Președintele pleacă la summitul NATO

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, în perioada 9-11 iulie, la reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care va avea loc la Washington, D.C., Statele Unite ale Americii, a informat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă.

Summitul din 2024 este unul aniversar, marcând 75 de ani de la înfiinţarea NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie, care a dovedit inclusiv în perioada dificilă de la declanşarea războiului împotriva Ucrainei că unitatea, solidaritatea şi hotărârea Aliaţilor reprezintă principalele sale avantaje strategice.

Administraţia Prezidenţială subliniază şi că ţara noastră marchează în acest an două decenii de la aderarea la NATO, apartenenţă care a adus cetăţenilor români cele mai solide garanţii de securitate din istorie.

„România este un aliat puternic şi responsabil, un furnizor relevant de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi dincolo de aceasta. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia la Washington că apartenenţa la NATO este unul dintre fundamentele solide ale dezvoltării României democratice, profund angajate în arhitectura de securitate europeană şi cea euroatlantică”, arată sursa citată.

În cadrul summitului, liderii vor adopta decizii importante cu privire la consolidarea sprijinului pe termen lung pentru Ucraina, oferind mai multă predictibilitate acestuia. Totodată, liderii aliaţi vor agrea asupra întăririi şi a modernizării pe mai departe a posturii de descurajare şi apărare colective.

În cadrul reuniunii, România va susţine pachetul de sprijin substanţial pentru Ucraina și va arăta că integrarea euroatlantică a Ucrainei în NATO este ireversibilă, în linie cu deciziile adoptate la Summitul NATO de la Bucureşti din 2008 şi de la Vilnius din 2023.

Preşedintele României va pleda şi pentru continuarea sprijinului în favoarea partenerilor vulnerabili ai NATO, în special pentru Republica Moldova, şi creşterea capacităţii acestora de a răspunde ameninţărilor hibride în creştere. Preşedintele Klaus Iohannis va sprijini demersul NATO de consolidare a relaţiei cu partenerii din Sud.

Alte teme care vor fi discutate de lideri la Washington se referă la consolidarea rezilienţei, răspunsul NATO la ameninţările din Sud şi aprofundarea cooperării cu partenerii NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

28 de Comentarii

 1. Merge bou și vine vaca. Oricum,la ordin,ne baga în război. Noroc cu rușii care nu-și pun mintea cu noi,pudelii licuriciului.

 2. Johahahanis ot Cisnădie pleacă la Washington să facă iar 2catul praf și să se întoarcă cu o șepcuța?
  -Nuuuu, de data asta se întoarce cu doua șepcuțe!

 3. Nu i-a mers lui cu poporu..
  Nu-l iubește..
  Pentru un stat, zece ani de stagnare, este din partea șefilor o crima ..

 4. România NU cred că SUSȚINE acest ”pachetul de sprijin” ci persoana fizică Johhannis susține asta !!!!!Ucraina NU ARE CE CĂUTA în NATO și nici în UE!!Are Orban grijă de asta !

 5. Daca ar candida castiga din primul tur asa ca cioku’ mic si joc de glezne.
  Romanii au incredere in el si-n constructia partidului comasat votat cu 2 maini in Iunie. Slava Ioha si mai doneaza alte 2 patrihotzuri stapanului Zele.

 6. Sigur face escală la sibiu, după care un mini concediu bine meritat!…
  Așa boss,vacanțele mici și dese cheia marilor succese…nu ști niciodată de unde sare norocul,
  Sper să te angajeze ăia de la hotel!…

 7. Ne mai „scapă” de vreo 2 Patrioate, darnic cum este el cu averea altora. Dacă ar fi fost vorba despre casele nenumărate, nici pomeneală, doar sunt ale LUI, și tot ce sunt ale LUI sunt numai ale lui, celelalte, ale românilor, pot fi ale oricui, inclusiv ale Ucrainei. Poate așa primește vreun firman pentru vreo funcțuioară care să-l apere de mâna scurtă, slăbănoagă, ezitantă și deloc oarbă a justiției române. Și acest nu numai pentru afacerile cu case, ci mai ales pentru înstrăinarea pe nedrept a averii poporului român. Chiar dacă justiția româna este așa cum este, o protecție în plus nu strică. Pentru asta dă „patrioatele” și nu numai atât, atât cât mai poate, dec. 2024.

 8. Chiar asta era ultima mea grija.Ca nu pleaca urmasul Vaterland SS la intrunirea aia INUTILA.Toata planeta rade de amerloci si astia o fac pe razboinicii.Se duc toti sa-i miroasa pamersul mosneagului.

 9. Să meargă, domnule, să meargă. Că mai avem niște sisteme Patriot, o să mai vină și niște F-16, niște obuziere autopropulsate moderne, muniție, etc, inclusiv F-35 aproape de Paștele Cailor. Să meargă ca să afle cui trebuie să le donăm că pe noi, sincer, nu ne duce mintea ce să facem cu ele. O să afle președintele de la ăia care le-au fabricat.

 10. Sper ca Plavanul să greșească destinația la întoarcere, ucraina e potrivită pentru el și să rămână acolo

 11. Ultimile deplasari turistice ale lui Johannis.O sa ii fie mai greu dupa ce paraseste Palatul Cotroceni, dar fiecare invat ,are si dezvat.Acum ramane sa asteptam daca se va mai intoarce la Sibiu ca profesor ,sau se va duce direct la racoare.

 12. Să plece definitiv în Ucraina pe care o susține folosind in mod abuziv banii poporului român

 13. Si tot de minutza cu ravasitoarea? Si tot cu avion privat pe cheltuiala amaritilor de romani? Nu a mai fost de mult turistul national in concediu.

 14. Ce inseamnă ”pachet de sprijin ” ??? Inseamnă cumva tabere de copii orfani, sau pentru mame văduve, undeva in locuri mai cu verdeață rămase prin romania ?? Inseamnă educație in limba ukrană la toate nivelele, doar acu ai o minoritate insemnată de ukrani in romania.. \De inseamnă arme și bani de furat, e clar că ești la fel de ticălos, borfaș nenorocit, care știe care-i va fi sfărșitul,, dar incearcă s-o amîne..

 15. Si Viktor Orban este la Moscova !!! Uluitor ce poate face Ungaria in nato !!! În România în schimb cine a dat Patriotul nu poate gândii Patriotic.

 16. Klaunus Magnus Stupidus, se va angaja sa dea la ukrani si al doilea Patriot! Vai de capul tau Romanie, esti condusa de alogeni( se pregateste altul), dar toti sclavi la straini!!

 17. O racheta rătăcită? – AU ROMÂNII ACEST NOROC PENTRU A SCĂPA DE ACEST NEMERNIC SAMSAR DE COPII?

 18. Ce ras de bolovan afiseaza! Trage ba pielea pe dinti ca intra musca! Asta e senil ca Biden,gandeste ca tara lui ar fi Ucraina nu Romania!Ne-am pus presedinte

 19. @Moşul Vanga, care români să scape de Iohannis samsăr de copii? Păi VOI românii l-ați votat, nu noi ungurii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.