Presa. Zelenski a fost obligat să facă pasul înapoi cu Zalujnîi

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat să îl destituie pe generalul Valeri Zalujnîi de la comanda armatei, dar acesta a refuzat să îşi părăsească postul şi nu s-au găsit doritori să îi ia locul, afirmă presa preluată miercuri de dpa, conform Agerpres.

Cotidianul britanic The Times a scris marţi, citând ca surse ofiţeri cu funcţii importante, că Zelenski îl convocase luni pe general la o întrevedere personală, în cadrul căreia Zalujnîi le-a spus consilierilor prezidenţiali că evaluarea lor privind situaţia militară este mai pozitivă decât realitatea.

Ca urmare, generalului i s-a cerut demisia, iar când acesta a refuzat, preşedintele a afirmat că va semna un decret de demitere. Cum mai mulţi succesori posibili au refuzat oferta de a prelua comanda supremă, Zelenski a fost obligat să facă pasul înapoi.

Publicaţia citată adaugă că şeful statului a fost forţat să revină asupra deciziei şi de presiunile Statelor Unite, ale Regatului Unit şi ale unor oficiali militari superiori.

Şi ziarul The Guardian a relatat despre tentativa de demitere, bazându-se pe surse parlamentare din opoziţie.

Ministerul apărării de la Kiev a dezminţit informaţiile din presă încă de luni, printr-un mesaj pe Telegram.

Agenţia dpa observă că relaţiile dintre Zelenski şi Zalujnîi sunt considerate tensionate de câteva săptămâni, în contextul eşecului contraofensivei ucrainene împotriva ruşilor.

Generalul în vârstă de 50 de ani a ajuns comandant al armatei cu câteva luni înainte de începutul războiului; sub comanda sa, forţele ucrainene au rezistat invaziei ruse şi chiar au recucerit unele teritorii ocupate. Este popular atât printre soldaţi, cât şi în rândul ucrainenilor în general şi a dezminţit zvonurile că ar avea ambiţii politice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

18 Comentarii

 1. Când presa n-o nimerește , o dă la întors până iese cum vrea ea.

 2. Nu vrea nimeni să ocupe postul lui.. Sârschyi și Budanov au refuzat propunerea.. O funcție unde poți fi împușcat..

 3. EvidentZa ne e evidentă !
  Pentru toată Calea Laptelui Bătut. Ca la Bahmut !
  În gașca de 🥳i KhaZari de la Kiev a intrat deruta. Nu degeaba Arestovici, cel mai isteț dintre ei, a pus coada pe spate…
  PIANIzDul VA MUTA DECISIV, atârnat sub Podul Pivnichnîi din Kiev.
  Azov nu uită și nu iartă, măRog…😜
  (● ghitZă eduKKatZia e to(N)tul ●}

 4. Zelensky ar trebui sa uite mai des pe sub mese 😉 de valiza (Hitler n.a facuto insa a avut noroc):

  – s-ar pute ca politica decimarii ukranilor sa-i sara NULANDIER, curand! ( 😉 ) in fatza ! 🙁

  😉

 5. Cu un clown ca Zelenski ca general sef, singurul razboi care Ucraina poate cistiga este un razboi cu pirturi.

 6. Batraneee … ce-a fost REAL in
  „23 ianurie” si de ce vor avea „americanii” ca stat
  de suferit (enorm!9 din asta … ?

  AUD ?

  (devi strashnik straniu 🙁 ! sa sti ! 🙁 = RAZBOI HYBRID ? 😀 …sti tu 😀 si DraQul zice despre el ca: – el nu exista ! 😉 )

 7. Astept arestarea (interna) a criminalului Zelenski pentru crime de razboi…
  Celalat nazist aflat la conducerea armatei e normal sa nu plece „de la stana”… nu are ambitii politice dar are mare nevoie de bani… korruption demokrat!
  Ii elibereaza Putin pe amandoi…
  Slava Z !

