Prima stagiune de teatru independent pentru copii și adolescenți

Micul Prinț, Deșteptarea Primăverii, Antigona, Pool (no water) și Momo sunt cele cinci piese care au fost adaptate și reinterpretate pentru a fi jucate de cursanții Academiei “Studiourile Buftea” în prima stagiune de teatru independent din România pentru copii și adolescenți. Spectacolele se vor juca pentru prima data între 28 februarie și 11 martie la Centrul de Teatru Educațional Replika, urmând ca, ulterior, reprezentațiile să aibă loc lunar.

Cei 90 de cursanți care joacă în aceste spectacole au între 11 și 18 ani și devin, odată cu această stagiune, actori profesioniști. După 4 ani în care au studiat arta actorului de teatru și film la Academia «Studiourile Buftea», au trecut prin numeroase spectacole de teatru și scurtmetraje, iată că sunt pregătiți să fie protagoniștii acestui concept unic în România: prima stagiune de teatru independent pentru copii și adolescenți. Pentru montarea acestor spectacole, cursanții noștri au lucrat cu profesioniști ai teatrului românesc, dar și cu proaspeți absolvenți ai UNATC, iar ce veți vedea pe scena Centrului Educațional Replika este rezultatul a 6 luni de muncă intensă, nopți nedormite și emoții greu de explicat în cuvinte”, spune Daniel Nuță, Production Manager și Head of Trainers Academia „Studiourile Buftea”.

Stagiunea de la Centrul Replika este dedicată publicului din toate categoriile de vârstă, de la copii de 5 ani până la adulți pentru că textele au fost adaptate astfel încât să poată fi jucate și înțelese de copii, dar, în același timp, să transmită un mesaj puternic adulților.

“Toate spectacolele pe care le veți vedea în această stagiune sunt adaptări ale unor texte milestone, texte care au marcat într-un fel sau altul perioada din care fac parte și nu numai. Stagiunea este una complexă, pornind de la tragedia grecească Antigona până la textul contemporan Pool (no water), care face parte din mișcarea “In Your Face Theatre”. Tinerii actori vorbesc despre problemele cu care se confruntă generațiile lor, având la bază aceste texte arhicunoscute”, spune Mara Oprea, regizor coordonator al stagiunii.

Deloc întâmplător, tinerii își fac debutul ca actori profesioniști pe scena Centrului Replika, un spațiu cultural interdisciplinar axat pe proiecte teatrale cu relevanță socială. Centrul Replika își propune să dezvolte și să promoveze programe focusate pe teme și subiecte acute din societatea contemporană, valorizând o artă solidară cu lumea în care trăim.

Considerăm că Centrul Replika este o platformă ideală de lansare a unui actor la început de drum, în primul rând datorită valorilor pe care le promovează, răsplătite de-a lungul timpului cu premii naționale și internaționale, și apoi datorită programelor cu copii și adolescenți în care sunt implicați. Le mulțumim pe această cale pentru că ne-au primit la ei acasă cu acest proiect atât de drag și de important pentru noi, marcând astfel și debutul Academiei “Studiourile Buftea” ca producător teatral”, declară Loreta Țâroiu, CEO Academiei.

Regizorii celor cinci spectacole au fost Irisz Kovacs, Tania Drăghici, Iris Spiridon, Carla Oncescu și Mara Oprea, iar scenografia aparține Mariei Constantin și Sabinei Reus. Modulul de coregrafie a fost coordonat de Ștefan Lupu.

Biletele au fost puse în vânzare pe eventim.ro începând de astăzi și pot fi achiziționate accesând:

Micul Print – https://www.eventim.ro/ro/bilete/micul-print-bucuresti-replika-634725/event.html

Antigona – https://www.eventim.ro/ro/bilete/antigona-bucuresti-replika-634730/event.html

Desteptarea Primaverii – https://www.eventim.ro/ro/bilete/desteptarea-primaverii-bucuresti-replika-634733/event.html

Momo – https://www.eventim.ro/ro/bilete/momo-bucuresti-replika-634736/event.html

Pool (no water) – https://www.eventim.ro/ro/bilete/pool-no-water-bucuresti-replika-634754/event.html

Academia „Studiourile Buftea” este cea mai mare școală de teatru și film din România, dedicată exclusiv copiilor și adolescenților cu vârste între 5 și 18 ani.

De asemenea, Academia a inițiat și realizat prima platformă profesionistă de casting din estul Europei, dedicată exclusiv actorilor cu vârste până în 18 ani, www.abcasting.ro

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Niciănd pînă acuma, nimic nu era împărțit pe vîrste dacă-i vorba de români. Chiar poveștile erau pt toți. Credeți că această împărțire e de capul ei?

  2. „sunt adaptări ale unor texte milestone”.
    Pe bune? Chiar „milestone”, nu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.