Presiune pe familia regală britanică


Regele Charles urmează să apară duminică pentru prima dată în public la un eveniment regal după diagnosticul de cancer, dar absenţa probabilă a prinţului William şi a soţiei moştenitorului tronului, Kate, vor scoate în evidenţă cât de mult s-a restrâns monarhia britanică, informează Reuters.

Palatul Buckingham a spus că suveranul de 75 de ani va participa la tradiţionala slujbă de Paşte la Palatul Windsor alături de soţia lui, regina Camilla, unul din angajamentele anuale la care iau parte de obicei toţi membrii importanţi ai familiei regale.

Cu toate acestea, William, Kate şi copiii lor, George (10 ani), Charlotte (8 ani) şi Louis (5 ani), nu vor participa după ce prinţesa de Wales a dezvăluit săptămâna trecută că a început chimioterapie preventivă împotriva cancerului după operaţia abdominală pe care a suferit-o în luna ianuarie.

”Regele Charles a dorit să aibă o monarhie restrânsă când a preluat tronul, dar nu a anticipat că va fi restrânsă până la nivelul de acum”, a spus Erin Hill, editor principal al secţiunii de ştiri despre regalitate în cadrul revistei People.

Dorinţa lui Charles de a avea o monarhie ”restrânsă” s-a născut pentru a contracara acuzaţiile potrivit cărora monarhia ar fi fost supradimensionată din cauza rudelor îndepărtate care trăiesc de pe urma plătitorilor de taxe.

Dar acum există absenţe importante în cercul imediat al regelui – cel mai dramatic, odată cu plecarea în Statele Unite a fiului cel mic, prinţul Harry (39 de ani), şi a soţiei acestuia, Meghan, ducele şi ducesa de Sussex, în urmă cu trei ani.

Între timp, fratele mai mic al lui Charles, prinţul Andrew (64 de ani), a fost nevoit să se retragă din viaţa publică în 2019 din cauza prieteniei cu defunctul Jeffrey Epstein, infractor sexual condamnat.

”Ei bine, cred că ‘restrânsă’ a fost menţionat într-o perioadă când erau prezenţi ceva mai mulţi oameni pentru a părea un comentariu justificat”, a spus. într-un interviu publicat anul trecut. sora mai mică a regelui, prinţesa Anne.

”Nu pare o idee bună din punctul meu de vedere. Trebuie să spun. Nu sunt sigură ce altceva… putem face”.

Dintre restul membrilor activi ai familiei regale – cei care îndeplinesc sarcini în locul regelui cum ar fi inaugurarea unor clădiri noi, înmânarea unor distincţii şi întâlnirea unor demnitari străini – mulţi sunt acum din generaţia defunctei regina Elisabeta a II-a.

Prinţesa Alexandra, de 87 de ani, verişoara suveranei şi prietena ei de o viaţă, este rareori văzută în public în prezent, în timp ce ceilalţi veri ai Elisabetei a II-a, prinţul Edward, duce de Kent, şi prinţul Richard, ducele de Gloucester, au 88, respectiv 79 de ani.

Prinţesa Anne, care este deseori în fruntea listei celor mai muncitori membri ai familiei regale, va împlini 74 anul acesta. Fiul ei, Peter Phillips, a spus săptămâna aceasta, că probabil mama sa munceşte mai mult decât s-ar fi aşteptat.

”Încă mai face călătorii în străinătate şi apoi revine în 24 de ore, ceea ce e destul de greu pentru majoritatea oamenilor… dar când ai peste 70 de ani şi faci asta e destul de remarcabil”, a declarat el pentru Sky News Australia.

El a spus că există ”cu siguranţă o presiune pe termen scurt asupra anumitor membri ai familiei de a continua să fie activi”. La fel ca mama lui, a remarcat multele activităţi realizate de Camilla şi fratele mai mic al lui Charles, prinţul Edward, şi soţia acestuia, Sophie, care acum sunt ducele şi ducesa de Edinburgh.

Biografa familiei regale Claudia Joseph a spus că, deşi Camilla şi William au făcut ”o treabă minunată” în absenţa lui Charles, nu a fost uşor.

”La nivel personal, va fi groaznic pentru familia regală”, a spus ea. ”Evident, la nivel practic, situaţia va fi dificilă”.

Deşi sondajele arată că cei mai mulţi dintre britanici au rămas în general susţinători ai monarhiei, indică totodată că această majoritate se reduce, crescând decalajul dintre personale vârstnice entuziaste şi tinerele generaţii indiferente.

Cu excepţia lui William şi a lui Kate, următorii membrii ai familiei regale din punctul de vedere al vârstei sunt Edward, care a împlinit 60 de ani luna aceasta, şi Sophie, care va împlini 60 anul viitor.

Va trece cel puţin un deceniu până ce rândurile vor fi îngroşate de copiii lui William şi Kate.

Tina Brown, o autoare specializată în regalitate, a spus că monarhia e într-adevăr cam firavă, ceea ce pune ”o presiune greu de controlat” asupra lui William şi Kate.

”Catherine este cel mai popular membru al familiei regale după William”, a scris ea în The New York Times săptămâna aceasta. ”Viitorul monarhiei atârnă doar de un fir, iar acel fir este ea”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

 1. Lasă, sunt o mulțime încă, plus au cele mai bune tratamente la dispoziție..sa ne vdm de viața noastră.

 2. va rugam sa schimbati poza @cotidianul,
  „regele” e mai sherpilian/extraterestru/reptilian decat mă-sa!
  (cine are ochi sa vada)

 3. Ce lume nebuna…
  Regele Charles are cancer la pancreas, e unul dintre cele mai agresive cancere, cu un pronostic rezervat, fiind unul dintre cele mai agresive cancere…
  Medicii, spun surse regale, i-ar fi spus ca mai are de trait 2 ani…
  Iar noi citim despre „presiune pe familia regala britanica”, ai carei 2 membri se lupta cu cancerul… p lume nebuna, nebuna….

 4. O sa-i puna la geam resturile pamantesti ca sa poata incasa pensia. Pozele cu el vor fi evident neclare ca sa nu se poata detecta falsul.

 5. @lili
  Nu este cam mult 2 ani? Crezi ca va putea indura atat? Crezi ca va putea trai Camila fara sa fie atinsa de barbat 2 ani pana la eliberare?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.