Preşedintele României ”are termen până joi”

Ministrul convoacă de urgenţă actorii-cheie din energie pentru a lua măsuri, astfel încât România să aibă asigurată producţia de energie necesară în aceste zile caniculare. Pornesc centrale pe cărbune şi roagă OMV să meargă cu turaţie maximă centrala proprie de la Brazi”, susţin specialiştii din cadrul Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE).

Pe masa Preşedinţiei se află Legea 255/2024, votată de Parlament pe data de 26 iunie 2024, „în care există cel puţin 7 motive de trimitere înapoi spre reexaminare”.

„Preşedintele României va trebui să decidă dacă energia produsă de noi, prosumatorii din România, în proporţie de 70% cu fonduri proprii, împrumuturi şi eforturi financiare deosebite, merităm să susţinem reţelele muribunde prin stocare, tot pe banii noştri, merităm să fim umiliţi de un amendament otrăvit introdus în Parlament prin ‘veriga slabă’ – şi majoritară a acestei democraţii româneşti.

Preşedintele României are termen până joi, 18 iulie, să decidă ce va face şi cum va rămâne în memoria colectivă a prosumatorilor din România, sau a românilor, în general”, a declarat Dan Pîrşan, preşedintele APCE, într-un comunicat de presă.

„Energia produsă naţional a fost insuficientă, România importând enorm de scump la puteri de 500-1.000 MW. Energia eoliană nu s-a produs din lipsă de vânt, iar parcurile fotovoltaice, datorită temperaturilor diurne, sunt mai puţin eficiente cu 30% din cauza încălzirii panourilor expuse la soare. Lacurile de acumulare nu ne ajută şi nici debitul Dunării (…) România şi Transelectrica nu au făcut nimic în zona stocării energiei la nivel naţional. Un sistem de stocare de aceeaşi capacitate costă de trei ori mai puţin decât visul neîmplinit al României – centrala de acumulare prin pompare Tarniţa-Lăpuşteşti şi tot de trei ori mai puţin decât banii irosiţi prin plata plafonării către furnizori”,  arată APCE.

Prosumatorii au o putere instalată de peste 1,5 GW, echivalentul celor două reactoare de la Cernavodă 

„Prosumatorii în număr de aproape 140.000 de gospodării şi firme consumă diurn energia produsă de sistemele din dotare; mai mult, surplusul îl injectează cu bani puţini şi cu plată la 24 de luni în aceleaşi reţele muribunde locale, luând astfel povara transportului şi producerii energiei undeva departe. Prosumatorii echilibrează şi ajustează reţelele Vă rog să faceţi un exerciţiu de imaginaţie şi închipuiţi-vă că 140.000 de prosumatori ar consuma diurn din reţea şi nu ar injecta surplusul lor în reţele, astfel că energia lor în exces să fie consumată de vecini pe vreme de caniculă sau de producţie insuficientă de energie”, a declarat Dan Pîrşan

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

  1. Stimate șefuleț de energie verde,

    Cine ai vrea sa îmi plătească capacitatea de stocare?

    Prostul de cinsumator pe factura? Xa sa te numești tu investitor?

    Ai făcut o afacere, ți ai asumat niște riscuri. Nu a ieșit cum ai crezut tu, acum asuma ți responsabilitatea.

    Nu trebuie să plătim nou, prostii de consumatori pentru ifosele tale, alea verzi…

    Marș la munca di nu mai sta cu mana întinsă spre portofele noastre…

  2. Chiar vor putea porni centralele pe carbune? Au carbune? Instalatiile au apa demineralizata? Au reactivi pt tratarea apei? Au personal? De ce au vandut Mintia dupa retehnologizare cand primarul din zona a cerut sa-i fie data pt a putea asigura si cu energie si cu agent termic? De ce nu se pune in functiune CET Iernut? Cica la Rastolita Ceausescu a inceput constructia unui baraj/hidrocentrale…au trecut 35 de ani de la moartea lui si voi ce=ati facut in afara de a da din gura? Primiti comision moral/pecuniar de la baietii destepti/UE ca sa tineti tara in subdezvoltare pe principiul:”distruge concurenta daca vrei tu tara bogata sa ai profit”

  3. Prosumatorilor stați liniștiți, se rezolvă, cică au specialiști! Cred că sunt tot aia din pandemiei…deci se rezolvă!

  4. echivalentul a doua reactoare, dar produceti dupa cum bate soarele/vantul, iar omul traiesti 24 din 24 de ore si noaptea nu se poate duce nici la WC fara sa aprinda un bec sau lanterna. Deci fara CET stam pe intuneric, iar acumulatorii ca si neinsemnatele baterii intr-o zi cam trebuie aruncate, date la reciclat si protejat mediul…se pare ca voi ati visat o afacere profitabila pe spinarea poporului, caci in costul energiei de foarte multi ani este un procent pt producatorii de energie verde si care se ofileste repede, iar CET-urile construite de bunicii nostri le considerati nefolositoare, esentialul este castigul vostru…noi nu contam. As spune altfel consumati-va energia si noaptea orbecaiti prin casa si cu frigiderul dezghetat. CET-urile sa functioneze doar pt noi cei ce nu vrem sa traim pe spinarea altora…si nici sa ne imbogatim…poporul devine victima prosumatorilor a lui Virgil Popescu/Iohannis/UE, desi Germania nu s-a lasat pacalita si are CET-uri pe carbune in functiune…

  5. obligatoriu ca prosumatorii sa aiba stocare pentru uniformizarea consumului din retea….si pe bani lor ca panourile le-au pus pe bani tuturor consumatorilor…

  6. Specialistii lui Burduja sunt astia care proiecteaza caricaturi in distributia si transportul electronilor.Datorita acestor specialisti ai lui Burduja avem prin toate satele si orasele tarii stalpii incovoiati de sarme si tablouri de rad strainii de noi. Astia sunt aia care ne proiecteaza bransamente la consumatori echipate cu aparatura de kko, noname,tablouri oribile care, dupa doua luni de stat la soare, nu mai poti citi contorul. Astia autorizeaza firmele de caricaturi in electricitate pentru reparatii si lucrari in sistem. Astia sunt pe nicaieri cu tehnica si tehnologia, incompetenti angajati la stat pe pile si relatii de partid. Mergeti prin orasele si satele tarii sa vedeti specialistii lui Virgil si Burduja cum ne gestioneaza dupa 89 sistemul energetic, cu lauda si minciuna tot pe ce-a facut si construit ceasca

  7. România importă enorm de scump la puteri de 500-1000 MW.
    Da’ mai si exportă la Chișinău și Kiev !
    Moca, măR🤮g …
    ■) mElena PoMpa 1 – LaMpa (■

  8. Cum,? Ministrul energiei Roagă OMV?? Asta ce înseamnă? Că OMV e minister de baza in Romania și cetățenii nu au fost informați? A fost înscris pe liste la alegeri în Romania?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.