Prețul gazelor din România s-a aliniat, ireversibil, cu cel din Vest

Ultimii 3 ani piața de gaze naturale a trecut prin multiple crize și a suferit de o volatilitate mare în ceea ce privește prețul de achiziție al gazelor naturale. O concluzie importantă care se poate desprinde este faptul că prețul gazelor naturale din România s-au aliniat la nivelul prețurilor gazelor naturale din Europa, probabil într-un proces ireversibil, se arată într-o analiză făcută de Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Urmărind evoluția prețurilor gazelor naturale achziționate pe TTF (SPOT) Olanda și BRM-România, se poate observa că prețul mediu ponderat al gazelor tranzacționate pe BRM TTF Gas Futures, urmărește fidel prețurile TTF Gas Futures de pe Bursa de gaze din Olanda (cea mai reprezentativă bursă de gaze pentru Europa).

Gradul mic de funcționare al pieței de gaze din România arată că piața românească a reacționat mai lent la unele creșteri care s-au produs la nivel european, dar a reacționat și mai lent la corecții de preț care sau produs în piață  (prețurile după ce au crescut, nu au mai scăzut în România la fel de mult ca în Europa).

Nefuncționarea pieței de gaze din România face ca practic în ultimul an, Prețul Mediu Ponderat (PMP BRM) să fie mai ridicat decât prețul SPOT de pe bursa din Olanda – TTF.

”Încercând să facem o comparație mai exactă între modul în care a evoluat prețul mediu al gazelor achiziționate în Europa și România, am estimat evoluția prețurilor medii achiziționate în Europa, pe baza datelor  Eurostat si a altor date publice naționale și le am comparat cu evoluția Prețului Mediu Ponderat de pe BRM (acesta nu este prețul la consumatorul final), desprinzându-se aceeași concluzie: prețul gazelor achiziționate în România este similar cu prețul mediu al gazelor achiziționate în Europa.

Totuși putem aprecia că au existat momente în ultimii 3 ani când prețul mediu al gazelor a fost ușor mai ridicat mai ridicat în România decât media europeană (sigur prețul efectiv plătit de populație nu a fost atât de mare datorită schemei de plafonare și a achitării de către stat a diferenței între prețul pieței și prețul de facturare până la jumătatea anului 2023)”, spune Chhisăliță.

Analizând cotațiile prețurilor de vânzare a gazelor naturale în Eruopa (TTF Gas Futures) și în România (BRM GasForward,) pentru următorul an se poate observa că în primul trimestru al anului 2024 cotațiile de preț pentru contracte GasForward pe BRM sunt mai mari decât cele din Europa. Cotațiile TTF Gas Futures din Europa (pentru România există cotații doar pentru trimestrul I 2024), sunt într-o ușoară scădere pentru prima jumătate a anului 2024, după care ele se vor corecta până la nivelul celor din toamana acestui an.

Luând în considerare cotațiile prețurilor gazelor naturale pentru iarna 2023/2024, Chisăliță apreciază că prețul gazelor naturale la consumatorul final va fi mai mic cu cca 13% față de iarna trecută (o factură mai mica la o casă cu până la 100 lei/luna). Dar pe actualele cotații, facturile din iarna 2024/2025 ar fi la fel de mari ca anul trecut. Conform acestei prognoze, în anul 2024 statul nu are de achitat nici o sumă pentru compensarea facturilor la gazele naturale.

Prețul gazelor în contractele de vânzare gaze, care sunt suspendate până în 31 martie 2025, sunt la un nivel de cca 0,55 lei/kWh, preț care cel mai probabil va rămâne valabil cel puțin până în vara anului 2025. Astfel, în lipsa unei Strategii Post Plafonare a Prețului, consumatorii finali vor fi obligați să achite începând cu data de 1 aprilie 2025, dată la care încetează schema de plafonare/compensare,  un preț dublu față de prețul actual.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

26 de Comentarii

 1. ireversibil?!
  -blesteme,
  praful si publerea!

  pretzu se va alinia la Est
  dupa denazificatzia.

 2. (editat) ce sunteti, pe cand se vor alinia pensiile, salariile, puterea financiara la nivelul cu cel din Vest, aliniati-le, nu saraciti populatia dupa care sa va smiorcaiti ca pleaca din tara si ca ramaneti doar voi!!! Haideti romanilor, precum turmele de oi, ciredele de vite, sa fim manati la alegeri, sa-i realegem, pentru binele lor financiar, ca atata putem, sa fim manati, sa ne plangem, ca asta este, si sa suportam in continuarea sfidarea, ridicata la nivel de stat!!!!

