Prețul zahărului va face un salt major

Preţurile la zahăr brut sunt aşteptate să înregistreze un salt anual de aproape 20% în 2024, pe măsură ce piaţa mondială va ajunge într-o situaţie de deficit în următorul sezon, arată rezultatele unui sondaj efectuat de Reuters în rândul a 12 traderi şi analişti.

Livra (0,4536 kilograme) de zahăr ar urma să încheie anul la o cotaţie de 24,5 cenţi, în creştere cu 5% faţă de preţul înregistrat la închiderea şedinţei de marţi şi cu 19% peste nivelul înregistrat la finele anului trecut, estimează analiştii.

Producţia de zahăr în zona de centru-sud a Braziliei, principala regiune producătoare din ţară, este aşteptată să rămână solidă în pofida unei uşoare scăderi a producţiei de trestie de zahăr, în condiţiile în care facilităţile de procesare dau întâietate producţiei de zahăr în locul celei de etanol pentru biocombustibil.

În schimb, este aşteptată o scădere a producţiei de zahăr în India, al doilea mare producător mondial.

„Piaţa zahărului rămâne una stresată. Să te bazezi pe o singură sursă de aprovizionare nu este o situaţie sănătoasă iar zona de centru-sud a Braziliei nu poate salva piaţa de una singură. Fără o creştere în India, producţia mondială de zahăr este posibil să scadă în 2024/25”, estimează traderul Czarnikow.

Estimarea medie a traderilor şi analiştilor intervievaţi de Reuters arată spre un surplus global de zahăr de 500.000 de tone în sezonul actual, octombrie 2023/ septembrie 2024, care se va transforma într-un deficit de 700.000 de tone în sezonul următor 2024/25.

Facilităţile de procesare din Brazilia direcţionează din ce în ce mai multă trestie de zahăr spre producţia de zahăr, în loc să producă etanol pentru biocombustibili, analiştii intervievaţi de Reuters mizând pentru următorul sezon pe un mix de producţie de 51,5% în favoarea zahărului.

„Stocurile globale rămân limitate în timp ce un surplus substanţial ar fi necesar pentru refacerea lor, lucru care acum pare puţin probabil”, susţin analiştii de la Green Pool.

Preţurile la zahăr alb sunt prognozate să termine anul până la 700 de dolari pe tonă, în creştere cu 6% comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei de marţi şi cu până la 17% peste nivelul înregistrat la finele lui 2023.

India, al doilea mare cultivator de trestie de zahăr, este prognozat să producă 31,6 milioane de tone de zahăr în sezonul actual octombrie 2023/ septembrie 2024, pentru a scădea până la 29 de milioane de tone în următorul sezon 2024/25.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

 1. iar dam TAXA pe zaharul ukran
  ca sa sprijinim „colaterl” si nevazut
  razboiul MULTINATIONALELOR
  din Urkania ?
  __________
  punem pariu ca pe zaharul ukran va fi o eticheta : ” MADE IN UE ”
  hehehe ! 😀
  [„URAGANE la … BERLIN !” …straniu prophetic PROPHETUL nost’ ! ]

 2. NU creste pretul ZAHARULUI … sau oricarei marfi in 2024
  ci
  scade puterea de cumparare a DOLLAR-EUROIULUI … 🙁

  „NINGE PE FED !”

  (nu e ca azi „brazilienii” produc cu 20% mai putin zahar sau ca LUMEA produce mondial mai putin zahar ci e MASCAT si ASCUNS masselor populare CARE NU AU DREPTUL „democratic-garantat” sa stie adevarul 😀 -> Prin TIPARNITA si datorii statale de 34 TRILIOANE in USa si 18 TRILIOANE in UE … „bancilor” …
  … VALOAREA BANILOR economisiti in decenii … scade in cateva luni prin BANII care le fac prin doar TIPARNITA concurenta imorala ! )

  IQ=?
  [n-avea batranul iudeu MARX K. dreptate ca tot socialul cade sau sta odata cu BANUL/ECONOMIA]

  ❤️NINGE PE FED❤️ -> s-au prins si „ei” ca e de rau si CACIALMAUA n-a tinut nici in Urkania nici in Israel 🙁 !

  SHALOM ! MAGA ! 🙂

 3. Sti prea multe
  prea profund !

  nu te face paradoxal trisst asta ? 🙁 !
  Lumea in intestinele ei e … MACABRA … geniilor ! MDA ! 🙁

  ❤️IGNORANCE is BLISS !❤️

 4. A apărut pe piață, la lidl am găsit eu, zahar din trestie de zahar din Africa, e destul de bun, nu e dulce in exces și funcționează foarte bine pentru orice, cantitatea o fixează fiecare când pregătește dulciuri! De ce taxa pentru ukraina când avem alte soluții?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.