Scrisoare deschisă  Preşedintelui unei Românii cu memoria ciuntită

 Scriitorul Radu Portocală, scriitor, jurnalist și fost director al ICR Paris, nu rămâne indiferent la problemele României chiar dacă trăiește în Franța de câteva decenii. Și, cu toate că nu își mai dorește să-și continue activitatea jurnalistică,  „Sînt, totuși, momente de furie pe care n-am cum să le exprim decît prin scris“, mărturisește domnia sa. Cu toate acestea, concluzionează trist: „chiar dacă știu că nu voi produce nici o schimbare“.

Situația actuală în care se află România l-a făcut pe Radu Portocală să transmită o scrisoare deschisă domnului Klaus Iohannis, Preşedintelui unei Românii cu memoria ciuntită. (R.C)

Domnule Preşedinte,

Sînteţi preşedintele tuturor cetăţenilor României – printre aceştia numărîndu-se şi foştii securişti, şi victimele lor, şi cei care azi, la peste trei decenii de la dispariţia cel puţin teoretică a Securităţii, ne împiedică în continuare să ne citim dosarele întregi, să aflăm numele celor care ne-au denunţat punîndu-ne existenţele în pericol, să ştim ce însemnau vieţile noastre în ochii celor a căror sinistră misiune era să ne aşeze pe toţi printre vinovaţii potenţiali.

Sînteţi garantul respectării Costituţiei şi a legilor ţării, indiferent de faptul că aceste legi pot contraria mentalitatea şi interesele celor care şi-au făcut o menire paradoxală din apărarea trecutului murdar, din păstrarea lui într-un spaţiu tulbure, bîntuit de umbre şi bănuieli, un spaţiu nesănătos pentru societate şi cei care o compun. Cel puţin două instituţii ale statului, subordonate în principiu autorităţii Dumneavoastră – S.R.I. şi S.I.E. –, menţin o parte din arhivele moştenite de la regimul comunist în acest spaţiu întunecat, inaccesibil cetăţeanului de rînd. Ele încalcă astfel legea redactată de Constantin Ticu Dumitrescu – aşa ciuntită cum a ieşit ea dintr-un Parlament înfricoşat de realitate –, lege a cărei aplicare funcţia pe care o ocupaţi şi convingerile pe care le afirmaţi vă cer s-o impuneţi.

Voi folosi, pentru a ilustra rîndurile de mai sus, exemplul familiei mele, subliniind, însă, că el e departe de a fi o excepţie. Dimpotrivă. Cei care se află în aceeaşi situaţie sînt în număr inacceptabil de mare.

În 2006, la C.N.S.A.S., mi-am citit propriul dosar. Am constatat cu uimire că puţinele pagini care-l compun nu acoperă decît perioada 1975-1977 – şi aceasta cu destule lacune. Din întrebările care mi s-au pus, în aprilie 1977, cînd am fost interogat de Securitate, reieşea evident existenţa unor note informative pe care nu le-am găsit între coperţile acstui dosar. De ce? (Am aflat, tot în 2006, pe căi indirecte, că un alt dosar care mă priveşte fusese „secretizat”, dar n-am putut să descopăr nici de către cine, nici de ce. Şi cu atît mai puţin, fireşte, ce conţine. Un fragment al trecutului meu care, în mod oficial, îmi e interzis!) Nimic, aşadar, înainte de 1975 – deşi Securitatea s-a „ocupat” de mine încă din 1967 –, nimic după plecarea din ţară în 1977, cu toate că activitatea mea în cadrul organizaţiilor exilului românesc şi, în special, anii de jurnalism în Franţa (la Vocea Americii şi Le Point, între altele) au atras atenţia securiştilor care acţionau sub acoperire diplomatică în cadrul ambasadei României de la Paris. Am fos insultat de voci anonime la telefon, ameninţat, urmărit şi, cel puţin în două rînduri, mi-a fost violat domiciliul parizian în absenţa mea. Dată fiind mentalitatea birocratică a Securităţii, e greu de conceput că toate acestea n-au lăsat nici o urmă scrisă într-un dosar. Totuşi, în chip cu totul neverosimil, S.I.E. afirmă că nu deţine acest dosar, iar C.N.S.A.S., ceea ce e logic, nu ştie de existenţa lui.

