Primăria Capitalei pune piedici referendumului

Solicitarea Asociației ”România fără ei”, care vrea să instaleze un cort pentru strângerea de semnături privind declașarea unui referendum de demitere a primarului general și a celor de sector, a primit aviz negativ din partea Primăriei Capitalei. ONG-ul consideră că este un abuz a Municipalității și va acționa în instanță Primăria Capitalei atât pe cale civilă, cât și penală.

În cererea Asociației ”România fără ei” adresată Primăriei Capitalei se solicită aprobarea instalării în Piața Unirii a unui cort de 3×3 mp, începând cu data de 7 iunie 2017, pe o perioadă de 5 luni. Scopul montării cortului este de a strânge aproape 500.000 de semnături în vederea declanșării unui referendum pentru demiterea aleșilor locali ai Capitalei. În cerere, ONG-ul invocă Legea 215/2001 privind administrația publică locală, câteva articole din Constituția României și Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice. ”Considerăm că răspunsul primăriei reprezintă un abuz. Era de așteptat că nu ne vor lăsa să acționăm liber și democratic și că se vor prevala de vidul legislativ, dar campania continuă și ne vom adresa justiției pe cale civilă și penală. Într-un fel sau altul, vom fi prezenți în Piața Unirii, miercuri 07 iunie, la ora 9:00 dimineața, în vederea strângerii de semnături. Campania va începe, fie că vrea sau nu tovarășa Firea”, se spune în anunțul publicat pe site-ul asociației. ”În București se pot desfășura o sumedenie de paranghelii și festivaluri cu iz electoral, dar voința bucureștenilor nu e liberă să se exprime. Actuala putere uită că România e încă o democrație și nu Turkmenistan, deși se pare că acolo dorește să ne ducă”, se mai spune în comunicatul asociației.

La solicitarea Cotidianul, reprezentantul Asociației ”București fără ei”, subsidiară a Asociației ”România fără ei”, Dan Colceag, spune că pe 7 iunie dimineața câțiva activiști se vor instala pe trotuarul dintre Piața Unirii și Splaiul Unirii, cu o măsuță și vor începe să strângă semnături. Ei vor purta tricouri inscripționate ca să-i recunoască bucureștenii. ”Este foarte greu să strângi 500.000 de semnături și asta presupune o campanie de stradă. Noi am notificat Primăria în baza Legii 215, Constituția și Legea 60. Primăria a luat de bază Legea 60 a adunărilor publice și nu pe cea a administrației publice locale, care prevede dreptul cetățenilor de a organiza referendumuri. Cred că nu era pregătită Primăria pentru astfel de cerere și de aceea ne-a refuzat. Vom depune la fiecare departament solicitarea, poate cineva va cunoaște prevederile Legii 215. Dacă ne vor refuza, ne vom vedea în instanță. Chiar și pentru acest prim refuz, vom da Primăria în judecată. Nu vom face circ în oraș, nu vrem să vină jandarmii să ne alerge, să ne ridice în fiecare zi. Noi am mai câștigat în instanță asemenea spețe, deci nu ne facem griji”, ne-a explicat Dan Colceag.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.