Preşedintele Comisiei de cod electoral a demisionat

Liberalii au renunţat la şefia Comisiei parlamentare de cod electoral din cauza tergiversărilor PSD legate de votul prin corespondenţă.

PNL a anunţat demisia lui Voicu

Deputatul PNL Mihai Voicu şi-a dat marţi demisia din funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare de Cod electoral. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de Voicu şi co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu. „Vrem să anunţăm că PNL şi vicepreşedintele Mihai Voicu au decis ca această funcţie să fie părăsită de către Mihai Voicu. Demisia trebuie să fie înţeleasă foarte clar ca o formă fermă de protest faţă de tergiversarea de către PSD a adoptării legii votului prin corespondenţă. Prezenţa noastră în fruntea acestei comisii nu ar însemna altceva decât să continuăm o farsă a lui Victor Ponta (…) De astăzi, întreaga responsabilitate pentru neadoptarea votului prin corespondenţă revine PSD. Acest partid trebuie să dea un răspuns foarte clar dacă acţionează pentru interesele de partid în dauna intereseor românilor din diaspora sau va dori să marşeze la inţiativa PNL”, a declarat Alina Gorghiu. Reamintim, PNL a depus încă din luna martie un proiect de lege privind votul prin corespondenţă, dar acesta nu a fost discutat în comisie în sesiunea parlamentară din primăvară.

O demisie anticipată

Demisia lui Voicu era anticipată. PNL are doar 5 voturi în Comisia de Cod electoral şi nu poate să-şi impună vreo decizie majoră. Cu toate acestea, propagandişti PSD de la unele asociaţii româneşti din diaspora şi două medii de informare din străinătate apropiate de PSD au lansat tema „PNL nu vrea vot prin corespondenţă”, temă utilizată şi de comunicatorii PSD şi PMP din ţară. În PNL s-a discutat încă de acum o săptămână despre posibilitatea renunţării la funcţie. Liberalii s-au „fript” şi cu legea electorală, unde alegerea primarilor într-un singur tur le-a fost lor atribuită, deşi a fost susţinută de PSD şi aliaţii săi.

Mihai Voicu a mai precizat că în principal demisia se datorează faptului că PSD tergiversează la nesfârşit elaborarea acestei legi. „Săptămâna trecută s-au convenit o serie de termene, dar acum am observat că sub diferite pretexte PSD nu este de acord cu ele. AEP a solicitat o serie de precizări, noi le-am dat, dar cei de la PSD din comisie susţin că aşteaptă mandat de la partid. Practic nu s-a avansat deloc cu această lege”.

Reacţie de la PSD

PSD a reacţionat prin purtătoarea de cuvânt a deputaţilor social-democraţi, Gabriela Podaşcă. Conform celor arătate mai sus, a fost utilizată tema deja arhicunoscută: „PNL demonstrează că nu este capabil să să îşi îndeplinească angajamentele asumate”. După care în comunicatul remis presei se arată: „Noi considerăm că detaliile votului prin corespondenţă trebuie elaborate de un organism tehnic. Acel organism tehnic este AEP. Aşteptăm de la AEP un proiect privind votul prin corespondenţă pentru că AEP are şi expertiza şi experienţa necesară pentru elaborarea proiectului de lege. Mai mult, AEP este un organism independent din punct de vedere politic. Şi acest lucru este important, pentru că legea votului prin corespondenţă nu trebuie să fie nici a PNL şi nici a PSD”. O luare de poziţie “interesantă”, ţinând cont că atunci când s-a lucrat pe legea alegerilor locale şi pe legea alegerilor parlamentare, parlamentarii din comisie s-au ocupat de „detalii”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.