Prestatorii de activități casnice plătiți cu tichete

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea legii privind reglementarea activității prestatorului casnic. Legea prevede că persoanele care desfășoară activități casnice ocazionale să fie remunerate exclusiv în tichete, care în prezent au o valoare de 15 lei.

Deputații au aprobat, pe 29 marie, Legea activităților casnice, cu 257 de voturi „pentru”, 13 „împotrivă” și 25 de abțineri. Legea prevede că persoanele care desfășoară activități casnice ocazionale să fie remunerate exclusiv în tichete, care în prezent au o valoare de 15 lei.

„Jalon PNRR – îndeplinit! Am lăsat proiectul de lege privind reglementarea activităților casnice la Ministerul Muncii. A fost bugetat prin PNRR și astăzi (marți – n.r.) a fost votat de Camera Deputaților. Este un prim pas de reformă în domeniul ocupării, care are și un impact corect, pozitiv, în domeniul pensiilor publice”, transmite deputatul PNL Raluca Turcan.

Ea precizează că acest proiect de lege țintește două mari probleme pentru persoanele care muncesc, de cele mai multe ori, „la negru”: să poată fi plătite legal cu ajutorul unor tichete de activități casnice și să aibă posibilitatea să fie asigurați în sistemul de pensii și de sănătate.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului legal pentru desfăşurarea activităţilor casnice ocazionale, de către o persoană fizică având calitatea de prestator casnic, în folosul unei alte persoane fizice care are calitatea de beneficiar. Proiectul vizează instituirea unui sistem de plată şi evidenţă a persoanelor care desfăşoară activităţi casnice ocazionale în baza unor tichete de activităţi casnice, cumpărate de beneficiar şi preschimbate ulterior în numerar de către prestatorul casnic, după reţinerea contribuţiei de asigurări sociale şi a impozitului pe venit, în acest fel prestatorul dobândind calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat. Această formă simplificată de piaţă vizează creşterea calităţii condiţiilor de muncă pentru lucrătorii care desfăşoară muncă nedeclarată prin dreptul la asigurare socială, fiscalizarea activităţilor casnice, descurajarea economiei subterane şi tranziţia către o piaţă mai echitabilă a muncii”, potrivit raportului Comisiilor Juridică și de Muncă din Camera Deputaților.

Potrivit unor amendamente, activitatea casnică se poate desfășura în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfășurării acesteia, stabilit de comun acord, iar valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice este de 15 lei şi poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Sa sti ca taranii care angajeaza cu ziua o sa se duca exact la procesatorii de servicii cu carduri de masa sa ii ofere celui care il ia o zi la munca in gradina un bon de masa…. Nu mai vine Putin odata in Romania sa ne salveze?

  2. Propun sa se extindă si la prostituate. Ele sa primească doua tichete. Unul,de valoare mai mare, pentru proxenet, celălalt pentru ea.

  3. Tichete, bonuri, vachere, sunt pt popor, banii sunt un lux numai pt cei alesi.

  4. Stiti si intelegeti ce plan de viitor exista si pe extindere, totul pe hartie, da? Se inlocuiesc banii cu cartoane care in timp, trebuie sa indeplineasca anumite conditii privind indoirea sau sifonarea=nu mai sunt valabile, si, ceea ce vor ei, aceste cartoane vor avea o limita financiara pentru fiecare categorie sociala, nici nu mai poti cere mariri pentru costul zilnic cum se intampla cu salariile si nici nu iti ajunge suma pentru luna in curs dar nu mai poti face economii daca pana acum mai puneai 5 lei deoparte, nu mai afli cat incaseaza hoiturile de lux ca pana acum, e posibil sa nu mai poti plati la vedere vacante pentru ca va fi un circuit inchis la toata aceasta manevra.

  5. De facto e o incercare a impozitarii muncilor CELOR MAI SARACI DINTRE SARACI !

    Cine-i invata ce-i invata ?

    [chiar daca nu pare la prima vedere ce e … e doar o incercare de PRINTING-SOCIAL 😉 pe ceva usor de impozitat ulterior … la urma vine titil IMPOZITAREA …chiar de-i colaterala 😉 un timp ! S-antmplat si la „case mai elegante” 😉 ]

    🙂

  6. Și cel care poate lucra numai așa din varii motive cum își mai plătește facturile? Își vinde organele? Cine visează astfel de măsuri și le și promulgă totuși ce consumă în timpul liber? Nu de alta dar e tare marfa! Cred că asta era cea mai stringentă și cea mai urgentă problemă de rezolvat în țara asta! Bleah.

  7. strasngerea latului in jurul gatului oamenilor de rand. in timp ce miliardarii infractori si criminali se lafaie pe vase de lux si isi ascund averile de tip mafiot in paradisuri fiscale. si asa nu gaseai oameni care sa munceasca terenurile, acum nu vor mai veni deloc.

  8. PRESTATORII DE SERVICII ? POATE MAI TREBUIE O HAINA , O PERECHE DE PANTOFI , SI NU ARE CE FACE CU TICHETELE , PENTRU CA NU PRIMESTE TICHETE LA MAGAZINE DE INCALTAMINTE , IAR O PERECHE DE PANTOFI DE PIELE , COSTA FOARTE MULT , 300 DE LEI , MAI MULT DECAT TICHETELE PENTRU O ZI DE MUNCA !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.