Primarul de Botoșani, reclamat la DNA de soțul amantei

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, care este şi preşedinte al organizaţiei municipale a Partidului Social Democrat (PSD), a anunţat că se suspendă din toate funcţiile politice, după ce procurorii anticorupţie au început, vineri, urmărirea penală pe numele său într-un dosar de fapte asimilate celor de corupţie.

El a postat pe Facebook un mesaj în care arată că respectă regulile de integritate institute în PSD şi că a transmis că renunţă la funcţiile deţinute în partid.

„În urma evenimentelor de astăzi, în care mi-a fost adusă la cunoştinţă măsura controlului judiciar, am urmat, cum era şi firesc, regulile de integritate institute în PSD şi am comunicat conducerii PSD Botoşani auto-suspendarea din toate funcţiile deţinute în partid. În ce mă priveşte, îmi voi susţine cauza cu bună-credinţă şi voi pune la dispoziţia organelor de anchetă toate informaţiile care mi se vor solicita, astfel încât situaţia să se lămurească în cel mai scurt timp posibil”, a scris Cosmin Andrei.

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a fost plasat sub control judiciar, în baza unei ordonanţe emise, vineri, de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul teritorial Suceava.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 2 februarie, a lui Cosmin Andrei, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

„În data de 25 august 2021, inculpatul Andrei Cosmin-Ionuţ, în calitate de primar al municipiului Botoşani, ar fi remis lista cu subiectele propuse de către membrii comisiei unei candidate la postul de „consilier clasa I, grad profesional superior” scos la concurs de instituţia pe care o conducea. Ca urmare a acestor demersuri, la data de 26 august 2021, persoana respectivă ar fi promovat concursul şi ar fi ocupat, în mod fraudulos, postul respectiv”, susţin procurorii.

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, ar fi fost denunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie de soţul candidatei căreia i-a fost dată lista cu subiectele propuse pentru un post în primărie şi cu care edilul ar fi fost în „relaţii apropiate”.

„Potrivit procesului-verbal din data de 25 ianuarie, ofiţerul de poliţie judiciară delegat în cauză a luat legătura, telefonic, cu numitul Cristian-Maricel Hriţcu, care i-a precizat faptul că în prezent se află la muncă în Italia, fiind şofer pe TIR şi că deţine nişte înscrisuri reprezentând subiectele la examenul din 26 august 2021 susţinut de soţia sa Cristina-Geanina Hriţcu pentru ocuparea unui post la Direcţia Taxe şi Impozite Locale Botoşani. Aceste înscrisuri le are de la soţia sa, care le-a primit în vara anului 2021 şi pe care le-a adus la imobilul reprezentând domiciliul conjugal, înscrisuri pe care, ulterior, Cristian-Maricel Hriţcu le-a luat şi le-a depozitat într-un imobil din municipiul Botoşani la care are acces prietenul său”, se menţionează în document.

Conform ordonanţei, candidata a recunoscut că ar fi primit subiectele de la edilul municipiului Botoşani.

„Fiind audiată în data de 25 ianuarie, martora Cristina-Geanina Hriţcu a confirmat primirea variantelor de subiecte propuse de membrii comisiei de concurs din 26 august 2021, cu o zi înaintea susţinerii examenului, respectiv în data de 25 august 2021, direct de la primarul municipiului Botoşani, Cosmin-Ionuţ Andrei, cu care martora se afla în relaţii apropiate. Martora a precizat că în vara anului 2021 a purtat discuţii cu primarul municipiului Botoşani, Cosmin-Ionuţ Andrei, referitoare la posibilitatea ocupării unuia dintre cele trei posturi scoase la concurs în cadrul Direcţiei Impozite şi Taxe, unitate aflată în subordinea primăriei. Martora i-a transmis primarului faptul că ar ajuta-o dacă materialul de învăţare s-a restrânge la anumite variante de subiecte. În acest context, chiar înainte de ziua susţinerii concursului, primarul Cosmin-Ionuţ Andrei i-a dat nişte înscrisuri tehnoredactate conţinând variantele de subiecte ce urmau a fi date la concurs, sens în care s-a întâlnit cu acesta, în oraşul Botoşani, într-un loc stabilit de cei doi. (…) Martora arată că ulterior a rătăcit prin casă înscrisurile pe care le-a primit de la primarul Cosmin-Ionuţ Andrei reprezentând variantele de subiecte, acestea fiind găsite, apoi, de către soţul ei, care în vara anului 2023 i-a confirmat că înscrisurile se află la el, în păstrare”, arată procurorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

 1. Unul de la ei,altul de la noi…!…halal coaliție originală,…până la alegeri o să rămână țara fără primari, președinți de consilii județene…

 2. timpuri, daca il prindeai la nevasta il capiai cu bataia iar pe ea o tabaceai cu franghia uda de la cai si o plimbai prin targ in costumul de botez.
  Acum te duci la DNA! Phiuuu drace!

 3. Uăi cuopchii, să știe: la noi in Muoldova-i tari griew să hii integru… Dicăt pintru că și caprile di lemn îs … plus doctrina partidului nost; cum scoț’ un chicuț căpățâna trebui schimbată si gloaba. Ui, să vă spuie ‘nea Marcel…

 4. Vor liniște sa fure , stabilitate pentru hoți, acum ne fura alegerile

 5. Inainte: Scrisoare pierduta
  Acum: Inscrisuri pierdute
  Adevaru-i ca sotul parasutei i-a potcovit rau de tot pe ambii amorezi.

 6. Bai , dar nimni nu observa spiritul civic al reclamantului ?

 7. Un concurs pentru postul de functionar amarat este luat la puricat de DNA????? Intre timp borfasii fura tara de miliarde de dolari la nivel inalt.

 8. Dupa aproape 3 ani DNA scoate de la „naftalina” acest caz de „rasul curcilor ” si alte dosare zac prin sertare asteptand ” PRESCRIEREA ” ! Au rezolvat dosarele din pandemie : mastile , izoletele , etc. unde prejudiciul e de milioane de euro ? Cred ca primarul a „suparat” pe cineva !

 9. spirit civic? Intreaba dumneata 90% din romani si daca pricep, eu iti pup mainile!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.