„Prietenul lui Putin” poate deveni șeful diplomației SUA

Finalul săptămânii trecute a adus două momente importante pentru relația dintre viitoarea administrație Donald Trump și Moscova.

Agențiile de presă ruse anunțau, pe 8 decembrie, vizita la Moscova a unuia dintre foștii consilieri pe politică externă din echipa de campanie a lui Donald Trump – Carter Page. La nici două zile după sosirea lui Carter Page la Moscova, NBC News anunța că Donald Trump îl va nominaliza pentru funcția de secretar de stat pe Rex Tillerson, președintele ExxonMobil. Lipsa experienței diplomatice va fi compensată, se pare, de numirea lui John Bolton ca secretar de stat adjunct. Bolton este diplomat de carieră și a fost ambasador al SUA la ONU.

„Ipocrizia“ Washingtonului

Carter Page a declarat că se va întâlni cu „lideri din lumea afacerilor și lideri de opinie din Rusia“, unde va sta până pe 13 decembrie. La ultima sa vizită la Moscova, în iulie, Page vorbea despre „ipocrizia“ politicii externe americane. „Washingtonul și alte puteri occidentale au împiedicat progresul prin accentul ipocrit pus pe democratizare, inegalitate, corupție și schimbarea regimului“. Acum, după victoria lui Trump, Page este din nou la Moscova, unde declară: „Acțiunile ostile pentru a pedepsi Rosneft și conducerea companiei prin intermediul sancțiunilor occidentale au lovit în special în companiile occidentale și nu și-au atins scopul. În ciuda politicii antagonice a Vestului și a reacției inevitabile a Moscovei, care a limitat oportunitățile în ultimele decenii, avem acum posibilități unice de cooperare“. Page s-a referit la achiziția recentă de către Qatar a unui pachet de acțiuni de 11,3 miliarde de dolari din portofoliul Rosneft, în ciuda faptului că această companie gigant este supusă sancțiunilor.

Prietenul lui Putin

Pe acest fond a apărut anunțul că viitorul șef al diplomației americane va fi Rex Tillerson, președintele celei mai mari companii petroliere din lume, descendentă directă a Standard Oil, compania lui John D. Rockefeller.

În plus, Tillerson este considerat un apropiat al lui Vladimir Putin și al lui Igor Sechin, fost colonel KGB și președintele celei mai mari companii petroliere ruse, Rosneft. Tillesron conduce ExxonMobil încă din 2006 și a fost reprezentantul multinaționalei americane în Rusia în timpul regimului lui Boris Elțin. În acest context, Tillerson l-a cunoscut pe Putin, cel care, în 2013, când relația SUA-Rusia dădea semne de tensionare evidentă, i-a conferit Ordinul Prieteniei. Putin a făcut acest gest după ce Tillerson a obținut din partea Moscovei drept de acces pentru ExxonMobil la exploatarea resurselor din zona arctică a Rusiei, în schimb, permițând Rosneft să investească în concesiunile petroliere ale Exxon, pretutindeni în lume.

Critic al sancțiunilor împotriva Rusiei

Acest parteneriat între Exxon și Rosneft a fost catalogat de Putin drept unul dintre cele mai importante dintre Rusia si Statele Unite, putând ajunge la 500 de miliarde de dolari. Numai că sancțiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeii a blocat dezvoltarea proiectului. Nu este de mirare că Tillerson critica, în 2015, aceste sancțiuni. „I-am încurajat mereu pe cei care iau aceste decizii să aibă în vedere și pagubele colaterale pe care le implică sancțiunile“, spunea Tillerson. Nu este de mirare, în aceste condiții, că Tillerson a fost unul dintre participanții de la Forumul Economic de la Sankt Petersburg din acest an, o participare care a fost considerată încă de pe atunci drept un semnal consistent din partea cercurilor de afaceri americane.

„A avut mai multe interacțiuni cu Vladimir Putin decât oricare alt american, cu excepția lui Henry Kissinger“, spune despre Tillerson John Hamre, fost secretar adjunct al Apărării în timpul administrației Bill Clinton și președinte al Centrului pentru Studii Strategice Internaționale de la Washington, din care face parte și Tillerson însuși.

Conflict de interese

Există riscul unui posibil conflict de interese în cazul numirii lui Tillerson la Departamentul de Stat. El deține acțiuni în valoare de 150 de milioane de dolari la ExxonMobil. Dacă în cazul președinților legea americană nu impune renunțarea la afaceri, lucrurile stau altfel în cazul șefului diplomației. Foști oficiali americani au declarat pentru The Wall Street Journal că Tillerson își va vinde acțiunile, supunându-se codului etic al Departamentului de Stat. Însă șeful Exxon va beneficia de reduceri de taxe pentru profitul rezultat, în virtutea unei legi adoptate de administrația George W. Bush, cu dedicație la vremea respectivă pentru Colin Powell și alți membri ai guvernului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.