Mărirea costurilor de producție și deprecierea leului în raport cu dolarul sunt două dintre motivele care vor determina creșteri de prețuri la produsele alimentare de bază. „S-a scumpit energia, s-au scumpit gazele şi celelalte utilităţi. Sigur, acestea nu reprezintă mult în costurile de producţie, dar au o influenţă. S-a mai scumpit, însă, şi transportul, fiind majorate preţurile la carburanţi, odată cu creşterea accizelor. Toate acestea vor determina majorarea cu 6-8% a preţurilor alimentelor la raft, şi să ştiţi că 6% nu e deloc puţin”, a declarat președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu.
O altă cauză importantă a preconizatelor majorări de prețuri la mâncare sunt și importurile mari de alimente. 70% din cartea folosită ca materie primă este din import. La fel se întâmplă și cu 20% din lapte și 5% din produsele de panificație/patiserie, care vin congelate.
Întrucât în prezent mai există stocuri la alimente, iar consumul este redus, măririle de prețuri vor fi resimțite din luna martie.
Efectele creșterii costurilor la energie, gaze, carburanți vor afecta nu doar consumatorii, ci și producătorii din industria alimentară, care nu vor putea să atenueze șocul măririi prețurilor, ceea ce îi va pune în situații dificile care ar putea duce la reducerea activității, ori chiar la închiderea afacerii. „Pentru a evita scumpirile, firmele mici – cum sunt cele de patiserie sau carmangerie – ar trebui să se închidă efectiv, iar firmele mari, care lucrează pe schimburi, să renunţe la producţia de pe un schimb”, explica președintele FSIA.
La toate aceste creșteri de prețuri se mai adaugă și adaosul comercial pe care îl practică supermarketurile, acesta situându-se de obicei în jur de 25-30%.
Inflatia reala in 2017 a fost de cel putin 10%. Dealtfel, total nejustificata.
#rezist, romanishashi, nu luati atitudine, niema boicott, doar ca hoile?