În primăvara acestui an, am cerut dosarul tatălui meu. Am primit de la C.N.S.A.S. 51 de pagini (dintre care destule în dublu) privind exclusiv (dar incomplet) perioada 1952-1954, cînd a fost deţinut în diverse lagăre de muncă forţată. Nimic înainte, nimic după – în ciuda faptului că, pînă la plecarea din ţară, în 1976, a fost de multe ori reţinut şi interogat de Securitate, s-au redactat referate negative despre el, a fost urmărit, i s-a citit corespondenţa şi i s-au ascultat convorbirile telefonice. Chiar e posibil ca toate acestea să nu fi lăsat nici o urmă? Să fie oare, în acest dosar şi jucînd un rol negativ, nume pe care actuala mitologie ţine morţiş (şi stupid!) să le apere?

Sub pretextul atît de comod, dar la fel de discutabil, al apărării siguranţei naţionale – care acoperă în mod imoral, scandalos, pînă şi acţiunile ilegale ale statului comunist, semn neliniştitor de continuitate –, instituţii ale României de azi protejează nemernicii de ieri şi mîrşăviile lor. Fiţi sigur, aşadar, Domnule Preşedinte, că atîta timp cît nu ne va fi îngăduit să ne cunoaştem în întregime propriul trecut, atîta timp cît adevărul va fi cenzurat de interese ce ne sînt potrivnice, atîta timp cît instituţii ale statului se vor îndeletnici cu înjumătăţirea memoriei, România căreia vă închipuiţi că-i asiguraţi buna evoluţie democratică va rămîne înţepenită sub zodia sumbră a Securităţii mereu victorioase, cu obsesiile, secretele şi fărădelegile ei.

Radu Portocală

Paris, 1 septembrie 2023

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12
Radu Portocala 14 Articole
Author

31 de Comentarii

 1. „ne împiedică în continuare să ne citim dosarele întregi”
  -dosare la liber:
  asta ar mai lipsi!

 2. Garant pe naiba! Atata timp cat la aderarea Romaniei la clanurile …globale a fost semnata, ce nu se spune dar traim totul in minciuni, e ca, au semnat ca, Prioritate practica legislatiei europene sa fie prioritara in Romania constitutionala-stat de drept canci. Si nu e bascalie! Haosul din legislatie, legislativ si justitie nu e decat consecintele aplicarii acestor acte semnate cu obligativitatea de a se supune altei legislatii si nu a constitutiei tarii. Nu degeaba se comporta politicienii si marii capi in acest hal la vedere, daca nu au la baza semnat un act pe autoobligativitate care apasa pe tot ce inseamna Romania. Zilele astea au recunoscut psd ca Romania e unica tara care a semnat contracte pe ‘control si coordonare’, am un lapsus acum, dar nicio tara dede pe glob de pe glob nu s-a pus la dispozitie cu tot ce are pe tava oricui! Ce a facut plavanul, cumva s-a impotrivit? Nu! Tocmai a fost deacord cu Romania doar tara de consum si pe orice in dezavantajul compatriotilor si a tarii! Si ne mai intrebam sau miram ca Romania e supusa la orice porcarii! E cu acceptul plavanului si a politicienilor votati sau nu, in fals sau nu, de cetateni.

 3. Dl Portocala se poate considera un roman norocos. Altor solicitanti baietii cei destepti le-au aratat doar copertile. Este ingrijorator ca mai toti romanii sunt convinsi ca securitatea (cea noua cladita pe coliva celei vechi) a predat dosarele acelor caraghiosi din CNSAS. Desi si acest CNSAS este o subunitate a securitatii. Au predat doar dosarele celor neconvenabili si care nu s-au mai lasat santajati de noua putere subterana avand insa grija ca informatii reale sau fabricate sa scape la public prin presa controlata. Celor care le-au jurat credinta, le-au pastrat dosarele la secret. E simplu!