 3. …CONTORUL măsoară consumul de gaz in MC ( metri cubi ) , dar JEFUITORUL STRĂIN calculează PRETUL , printr-o FORMULĂ bine aleasă , in KWH !!! Ca să iasă cat mai scump ! Consumatorul de unde știe ce PUTERE CALORICĂ are gazul livrat !!?? Cine îl apără pe consumatorul cetățean român de aceste PRETURI DICTATE !!?? CINEEE !!?? .. NATO !!!??? …Și dacă NATO dispare ce ” SCUT ” ne mai apară apoi de rușii cei ” sălbatici” !! Bă, sceleraților , ” ALIANTELE ” nu au fost NICIODATĂ VEȘNICE , doar vecinii rămân ( buni sau răi ) și TREBUIE SĂ AI RELAȚII DIPLOMATICE DE BUNĂ CONVIEȚUIRE pt. INTERESUL NAȚIUNII ( pt. că istoria se poate repeta și regretele vor fi prea târzii ) !! P S.Unguru Orban de ce POATE ( fiind în NATO) să spună NU !!?? Pentru ca are sânge de HUN și nu este o (editat) de sas (editat)

 4. Dar cât este aer amestecat cu gaz in conductele din România nu se spune? Cine verifică marii retaileri,mafia gazului ??

 5. NU mai EXISTA niciun MOTIV de nealiniere a salariilor românești cu cele din occident.

 6. Prețul gazelor s-a aliniat ireversibil la prețul celor din Vest și tot ireversibil trebuia să se alinieze lefurile și pensiile tot la cele din Vest….

 7. asa CA CHIsalita este chisalita…30X4,97/1000X10,5=1,56lei/m3 de gaz, pret pe care romanii nu l-au platit nici acum zece ani ca E-ON cere 1,7 lei/m3…sau 0,149 lei pe KWh daca va place mai mult nu ne mai mintiti, recunoasteti ca il vindeti in UE cu pretul pietii, deci mic si apoi il cumparati pt poporul roman la pretul pe care vi-l impun samsarii si asa se ajunge ca subventionat sa fie 0,31 KWh sau 3,225 lei/m3. iar restul cat va spune imperiul german EON este birul pe care vi-l cere si pe care voi il stoarceti de la popor prin Buget adica taxe si impozite…

 8. La noi pretul la gaze, ca si la energie electrica, ramane sus pentru ca distribuitorii sunt majoritari straini flamanzi..

 9. De ce nu vinde Romgaz direct catre consumatorii finali? Asa cum face Hidroelectrica la curent. Sa vedeti atunci cum o sa scada pretul, daca nu mai este trecut de mafii prin burse.

 10. S-a Aliniat Gazul cu cel din Vest dar Pensiile s-au Aliniat cu Pensiile din Uniunea Europeana ? In Uniunea Europeana este Condusa de Niste Ciumegi !

 11. Hotii!, hotii!
  Lacomie maxima in curtea noastra, intr-un stat captiv.
  La ce dracu mai platim atatia idioti pe la ministere, ambasade, agentii,daca hotii astia fac ce vor cu romanii cu salarii de 600-700 de euro in medie si pensii sub 1500 lei?
  Mai bine pe cont propriu, zau!
  Si asa suntem la cheremul strainilor, vanduti de tradatorii astia de tara de 30 de ani, nu mai bine sa nu mai avem aceste asa zise institutii, capusate cu incompetenti, cur…ve si membri de partide?
  Sa va fie rusine, hotilor!
  A ajuns o biata pensionara cu 35 de ani de munca grea si o pensie de 1509 lei sa plateasca 1000 lei o tona de lemne, care-i ajunge pentru o luna maxim.
  Tara nimanui!
  Nu va fie rusine, mai rau ca pe vremea lui Ceasca!, mor oamenii de frig si foame in case si voi va laudati pe la tv.
  E cineva mai sus care a zis ca gazul nu este de calitate!
  De ani de zile se plang romanii ca in loc de gaze, primesc aer si ceva gaz….dai centrala la maxim si apa calda este rece….caloriferele sunt caldute, fierbi o zi o oala cu ceva de-ale gurii, in schimb factura o platim in kw, astronomica, are titlu executoriu!
  Hotie pe fata, nu ai unde plange, nu ai unde sa gasesti unul care sa vada realitatea, competent, care sa stie ce e de facut. Ati facut legi pt furat lumea, furnizorii te fura cu legi votate de hotii incompetenti, reprezentanti in parlament.
  Jaf la drumul mare, in tara ta paraduita de straini, cu n institutii de control, de supraveghere, monitorizare,etc.
  Jaf!!!!
  Pana nu sunt scosi afara de aici, nu reusim sa scapam de atata jaf.
  O sa inceapa lumea sa se debranseze de la gaze, energie…sa vedem unde mai fura kkatii astia, ca nici industrie nu mai avem, ca sa incarce ei facturile pana la infinit .
  Toti acesti furnizori cu angajati romani, la fel de lacomi si idioti,o sa latre la luna ca nu le mai ies primele pe seama populimii.

