Prigojin îi acuză de crime pe înalții responsabili ruşi

Liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat miercuri că le-a cerut procurorilor să investigheze dacă ofiţerii superiori ai armatei ruse au comis „crime” în timpul sau înaintea războiului din Ucraina, transmite Reuters.

Aceasta este cea mai dură provocare publică pe care Prigojin o lansează împotriva principalilor colaboratori militari ai preşedintelui Vladimir Putin, respectiv ministrul apărării Serghei Şoigu şi şeful Statului Major Valeri Gherasimov, pe care anterior i-a acuzat că sunt responsabili de moartea a mii de luptători Wagner pentru că nu au furnizat acestei unităţi muniţia necesară operaţiunilor militare în Ucraina.

„Am trimis astăzi scrisori Comitetului de Investigaţie şi Oficiului Procurorului Federaţiei Ruse, cu cererea de a verifica asupra comiterii de crime în timpul pregătirii şi desfăşurării Operaţiunii Militare Speciale de către un grup de responsabili cu rang înalt ai Ministerului Apărării”, a anunţat Prigojin. „Scrisorile nu vor fi publicate, întrucât autorităţile de investigaţie se vor ocupa de caz”, a adăugat el.

Într-unul din numeroasele sale mesaje anterioare critice la adresa establishment-ului militar rus, liderul grupării Wagner a estimat că numai un act de „trădare” din interiorul Rusiei poate explica unele decizii militare tactice păguboase în războiul din Ucraina şi privarea luptătorilor săi de muniţii.

Totuşi, Kremlinul şi Ministerul Apărării au trecut cu vederea până în prezent izbucnirile verbale ale liderului grupării de mercenari, care par să facă notă discordantă cu practicile sistemului politic bine controlat de Putin. Ministerul Apărării nu a comentat deocamdată nici demersul judiciar anunţat miercuri de Prigojin.

Fondator al grupării Wagner, Evgheni Prigojin a devenit, în cele 15 luni de când Rusia a pornit războiul contra Ucrainei, cel mai vizibil membru al cercului apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Fost furnizor de servicii de catering pentru preşedinţia rusă, supranumit astfel „bucătarul lui Putin”, Prigojin a afirmat în glumă că ar trebui să i se spună mai degrabă „măcelarul lui Putin”, în urma succeselor înregistrate pe front de gruparea sa, care a fost în prima linie a asediului asupra oraşului ucrainean Bahmut, pe care a reuşit să-l ocupe luna aceasta după lupte sângeroase cu armata ucraineană

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

 1. Inca unul, rus de data asta, ca nu isi controleaza sfinterele. Eu credeam ca numai Borrell, von der Leyen si Stoltemberg aveau boala asta. Acuma politicieni din UE s-au contagiat de la Zelenski si boala a devenit o epidemia intre rusii precum si intre politicieni UE.

 2. Mda,. La Moscova incă domină ideea de ne facem că ne războim,.. că de fapt suntem frați și nu e cazul să ne terminăm reciproc ..Insă nu se recunoaște faptul că vre-o 50 de țări NATO sunt pe front ”contra” rusiei , pe care o vor ștearsă de pe hartă, ceea ce este un fapt greu de imaginat și de iertat.. Rusia incă nu e conștientă in care balamuc se află..Știe că in sec 21 nu ai nevoie de război. Știe de ce forțe dispune și nu le folosește.. La fel știe și are incredere in situația , criza, mondială și in timpul care curge in favoarea lui..Dar totuși, de sacrificat ruși inutil, nu ar fi cazul..

 3. Are el undă verde de undeva ca să facă ce face.
  Poate spune ceea ce Putin nu poate spune săi face deoarece eu cred că Putin e înconjurat de Soigu și oamenii lui, oameni cu viziune sovietică despre război

 4. Gura lui e sloboda.
  In realitate toti cei care au decis, au fost de acord si au luat parte la invazia in Ucraina sunt niste criminali, la fel cum a fost toata camarila lui Hitler. La fel este si camarila lui Putler, nicio diferenta……[Rumburak]

 5. Pentru a înțelege care este situația reala, trebuie văzut cine plătește în prezent mercenarii Wagner. Prigojin e acolo ca să facă bani, nu sa cheltuie sute de milioane de dolari cu solda mercenarilor. Pe pușcăriași probabil ca-o fentează cu banii.
  Dacă Prigojin i-ar plăti din banii lui, și-ar permite unele ieșiri de felul acesta. Dacă sunt plătiți în continuare de Putin, atunci Prigojin joaca doar un rol în folosul lui Putin. Spune ce Putin nu poate spune din poziția lui sau induce în eroare la ordin.
  Altcineva în locul lui Prigojin era deja condamnat la zeci de ani de închisoare pentru denigrarea armatei în mod public.

 6. Evident occidentul visează ” lovitură de stat”…Nici nu se pune problema.”Bucătarul” pune presiune pe armată și ( probabil) are și rolul de ” detector” al unor inconștienți cărora le-ar trece ceva prin minte…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.