de forumuri, dupa ce le citim sau le auzim minciunile lor.”

  Voi va certati, Noi ne dixtram.

 19. @ Zandu 18:23
  Vine de la Zele (Jeglensky), Tataie, ?-ul ăla PianiZd pe care-l așteaptă un pod kievean să-l „legene duios”.
  Vor face pelerinaj Românii Bucovineni să-l „stropească” pe tembel.?

 20. s-a mistificat lumea. Eu am o giaca de blugi luata acum 5 ani pe care ete un „V” mare pe fata si spate, de la Valentino. Cand am fost in Romania vreo 2-3 mi-au zis sa nu mai umblu cu aia sa n-am intamplari. Pe vremea studentiei aveam o camasa verde (de impot) si administratorul caminului mi-a zis sa nu mai umblu cu aia sa n-am intamplari. Putin la varsta lui poate avea cute epidermice pe gat de tot felul dupa cum intoarce capul. Saracii fotografi

 21. E magie neagra ,in direct Sarmanul ziarist care sare in apararea lui Putin,nu stie ce e magia neagra ca are clubul de fotbal din Banie unde e PR pe drojdie

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.