 12. @Wallachian
  -poate mai putzin de 100 de insi-„systemul”,la gaze in spetza
  tin ostatici 23 de milioane
  si se lauda cu asta!

 13. Oameni buni, nu distribuitorii sau strainii sunt vinovati de ce se intampla in Romania! Cumva aveti conducerea tarii compusa doar din strainezi, sau, sunt lacomii marsavi de lux din politica romaneasca care fac legi cu dedicatie dar impotriva cetatenilor si a României? Daca nu exista baza legala, nimeni nu face ce vrea in afara de bugetarul de lux nesimtit din politica romaneasca! Bugetarii de lux din politica romaneasca guvernamentala sunt cei care distrug cetatenii, natiunea si tara.

 14. Pretul se va dezalinia in curand. Va fi mai mare decat in toata UE.
  Ecroci, speculanti si hoti mai mari decat in Rromanistanul nostru de aur, nu gasesti in toata lumea.
  Din Dec 1989 s-a incetatenit ideea ca pe romani poti sa-i furi in voie. Nu conteaza ca-i furi la taraba, la dobanzile bancare, la pretul utilitatilor.
  Daca tzine, de ce sa n-o faca?……[Rumburak]

 15. centrala mea a mers trei ore si de la 18 grade a scazut la 16.5 grade deci pompau mai mult aer dar la pret de vest. abia spre seara au dat drumul si la gaz.

 16. Nume predestinate : Chisăliță, Ciolacu, Ciucă, pe vremuri erau alde :Pacoste și Găinușe…. In rest România este praf și pulbere, iar boboru iubitor de telenovele votează cu : ”găleata, kilogramul de zahăr și ulei, cardul pentru energie și alte pomeni electorale”. Să vă fie de bine , dormiți bine , somn ușor ! Or să aibă securiștii în continuare să dormiți bine ! Națiunea nu trebuie trezită, monștrii de la conducere trebuie să rămână acolo pentru incă un deceniu , poate chiar două. În rest Dumnezeu cu mila ! Acum chiar suntem in era ”scapă cine mai poate”.

 17. Pretul gazelor a fost afacerea PNL-USR dupa le i-au „executat” pe Dragnea si Valcov care s-au opus acestei magarii tocmai pentru ca roamanii nu si-l permiteau, bagati la cap si nu mai plangeti, aveti ce ati votat cu creierele spalate de fbk, va place sau nu asta e adevarul, acumpregatiti-va sa mai votati inca odata USR-ul!

 18. @parere… „Oameni buni, nu distribuitorii sau strainii sunt vinovati …”

  nu????
  -„distrigaz” trebuie eliminata cu orice pretz!

 19. Vă dați seama că cineva face rapoarte cu nemulțumirile oamenilor, precum comentariile de mai sus, și le pasează celor ce conduc. După cum se vede puțin le pasă, ne mint, ne fură! Fie-s duși de-acasă, trăiesc pe altă lume, fie nu le e frică că știu că n-o să facem nimic.
  PS Chisăliță e opoziție controlată dacă ne scoate ochii cu plafonarea. Cine plătește pînă la așa zisul preț al pieței, nu tot noi? Ce, are guvernul alți bani decît cei ce ni ia cu forța la buget?

 20. ai pus punctul pe I. Au fost fericiti ca aparatorii Romaniei Dragnea si Valcov au fost distrusi. Acum traiesc extazul imbogatirii EON/Suez Germania/Franta etc. Bucurati-va ati primit ceea ce v-ati dorit.

 21. piata europeana gazele sunt la jumatate de pret!
  Doar ca voi aveti lesa cu botnita dar va dati zmei!

 22. Aloooo… cioMaguuuuu! Salariile cand se aliniaza ireversibil cu cele din vest? Ne poti spune o data?

 23. cine debiteaza astfel de ineptii ar tebui sa simta pe propria piele cat de volatila este politica si functiile asociate ei!…despre pretul energiilor (carburanti, gaze, termice si electrice) este doar „binefacerea” occidentului extins (U$/NATO/(m)UE) pentru faptul ca le suntem „aliati” (a se citi „vaca de muls”)…nu am in vocabular atatea injurii si imprecatii cate ar merita gunoaiele din politica romaneasca ca pentru tradatori doar cuvintele nu sunt suficiente!

 24. Sunteti mintiti, vi se pun preturile de pe piata de gaz necontractat. Normal ca piata aceea este aliniata. La Coti merge si asa, ca trebuie speriati pensionarii ceausisti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.