Prima linie de tren de mare viteză din Statele Unite

Prima linie de tren de mare viteză din Statele Unite va fi inaugurată în 2028 între Las Vegas şi Los Angeles, cu puţin timp înainte de Jocurile Olimpice, a anunţat vineri preşedintele american Joe Biden, informează AFP.

„Vom construi prima linie de tren de mare viteză din istoria ţării noastre. Şi totul începe aici”, a declarat Joe Biden în timpul unei vizite întreprinse în oraşul Las Vegas din statul Nevada.

Primul „TGV” american promite să asigure legătura între Los Angeles şi Las Vegas în puţin peste două ore, comparativ cu un timp dublu realizat cu automobilul, şi ar trebui să transporte 11 milioane de pasageri pe an.

Denumit Brightline West, de la numele companiei private care va avea misiunea de a construi şi, apoi, de a gestiona circulaţia trenurilor, acest proiect va primi 3 miliarde de dolari din marele plan al preşedintelui Biden privind investiţiile în infrastructuri, adoptat în 2021.

Proiectul include şi o promisiune referitoare la protecţia mediului, întrucât viitoarea linie feroviară „va retrage 3 milioane de vehicule de pe autostradă”, a afirmat Joe Biden.

El s-a referit totodată la locuri de muncă „sindicalizate” şi „bine plătite”, o promisiune făcută cu mai puţin de un an înaintea viitoarelor alegeri prezidenţiale din Statele Unite.

„Vorbim despre acest proiect de decenii. Acum, îl vom realiza cu adevărat”, a adăugat preşedintele american, care este un mare susţinător al transportului feroviar.

Joe Biden povesteşte cu regularitate că a mers cu trenul în fiecare zi timp de 36 de ani atunci când era senator, între Washington şi statul său natal, Delaware. Această situaţie i-a adus porecla de „Amtrak Joe”, de la numele companiei feroviare publice din Statele Unite.

„Competiţie economică”

Traseul pe care va circula primul „TGV” din Statele Unite nu îi va reveni în cele din urmă liniei San Francisco – Los Angeles, anunţată de mai mulţi ani, dar a cărei întârziere a dus la o creştere explozivă a costurilor.

Şi acel traseu va beneficia de o investiţie de 3 miliarde de dolari pentru a accelera realizarea sa, Joe Biden salutând un proiect care vizează „31 de milioane de pasageri pe an şi care va fi alimentat 100% cu energie regenerabilă”.

Preşedintele american a detaliat şi alte proiecte de modernizare care vor beneficia de o finanţare. Astfel, 10 proiecte vor primi în total 8,2 miliarde de dolari.

Noile investiţii se adăugă altora care au fost anunţate în ultimele luni şi care

„Căile ferate au făcut din America o forţă a comerţului şi a inovaţiei în lume, unind ţara şi construind cea mai puternică economie din istorie. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, am acumulat întârzieri, căci infrastructurile noastre erau cele mai bune din lume”, ridică la 30 de miliarde de dolari finanţările de acum alocate, dintr-o anvelopă totală de 66 de miliarde prevăzută în planul prezidenţial de investiţii.a adăugat Joe Biden.

„Însă acum ne aflăm într-o competiţie economică pentru secolul al XXI-lea. China dispune deja de ceva vreme de trenuri care circulă cu 350 km/h”, a spus Joe Biden, referindu-se la marele concurent din Asia.

„Cum putem să fim cea mai bună economie dacă nu avem cea mai bună infrastructură din lume? Este exact ceea ce vom face”, a adăugat preşedintele american.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

 1. Spre si dinspre Las Vegas chiar TREBUIE tren de mare viteza ! Si in Romania, daca se scot pacanelele afara din orase.

 2. WOW !
  Li🌈icii i-au spart pe ChineZi, Ruși etc !
  măRog…😜

 3. Mda…acu’ chinezii au 45.000 Km de ‘Linie de tren de mare viteza’ si construiesc, si construiesc de nu se mai opresc!
  Culmea e ca si locomotivele TGV-urilor sunt nr. 1 pe Mapamond pentru ca ei, chinezii, nu s-au uitat la banutzi investind peste 20 de miliarde(!) de dolari doar pe patente.
  Asta e…

 4. Va cam dati seama la ce nivel de civilizatie este la ora actuala America comparativ cu alte tari, daca de abia acum ,incep sa se gindeasca la asa ceva .

 5. În 2028? Ce e atâta grabă? Aaaa, era vorba de hamerica democrată, multilateral dezvoltată, stăpâna lumii și a universului? Pulanul și jandarmul mondial la un loc? Ăia care dau trilioane pe armament și obligă și slugile ( inclusiv ROMÂNIA ) să cumpere de trilioane de parai ( în curând hârtie igienică) ? Dacă citim capu la știre ne așteptam să o facă in ocraina de exemplu kiev-varșovia să aibă cerșinski zbor rapid în UE, să intre rapid, că de, poate-l aleargă înșet ursul? Primul tren rapid? Ahahahahhha, ultima pe listă, cu voia dumneavoastră, va fi ROMÂNIA? Dacă ei au primul în 2028 noi vom avea în 2238….? SLAVĂ PĂCII , cefeaiștilor ( varianta CFR a amerlocilor) !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.