Previziuni: Prețul gazelor tranzacționate, de 5 ori mai mare

Prețurile tranzacționate pe burse se așteaptă să fie la finele acestui an, față de acum doi ani: de 6 ori mai mare la cărbune, de 5 ori mai mare la gaze, de 2 ori mai mare la petrol și de 0,7 ori mai mare la uraniu, susține analistul Dumitru Chisăliță.

În anul 2021 prețurile diferitelor forme de energie au crescut, față de anul 2020, pe întreg mapamondul la un nivel extrem. Acest aspect a fost pus pe seama creșterii cererii la energie. A fost o explicație ușor acceptată și practic a trebuit să apară un conflict, ca să realizăm impactul acestor creșteri (sursa BP):

– 52% creșterea prețului la uraniu
– 55% creșterea prețului la petrol
– 318% creșterea prețului la cărbune
– 300% creșterea prețului la energie electrică
– 95% creșterea prețului la gaze

Declanșarea conflictului din Ucraina, chiar în lipsa unor opriri totale ale fluxurilor de aprovizionare cu energie, în lipsa unor crize efective de energie, în lipsa unor creșteri extraordinare a cererii de energie, în lipsa unor temperaturi extreme etc., a adus un alt fenomen, o explozie mare a prețului tranzacționat pe burse, pe parcursul primelor 8 luni din anul 2022 (sursa Trading Economics):

– 17% creșterea prețului la uraniu
– 48% creșterea prețului la petrol
– 147% creșterea prețului la cărbune
– 232% creșterea prețului la gaze (sursa TTF)

și previziunile pentru sfârșitul anului 2022 (față de începutul anului) sunt de:

– cca. 20% creșterea prețului la uraniu
– cca. 55% creșterea prețului la petrol
– cca. 185% creșterea prețului la cărbune
– cca. 400% creșterea prețului la gaze

Practic, cele mai mici creșteri ale prețului la o forma de energie o prezintă uraniu. Această situație coroborată cu schimbările climatice ar trebui să determine orientarea și spre dezvoltarea utilizării energiei nucleare pentru producerea energiei electrice dar mai ales a energiei termice. Problema cea mai mare a viitorului energetic, în perspectiva dezvoltării unor măsuri specifice de reducere a impactului asupra schimbărilor climatice o va reprezenta modul viitor de încălzire. În acest sens se impune dezvoltarea în apropierea marilor aglomerări urbane a montării de Small Modular Reactors (SMR), care au capacitatea de a acoperii necesarul de energie la prețuri suportabile pentru aceste aglomerări urbane, consideră Chisăliță.

Dacă hidrogenul și pompele de căldură sunt elemente care trebuie dezvoltate pentru zone dispersate, aglomerările urbane trebuie să și bazeze încălzirea pe sistemele centralizate cu energie prousă de SMR-uri.

Conform raportului cu privire la costurile energiei electrice, 2020, emis de Agenția Internațională pentru Energie (IAE) în colaborare cu Agenția pentru Energie Nucleară (OECD-NEA) în 2020, retehnologizarea centralelor nucleare aduce cel mai scăzut cost al electricității dintre toate sursele de energie – în medie 32 USD/MWh (comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliană; 56 USD/MWh pentru panourile solare; 91 USD/MWh pentru centralele pe cărbune.). Costul energiei generată de capacități nucleare noi, de mari dimensiuni, este 69 USD/MWh, în timp ce costul energiei generată de reactoarele modulare mici (SMR) este 64 USD/MWh, la costul forței de muncă din US.

Dar în contextul creșteriilor de preț al formelor de energie (cărbune și gaz) folosite în mod curent pentru încălzire, prețurile Gcaloriei pentru energia termică distribuită în sistem centralizat prezintă următoarele valori: gaze – cca. 270 USD/Gcal, cărbune – cca. 310 USD/Gcal, prețuri peste costul estimativ al energiei termice produse folosind SMR.

SMR este o versiune mai sigură, mai mică și scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apa ușoară presurizată, care au decenii de operare și testare, putând beneficia în același timp de cadrul de licențiere. Tehnologia SMR folosește astfel principiile bine stabilite ale tehnologiei nucleare, simplificând sau eliminând o parte dintre sistemele costisitoare și complexe ale centralelor electrice-nucleare existente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Știri care nu fac decât sa alimenteze inflația si poate, într-un final, o reglementare drastica a preturilor pe energie de către guverne.