 4. Fiind de multă vreme la Paris , Radu Portocala nu știe ca metamorfoza instituțiilor s-a făcut doar la nume nu și -n substanță.Adică pentru cine se face că nu înțelege, e fix la fel ca înainte de ‘90 dar cu alte nume.Aceasta fiind marea “realizare” a lui Imre Asztalos zis Virgil Măgureanu în noua “democrație” post decembristă !

 5. L-am pierdut pe Klauss Werner Johannis, președintele în funcție și sub juramant al tuturor românilor oriunde s-ar afla ei,îl declar nul și neavenit.(pentru publicare în Monitorul Oficial).Voi românilor din toată lumea,nu la-ti pierdut? Nu simțiți că excelenta Johannis prin activitatea sa, nu ne reprezintă, ci doar interesele ascunse,mărunte,de jefuire a statului și de îmbogățire a capilor agenturilor care se îmbogățesc sărăcind romanii și jefuind tara de ultimele resurse si care il dirijează,il manipulează și îl batjocoresc mai rău ca pe vibratorul Base?

 6. dl Portocala, greseste din start ..!! ..”la disparitia cel putin teoretica a Securitatii ”! doar numele i sa schimbat , si continua sa conduca totul , in tara asta ! chiar si pe prapaditul puturos de la Cotroceni ..!! asa ca , aceasta scrisoare , nu emotioneaza pe nimeni !

 7. fiecare popor are conducatorii pe care-i merita…care popor…? cel cu castile in urechi pe strada si ochii in telefon…? „digitalizatii”? turma NU este popor. wake up sheeple!

 8. Ma(i)xtore, tot din Zalaul unde s-a rasturnat carul cu militisti prosti scrii? Faine cugetari, l-ai sarit pana si pe dr Bode, pe ceilalati nici nu-i mai enumeram.

 9. Pe autorul acestui document il doare-n pix de cetatenii Romaniei. El vrea sa-si vada dosarul de la secu. Stie el de ce. Restu-s vorbe de aflat in treaba. Cine nu stie ca pe johansi nu-l intereseaza Romania?!?

 10. Gheboase despre care substanta vorbesti? Aia de 60 de grade care va subtiaza neuronii? Astia ai lui unchiu-tu Magureanu sunt analfabeti la propriu comparativ cu cei dinainte. Tocmai de aceea dar si pentru ca nu l-au tradat pe Ceausescu cei vechi si cu carte pe bune au fost scosi rapid din noua structura. Au ramas numai cei pe placul noilor stapani adica cei care au facut-o pe revolutionarii. Pe masura ce s-au convertit in oameni de afaceri prosperi si-au adus in loc nepotii lor si ai prietenilor, niste muraturi purtati la mishto prin acele scoli confiscate pentru ei de noua securitate. Necazul este ca acesti nepoti sunt cu miile.

 11. buna ziua!
  Ce naiv e d-l Radu Portocala ! Sa adresezi scrisoare deschisa lui Iohannis!
  Pai daca te adresezi NIMICULUI vei obtine nimic. Omul de la palat e un guzgan captiv serviciilor,justitiei si strainilor,americani,austrieci si UE! Pentru Romania si romani acest Iohannis a fost si este autorul statului ESUAT!
  Dauna totala!

 12. E simplu bre,..și atît de evident.. Romania nu e stat de drept, nu e democrație.. Și nu de ieri de azi..Presa nu e presă, școala nu eșcoală,.. lucrul e de mîntuială, iar hoția e activitatea de căpătîi..Deci de ai fi tu președinte ,.. ce puii mei ai face ?? Evident n-ai nevoie de dușmani. Ai romînu in țară și la butoane..Crezi că vre-unul din politicieni ți-ar zice din astea ? L-ai mai vota ??

