Preț neobișnuit la gaze în extrasezon: ce se întâmplă pe piață

Prețul gazelor naturale pe piața spot din România a crescut semnificativ în ultimele zile, depășind pragul de 200 lei/MWh – un nivel neobișnuit pentru această perioadă a anului, când consumul este de regulă redus după sezonul rece.
Potrivit datelor analizate de Profit.ro, pentru livrările din ziua de joi, prețul mediu a urcat la 205,8 lei/MWh, în creștere cu 3,2% față de ziua anterioară (199,5 lei/MWh).
Scumpirea vine în contextul unei tendințe generale de creștere pe piețele europene și al unor revizii planificate la sonde operate de Romgaz, principalul producător de gaze din România, controlat în proporție de 70% de statul român. În plus, deprecierea leului față de euro din perioada recentă a contribuit la alinierea prețurilor interne la niveluri similare cu cele de pe principalele piețe regionale.
Calculat în euro, prețul pentru livrarea de a doua zi pe platforma Bursei Române de Mărfuri (BRM) a fost de 40,57 euro/MWh, depășind ușor cotația de 40,4 euro/MWh de pe Central European Gas Hub (CEGH) din Austria.
Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când prețul era în jur de 135 lei/MWh, nivelurile actuale sunt mai mari cu aproximativ 50%, în pofida unui consum intern aflat pe un trend descendent. Producția internă de gaze a scăzut marginal, de la 250 GWh/zi la 240 GWh, potrivit surselor Profit.ro, în urma lucrărilor de mentenanță efectuate de Romgaz.
Pe fondul cererii reduse, o parte semnificativă din gaze este direcționată către înmagazinare. Joi, 22 mai, România a injectat în depozite 7,9 milioane de metri cubi de gaze, provenite în principal din producția internă, dar și din importuri. În aceeași zi, 9,4 milioane mc au intrat în țară via Bulgaria, în timp ce 6,7 milioane mc au fost exportate, dintre care 4,5 milioane către Ungaria și 2,2 milioane către Republica Moldova.
În prezent, gradul de umplere al depozitelor de gaze din România este de 39,5%, echivalentul a 13,3 TWh – semnificativ mai scăzut față de nivelul de 63% (21,3 TWh) înregistrat în aceeași perioadă din 2023. Aceste evoluții ridică semne de întrebare în legătură cu ritmul de constituire a stocurilor pentru iarna viitoare, în contextul unor prețuri tot mai volatile pe piața energetică europeană.
Recomanda 6
Cosmin Pam Matei 5215 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Specula din Romania pentru asigurare necesar continuu în republica moldova dar nimic pentru economie și bugetul statului român.

  2. Manole e de vina, ca nu aduce euro la 4.97, cat a fost inainte de alegeri. Ca doar el a zis gu gurita lui ca Simion e de vina. Acum nu mai e Simion, dar Euro i inca peste 5 lei. Sa moara cine-a mintit? 🙂

  3. E bine așa, la mai mare ! Urmează electrica și combustibilul auto, să nu se uite păpica, hai liberare !!!

    • Din cauza lui Georgescu si a lui Simion au crescut! Ce nu va este clar ??? Urmeaza impozitarea la sange a producatorilor de energie si transferul taxelor la consumator ! Fugiti ca vin Rusii! AUR ii aduce la noi pe Rusi !!!

  4. securicii privilegiati ai vanzarii Rpomaniei trebuie sa castige mai mult chiar si cand nu exista consum. TOTUL PENTRU BUZUNARELE LOR SI SARACIREA ROMANULUI DE RAND, DEVENIT PLATITORUL UNEI CHIRII DE LUX PENTRU CA ESTE PROPRIETAR IN CEA MAI BOGATA TARA DIN EUROPA. D-AIA L-AU IMPUSCAT PE DICTATOR, CARE, PE SACRIFICIUL ROMANILOR, A PLATITI DATOIA EXTERNA! TRADATORI SI CRIMINALI CE SUNTETI! TREZITI-VA, BAI, DIN PASIVITATEA TE-VE MKULTRA!!!

    • Da noi nu mai avem agricultură , combinatele ch.pentru ingrăseminte ..termocentrale ??? le ținem in conservare până le dam familiei Petrov-Bercea …???

  5. extractia o fac baietii muncitori si harnici dar distributia o fac baietii destepti de la Viena su Monaco.
    Mai aveau nevoie de un guru si gata, incalecau tara de tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.