 8. Deocamdata ,cu toate specullatiile presei si intoxicatiile dezinformarii ruse,tip ‘uite generalul,nu e generalul’Ucraina a lovit in plin cu drone,o rafinerie de langa Sk.-Petersburg ex-Leningrad ,pagube de miliarde de coco

 9. Spionii ucraini ai lui Budanov aflasera ca la bordul avionului IL 76 se aflau prizonieri ucrainieni din banda Azov…dornici de razbunare…De aceea Zelensky a dat ordin de dobirare a avionului cu prizonieri ucraini eliberati de Rusia la schimb….Foarte capabil Securistul ucran Budanov…El a organizat lovirea podului Kerci, omorarea Dariei Dughina, doborarea avionului lui Prigojin….Lista prizonietilir ucrani din IL 76 era usor prelucrata de rusi. In locul prizonierilor azovisti aparusera nume de prizonieri obisnuiti, unii chiar deja eliberati de rusi anterior. Esentiak e ca Zelensky se temea de razbunarea prizo ierilor azovisti.

 10. Platesac americanii 🤣🤣🤣
  pentru ca rusii or sa bage cheltuielile/PAGUBELE in deja pretul extra-plafonat al petrolului
  vandut Americii !
  TU nu citesti mass-media oficiala ?
  Sti cat petrol cumpara nemijlocit USA
  (acum fara rezerve strategice si cu frica EMBARGO-ului OPEC — CURAND !) de la rusi ? 😀

  Fi atent cum sare pretul apetrol curand !

  HAHAHA … rusii de-abia asteapta motive deastea de „drona” „ukrana” ca sa
  profite de fraieri ! 🤞🤞🤞

  IQ=?
  😉
  („PROSTIA ROMANA”-PISA-TEST …tu , mai , asa ca nu intelegi lumea ? 😀 Dar urlii a prossst ? 😀 Te PUP natangutzule !❤️)

 11. Se topeste gheata de sub talpile zelensk-ului… vesta de salvare gaurita…

 12. S-a demonstrat științific că, Zele nu are tangenta cu interesele ucrainenilor. El primește ordine de afară și le transmite mai departe. Numai armata știe că pierdut un milion de soldați!

 13. Victoria Nuland este în vizită la Kiev !
  Se întâmplă ceva.

 14. De câteva ori a incercat Zelensky să îl de-a afara pe Jaluznai ministrul apărării ukrainei și tot armata s-a împotrivit înaintea capilor americani. Exista înregistrări cu opinia cetățenilor și militarilor ukraineeni pe YouTube care sunt împotriva înlocuirii, culmea, pe Jaluznai îl vor președinte. A fost singurul individ care a donat 1 milion de dolari primiti doar pentru el, donati armatei și caselor de bătrâni, exista înregistrări pe YouTube, niciun ukraineana nu a făcut asemenea pomana și sunt enorm de multi îmbogățiți prin escrocherii și furat. P.s. din start, când s-a auzit iar în ukraina de acțiunea lui Zelensky, au sărit cetățenii și militarii impotrivindu-se total. Inca de anul trecut am scris că Zelensky va pierde alegerile, ceea ce se va si întâmpla în caz că se vor tine. Zelensky trage de timp, vrea sa anuleze alegerile din 2024, e conștient că va pierde, încrederea în ceea ce a făcut și face e la genunchiul broastei, Jaluznai are șanse uriașe daca va fi supus presiunilor de cetățeni să candideze.

 15. „Nazistii spune:
  31 IAN. 2024 LA 14:53”

  Cum adica ? 🙁
  Pai nu-i etnic ucrainian ?
  Nu-si iubeste neamul lui de sange ?
  Nu-ntzeleg !
  Unde bati cu apropourile ?

  SHALOM!

 16. „Victoria Nuland este în vizită la Kiev !
  Se întâmplă ceva.”

  😮 😮 😮

 17. @ Prostia ingroapă Rusia. Mare păcat că Prostia nu poate fi îngropată, sau măcar ținută-n țarc. Un al mare păcat al prostiei ( de care dai dovadă din plin ) nu doare, măcar la cerebel, poate așa ar fi ceva mai rară pe acilea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.