 13. Comparatie…Tatal lui Portocala arestat in aceeasi perioada cu tatal si mama mea a putut parasi Romania bolsevica in 1976, pe cand familia mea a fost asasinata in GULAGUL BOLSEVIC romanesc! Alta comparatie, Portocala a putut parasi Romania bolsevica in 1977, pe cand eu NU!!! Disparitia paginilor din dosarul intregii sale urmariri operative are o singura ratiune…Ca si faptul ca Securitatea
  s-a rezumat la amenintari telefonice anonime si nu a comis nici macar DIVERSIUNI de „otravire”, nereusite, ca in cazul Goma…

 14. Domnu Portocala mai bine cere dosarul de la Serviciile americane care sunt Organul superior…Nu stie ca astia mici nu fac treaba decat impinsi de la spate de Sefi??

 15. Cui prodest? Într-o Românie care avea în 1990 o economie de putere regională și care are în prezent o economie nu ciuntită ci îngropată, o țară golită de tineri și oamenii în putere din lipsa locurilor de muncă al căror copii se nasc și cresc pentru alții, cu un necesar de minim 50 de ani de efort național lucrând 6 zile pe săptămână, pe 3 schimburi ca țara să ajungă ce a fost, adică de cât este necesar să producă pentru viața cetățenilor ei și apărarea independenței, domnul Radu scrie unui inexistent pentru România președinte Iohannis că în dosarul lui de CNSAS nu a găsit ci e erau pârâcioșii despre el în 1977? Tot ăia domnule Portocală care vă pârau și în clasele I – IV la tovarășă învățătoare, că ține de caracter sau un modul de a te promova și de a face bani. Din Istorie știm de “ochii și urechile împăratului”. Nu-i mai ușor să cereți la Rugăciune de dimineață (Sfântului Efrem Sirul): „Așa, Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșelile mele și să nu osândesc pe aproapele meu…” și la Rugăciunea de seară: “Pe cei ce ne urăsc și ne fac nouă strâmbătate, iartă-i Doamne! Celor ce ne fac bine, fă-le bine!” Nedumerirea vine și din faptul știți bine că și noi în Romănia și dumneata la Paris suntem mult mai ascultați și monitorizați în democrația Occidentală decât eram în Lagărul socialist. Prietenii plecați înainte de 1989 și după în lume sunt temători la ce vorbesc, repetă mereu că suntem ascultați, au grijă ca în ce spun să ție linia oficială NATO. Democrația pe care am așteptat-o și dorit-o s-a dovedit din vorba: “nu-ți dori prea tare ceva că s-ar putea să se întâmple.”

 16. Sunt intr-o situtie oarecum similara acolo unde dosarul tatalui meu mi-a fost dat de care organele abilitate dar atunci cind dorind sa il ridic persoana care era la ghiseu mi-a spus in clar ca exista si o condamnare penala si o retinere a tatalui meu despre care doar auzisem ca se vorbea in familie dar atunci cind am revenit cu o cerere pe subiect raspunsul a fost negativ .Nu exista .Daca insa ne referim doar la presedintele Iohannis acesta are doar puteri limitate pe subiectele de acest fel si altele asemenea .Nu intelegem de ce mai toti cei care vor cite ceva se duc cu hirtii si cereri la Presedinte .Presedintele Romaniei nu este un factotum asa cum unii incearca sa il prezinte si sa il puna astfel intr-o situatie in care el ca si Sef de stat nu poate interveni totul spre al denigra politic .Cei care inteleg ce au insemnat cele doua mandate si care au fost provocarile inteleg si cit de mult a contata pentru existenta Romaniei ,ca stat unitar, deciziile Presedintelui .Mai roman ca toti romanii toate deciziile Presedintelui Iohannis ,incepind cu eliminarea legii (Dragnea) ce acorda maghiarilor statul de autonomie a asa zisului Tiunutului secuiesc si pina la toate deciziile militare (la NATO si cele atasate directy SUA) si cele atasate girarii obtinerii banilor din PNNR precum si lupta continua cu adversarii politici(unde sunt politic acei care s-au impotrivit ) si cu efectele Covid 19, au fost doar spre a face ca Romania sa ramina in granitele ei actuale .

 17. Momaia din varful Dealului nu-si ” face decat datoria „,conditia de baza cand a fost impins pe fonctzie de catre jupanii dela Secu.Ca dovada,Romania mafiota a ajuns in balta dela Vacaresti aflata sub inalta protectie a Cocotatului,esuata pas cu pas.Cum a promis,Romania ” lucrului bine furat,jefuit si educaat.”

