Prima fotografie. Cel mai mic ”Mare” alb

Este posibil ca un pui nou-născut din specia de rechin marele alb, să fi fost fotografiat pentru prima dată, indică un studiu publicat marţi, ceea ce ar putea ajuta la ameliorarea protecţiei acestei specii vulnerabile, relatează AFP.

Pui de rechin alb au fost deja văzuţi în sălbăticie, dar aceasta este potenţial prima dată când au apărut imagini ale unui individ care s-ar fi născut cu doar câteva ore în urmă, potrivit experţilor.

„Nimeni nu a reuşit vreodată să localizeze locul lor de naştere sau să vadă un nou-născut viu”, a subliniat fotograful Carlos Gauna, care a surprins acest moment şi a publicat fotografii în revista de specialitate Environmental Biology of Fishes. „Este Sfântul Graal al cercetării rechinilor”, a spus el.

Cu un doctorand de la Universitatea Riverside (California), Phillip Sternes, Carlos Gauna a observat o femelă gestantă la începutul lunii iulie 2023 lângă coasta Californiei, spre oraşul Santa Barbara.

Femela părea să se scufunde înainte ca un mic rechin să iasă la suprafaţă la scurt timp după aceea, privind direct în obiectivul unui aparat foto de la bordul unei drone.

Experţii au observat un strat alb subţire care înconjura micul rechin şi care s-a desprins în timp ce înota. Ei au formulat două ipoteze: ar putea fi lapte secretat în uter pentru a-l hrăni sau o boală de piele.

În orice caz, cercetătorii trebuie acum să confirme că au identificat un loc de naştere, în speranţa de a putea astfel să încurajeze protecţia acestei specii clasificate drept vulnerabile de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN).

De fapt, rechinii sunt adesea victime colaterale ale pescuitului sau ale campaniilor de sacrificare pentru a proteja plajele, în timp ce atacurile asupra oamenilor sunt rare.

„Cunoscând exact locurile în care merg să nască, vom putea proteja aceste zone de efectele negative ale prezenţei omului: activităţi de pescuit, distrugerea habitatelor, zgomotul legat de traficul maritim…”, a explicat Heike Zidowitz, un oficial al WWF în Germania.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

1 Comentariu

  1. Când am citit ” Marele Alb”, am fost convins ca articolul prezintă
    Concedierea lui Vasile Banescu. Apoi m-am lămurit. Micul Alb nu are putere precum Marele Alb, deși unii afirma ca nici Marele Alb nu mai are putere fiindcă puterea care l-a înscăunat rămâne deasupra lui.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.