  2. „Hidroelectrica va exporta in Grecia, vreme de 7 ani, cel mai ieftin curent produs in Romania
    03.04.2002
    Invocand confidentialitatea clauzelor sau necunoasterea acestora, toata lumea, de la conducerea Hidroelectrica si pana la Ministerul Industriilor, se enerveaza la intrebarile despre acest contract”.

  3. 2016, „CE Oltenia…:
    atât timp cât există producătorii convenționali de energie care pot funcționa indiferent de condițiile atmosferice, securitatea energetică nu poate fi în pericol și nu poate ajunge în colaps.
    …funcționarea intermitentă a energiilor regenerabile implică obligativitatea producătorilor pe bază de cărbune de a asigura echilibrul, fapt ce aduce majorări substanțiale de costuri cauzate de frecventele opriri/porniri care duc și la creșterea gradului de poluare în comparație cu situația unei funcționări liniare…au fost înregistrate variații de sarcina de până la 1000 MW în zilele cu rafale de vânt, ceea ce determină creșterea costurilor cu cca 20% din cauza reducerii randamentelor, simultan cu creșterea emisiilor de CO2 și a uzurii agregatelor. O pornire de bloc înseamnă costuri de 300 mii lei pentru producătorii clasici, în afara cheltuielilor cu certificatele de CO2, uzura agregatelor, etc.”

  4. Ce-ar fi să facem două sisteme energetice: unul cum a fost (hidro și termo) iar celălalt verde (oglinzi, moriști și nuclear). Sistemele să fie total independente unul de altul.
    Cei ce vor să salveze planeta la verzi, cei ce vrem să trăim omenește la hidro și termo.
    Să zicem că totul se face dintr-un pocnit din degete; cîte ore pînă ne bateți la ușă plîngînd?
    Vă primim c-așa-i omenește, școală multă prostie multă, dar să curățați locul de oglinzi și urîtele moriști omorîtoare de păsări. Puteți ține și mașinile pe baterii dar curentul la prețul bursei de la Viena (ce, nouă nu ne vînd motorina și benzina la prețul mondial cînd costurile unui baril de petrol la OMV-Petrom este de 13,2usd/baril/159 litri) și cu programare să nu destabilizați sistemul.

  5. ANRE azi: PZU – 166euro/MWh sau 830lei/MWh (5 lei euro)
    CEO 2016 costuri producție: – 41euro/MWh sau 176lei/MWh (4,3 lei euro)
    De patru ori sau 400%!
    „Conducerea societatii considera ca in urma aplicarii planului, costul unitar pe MW ar urma sa scada la 176,1 in 2016, la 171,38 lei in 2017, la 166,62 lei in 2018, la 164,7 lei in 2019 si la 161,8 lei in 2020, in conditiile in care pretul de vanzare a energiei ar fi in jur de 170 lei/MWh.
    Complexul Energetic Oltenia este controlat de Ministerul Energiei, care detine 77,1% din actiuni, urmat de Fondul Proprietate cu 21,5%, restul participatiilor aflandu-se la Societatea pentru Inchiderea- Conservarea Minelor si Electrocentrale Grup.”

  6. Costurile de producție pe MWh au crescut datorită creșterii prețului la MWh….nu-i așa?…doar nu ne buzubărește statul? mă rog cei din spatele cortinei „stat”.
    Dacă credem că ne-au furt de ne-au rupt și ne fură, citiți doc de la FED, iunie 2022, be-ne-reu american, unde se recunoaște că FED-ul nu numai că a făcut din nou rezerve (cum a făcut în 2007-2008) entităților bancare, dar a alimentat conturi în dolari, căteva mii de miliarde, unor entități non-bancare. Toate sub acoperirea pălan-demiei.
    Susțin că nici o para chiară din împrumuturile Cîțu, în afara șpăgilor, nu a ajuns în țară. Noi, desigur, sîntem buni de plată. Dovediți, prin pilde, că ar fi altfel!

  7. Multumiti lui Zelensky, Boris si Biden pt toate „binefacerile” care va asteapta iarna aceasta!
    Scrieti lui Mos Gerila, poate va aduce si voua o sacosa mare de surcele din parc/padure sau din santuri…..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.