 18. milogul emigrant nescolit,sarac cu mintea ferferita,un ambuscat hot de 6
  copii si 10 case furate de la sasii lui sarantoci.un pioner si utecist de
  nota 4,a tradat comunismul si pe ceausescu.a invatat moca,a capatat loc de munca moca.un produs gaunos cu xilosfere zdeanta cu gauri azmericane,
  precum carpa lor colorata,in 100 de patratele rosii-comuniste-si albastre
  -cum este apa innecatilor drogati cu dolari.ai dantura falsa din tabla ru
  ginita,si zambaresti ca circarul cocolos,de la circul din tonola. un ale
  luia neagra pentru amploiatul facut din greseala …DE-GEA-BA. AI AUZIT,
  BA,CRACANATULE,CU PSEUDONIMUL GIGI AMOROZO DE BABE SFASIATE DE CARPE,URAT
  MIROSITOARE CU AROMA DE FUNINGINE ARSA IN NUIORG-PIPI-PART.CERE AZIL POLI
  TIC,CA TE-AU FACUT COMUNISTII PIONER,UTECIST,COMUNIST SI MEDITATOR DE FURT….HUO,HUO

 19. Momaia din varful Dealului nu-si ” face decat datoria „,conditia de baza cand a fost impins pe fonctzie de catre jupanii dela Secu.Ca dovada,Romania mafiota a ajuns in balta dela Vacaresti aflata sub inalta protectie a Cocotatului,esuata pas cu pas.Cum a promis,Romania ” lucrului bine furat,jefuit si educaat.”

 20. @Bunul samaritean..
  Presedintele tau a fost creat de Secu si impreuna cu Secu sunt slugoaie amerloce….Presedintele tau l – a bagat la puscarie pe Dragnea pe motiv ca era singurul care misca in front…in locul lui Dragnea presedintele tau a pus marionete care in 5 ani au scufundat Romania, au dus datoria externa de la 35 la 50 la suta din PIB….Bre, agarici, Romania NU are nevoie de PNNR si de fonduri europene daca aplica corect Legile existente….Te strofoci contra maghiarilor cand Romania a devenit o Colonie occdentala?

 21. Dosarele incomplete prezentate interesatilor constituie fenomen de masa . Mai ales dosarele din „obsedantul deceniu „. Ratiunea e simpla : nu se doreste resurectia sentimentelor antisemite .

 22. LUI LAMAIE-PORTOCALA,LU CHEARLY.BA.COPII DE BOIERIMOSIERI CU CASE,VILE,IN
  PRIMAVERII,DOROBANTI SI COTROCENI,CU MASINI,GAGICI,SERVITOARE,CU BONE-IN FRANCIUJITA CU 50 COLONII IN LUME-CU BUCATERESE,SPALATORESE.V-ATI NASCUT
  CUMVA IN RAHOVA,FERENTARI,GIULESTI,OBOR,CU CLOSETUL IN CURTE.IA,SPUNE-TI VOI,AICI,DE CE V-AU ARESTAT COMUNISTII SARACI.ATI LUCRAT IN FABRICI,PEOGO
  ARE,ATI SPALAT PODELE,ATI MERS CU TRAMVAIUL.SICTIR.GOLANILOR.ATI FOST NIS
  TE PUTUROSI,PLOZI DE BANI GATA,LIMBI STRAINE,TROTINETE.PS…BA,PORTOCALA-LAMAIE ACRA-strul,BA CEARLI-itic.IA SPUNE-TI,ACUM,CINE SUNTETI.NUMAI INJURATI NEAMUL ROMANESC.SI RAGAIALA CA-CA-ROL SI NEAMUL LUI DE PUTUROSI AVEAU SECURITATE LOR.AIA-SECURISTI-COMUNISTI-II APARA DE SARACII SI TARA
  NII TARII.NU PE VOI.VOI,BOGATII,ATI NENOROCIT O TARA SARACA.HAI,REPEDE!!!
  BIOGRAFIA.CE TOT MANCATI CA-CA,CU COMUNISMUL.MANCATI CA-CA SI CU CAPITAL
  ISMUL.VOI,ASTIA,FOSTII,O DUCETI BINE LA STAPANII VOSTRII.NOI,PIONERII SI UTECISTII,SCOLITI MOCA,O DUCEM RAU DIN CAUZA VOASTRA.VOI,ASTIA,ZAT-CAPITA
  LISTII,CU 100COLONII IN LUME,TOATE FURATE PRIN RAZBOAIE.SICTIR GOLANILOR.
  semnam.stefan iordache-actor,gurita gruia-de 4 ori campion mondial,fratii pasat TVR,membri UCIN.toti nascuti,si educati in mahalaua rohovei,la sc.gen 52 baieti.FINAL DE TOT.HUIDEO DERBEDEILOR TRADATORI DE TARA.NUMAI VENITI,LA FURAT.NOI,AVEM GRIJA DE NOI.SI DE VOI,SA NU MAI INJURATI SI SA NUMAI FURATI.GOLANILOR.NUMAI MAZGALITI LITERE,LICHELELOR.VA DATI CU PARE
  REA PERSONALA-cine va mai crede-DAR STATI PE BANI SI AVERI MARI.
  HAI,DATI RAPORTUL,LA ROMANI.BIOGRAFIA ADEVARATA,NU FALSA.!!!!JAVRELOR
  hai securitatea rsr.aparati-ne de criminali si hoti!!!!!

 23. esop 03/09/2023 At 15:04
  Your comment is awaiting moderation

  Trebuie intels cum ca orisicare fel de dezbatere fie ea agreabila sau mai putin agreabila apare datorita punerii in pagina a unui text (multumim oricarui autor si oricarei perspective ce ne este adusa in fata ) ce declanseaza raspunsuri de tot felul .Un singur lucru este sigur : fara existenta noastra ca natiune ,organizata intr-un stat unitar si care acum este parte a UE si a organizatiei militare numite NATO , existenta ce ne este pusa in pericol si din exterior si din interior ,nu am putea a mai avea libertatea de a scrie ,de a raspunde, fie si inegal, ca forta scriitoriceasca , altora .Ar fi o pierdere greu de indurat pentru noi toti daca am fi obligati la reintorcerea la nationalismul pagubos de tip comunist -o – ceausist asa cum vedem usor ca si-ar dori multi dintre noi . .

 24. Scrii degeaba la Presa ! Ca nu te aude nimeni ! Mai bine scrii la Cotroceni si este pusa scrisoarea la Arhiva ! Dar iti răspunde doar un consilier ca a primit scrisoarea ! Si atât !

 25. Radu Portocala a lucrat la Europa Libera: e, adica, agent american la … Paris! Nu, nu, nu Gene Kelly: spion adevarat. De ce nu se duce la Casablanca? Fiindc-aclo-i Humphrey Bogart, din alta retea? Bucurestiul n-a fost si nici nu-i (prea multi Mitici) cuib … informativ. Se vede ca … Radu (cel … urât de inteligenta) a tradat nu numai România, ci si SUA, tara si contropitoare, si revansarda, de n-ajunge sa-l scoata basma curata pe taica-sau, legionar si criminal, ca sa devina îngeras, alb ca zapada. „Setea de cunoastere” (a ce? are Alzheimer? a uitat ce-a facut?) „setea de cunoastere” a tipului se cheama santaj. Mai ales ca nu un simplu pion, si tradator, are de hotarât strategia unei tari (pentru care lucreaza si serviciile secrete). Ce vrea, Portocala (câti ani are caidul senil), de fapt? a saracit, si, deci, are nevoie de bani, adica de santaj? de divulgarea unor retele? Sa se duca la Basescu, tot spion, si tot international recunoscut, sa-i pun-o pila.

 26. Adica portocala face un apel principial la un presedinte care l-a protejat pe procurorul tortionar lazar pana in ultima clipa, in entuziasmul nedisimulat al intelectocanimii securiste.
  Asta pe langa alegatiile perfect credibile ca avem de-a face cu un iohannis securist – acesta fiind si motivul pentru care a evitat emigrarea in germania, alaturi de parintii sai; si si-a acumulat o avere imobiliara bazata in parte pe fals in acte flagrant.
  Sau avem o diversiune? Puturosul nu e dorit mai departe la ue de o factiune a cia?

 27. asta de prin redactiile evropei libere, cintau pe bani..nu-i asa !?
  daca aveau vreo meserie din care sa isi cistige piinea cinstit..bu ar mai fi avut timp sa cinte pe la mese si sa astepte sa le lipeasca consumatorii pe Clara Schuman pe frunte…
  trompetistii de ieri si de azi

 28. F bun comentariul acestui securist, o confesiune, plină de confirmări. Confirmă că trogloditii, repetenții satelor, țăranii ratați, puturoși, proști și necredincioși, pe care Partidul „i-a făcut oameni” sunt exact așa și la a doua generație. Chiar dacă au făcut școala militară, s-au mutat la oraș și au pensii nemuncite, pt. relele pe care le-au făcut 40-50 de ani. Chiar dacă normal ar fi fost să mai evolueze, să se mai șlefuiesca. Zero. Nimic. În capul lor ghiftuit și stricat, România ante 1989 egal regimul de teroare socialist, critica regimului (care i-a facut pe ei „oameni”), egal trădare, ordinarii cu epoleți care hăituiau opozanții trebuie protejați, „strategia” țării o face și Securitatea (care strategie?), iar această „strategie” presupune continuitatea Securității socialiste, cu rețelele sale, care nu trebuie deconspirate! Iar cererea de aflare a adevărului despre brutele și nemernicii care au terorizat partea neimbecilizata a națiunii e un „santaj”. Hai că ai zis-o clar, tovarășe. Pe cel mai limpede glas securist. Un personaj din „Zbor deasupra unui cuib de cuci” are o replică, vi se aplică: Să vă ia dracu’ pe toți!

 29. Domnu’ Radu, Ioha’ este el însuși un fost TURNĂTOR la Secu’! …că alte persoane nu ajung să fie „scoase din joben” de Sirvicii, la „alegeri” (apropo: în 2014 Ponta a cîștigat la vot cu aprox. 75%, Sirviciile l-au scos pe Plăvan „cîștigător” cu 55%! …la fel au făcut anterior, în 2004 și 2009; în 2019 n-a mai fost necesar, PeSeDeaua a „făcut blat”, și de atunci face tot așa)! Cum să aplice Ioha’ o lege ce-l va deconspira?
  Și amicul meu a cerut de la C.N.S.A.S. dosarul propriu, a făcut – în primii ani ’80 – doi ani de închisoare pentru „tentativă de trecere frauduloasă a frontierei”, fără să fi trecut frontiera! I s-a spus să depună ceva mai mult de 1 milion (așa erau banii) într-un cont al C.N.S.A.S., ca plată pentru „servicii de arhivistică”, și după 1 an și jumătate i-au trimis în bataie-de-joc „ceva”, între 25 și 35 de pagini copiate, pe care numele delatorilor erau acoperite cu negru. Deci a plătit pentru niște povești de grădiniță. C.N.S.A.S. e parte din mecanismul de ascundere a realității. De-aia are Dinescu portul și latifundia de la șatra Cetate în proprietate personală! „Patria a priori”, versiunea ortodoksă balkanikă… :)))

 30. @a se citi atent ce scrie Neagu Lamâie: Partidu’ tau a fost Legiunea? sau Antonescu si nazistii? Si ce rastamâcesti ce-am scris ca sa vâri securitatea? erai informator? ce te vâri în intimitati care nu-s ale tale si pe care le falsifici? ori ti-e mai bine acuma, c-o Românie redevenita, din tara dezvoltata-n ’89, exportatoare de materii prime, adica de lumea a 3a, cu analfabeti, imigranti si mahalale-mputzite, „balcanice”, cu CIA a lui Maior, pregatirile de razboi, NSA, ascultarea tuturor locuitorilor tarii, santaj, coruptie, ura de clasa si de rasa?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.