Primarul UDMR din Satu Mare, acompaniat și telecomandat din pustă (II)

Maghiarizarea primăriei și favorizarea firmelor ungurești

Beneficiind de poziția și de sprijinul tatălui său, care a fost, așa cum am arătat, senator și lider (vicepreședinte) al UDMR Satu Mare, primarul Kereskenyi Gabor a avut o ascensiune rapidă în politică și în administrație, demnă de personajul brechtian Arturo Ui. Propagator al unor idei mai radicale, iredentiste și revizioniste, a fost uns președinte al organizației UDMR Satu Mare, iar în scurt timp a fost promovat viceprimar al municipiului Satu Mare, în cursul celui de-al doilea mandat al primarului maghiar Iuliu Ilyes (2008-2012). Folosindu-se de aceste funcții, a adunat în jurul său un grup masiv de tineri ungurI mai radicali, majoritatea simpatizanți ai organizației revizioniste maghiare Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate (câte a inclus fantasma numită Ungaria Mare) și ai partidului conservator și ultranaționalist al premierului ungar Viktor Orban (FIDESZ). După ce, cu sprijinul acestei grupări, a obținut controlul asupra organizației municipale a UDMR, l-a inlăturat pe primarul Ilyes din funcția de președinte al acesteia, acuzându-l că a fost prea moderat și concesiv cu etnicii români și reproșându-iinclusiv că vorbește prea corect limba română. A preluat funcția de lider municipal al UDMR, iar la alegerile parlamentare din 2012 s-a pus pe primul loc pe lista județeană a UDMR pentru Camera Deputaților, devenind deputat în Parlamentul României.

La alegerile locale din 2016, Gabor Kereskenyi a candidat și a fost ales primar al municipiului Satu Mare din partea UDMR, iar în 2020 a obținut al doilea mandat de edil șef al Sătmarului După preluarea funcției, principala preocupare a noului edil șef a devenit maghiarizarea aparatului primăriei, prin sporirea numărului de angajați de etnie maghiară și prin numirea unor apropiați în funcții cheie. Pentru ași realiza acest scop, a impus nelegal cunoașterea limbii maghiare drept criteriu pentru participarea la concursurile pentru ocuparea posturilor vacante din primărie. În funcția de administrator public al municipiului Satu Mare a numit un apropiat de-al său, Csaba Masculic, iar pe un alt amic, Gergely Buka, l-a uns director al Casei municipale de cultură G.M. Zamfirescu. În funcția de director general al APASERV, operatorul de apă și canalizare al municipiului Satu Mare și al județului Satu Mare, la care primăria este al doilea acționar după Consiliul Județean, a fost desemnat Ioan Leitner, iar director al Administrației Domeniului Public (ADP), care include în principal piețele comerciale din oraș, a fost instalat Cristian Bozai.

După ce a devenit primar, Kereskenyi a favorizat, în mod vădit, firme cu patroni locali de etnie maghiară si firme din Ungaria în domeniul lucrărilor și serviciilor publice. Aproape toate lucrările de asfaltări și de modernizare sau construire de clădiri au fost atribuite grupului de firme TARR din Livada (TARR BETON, TARR CONST, ș.a. ), al cărei patron este omul de afaceri Attila Csongor Tarr, un apropiat și un sponsor al conducerii locale a UDMR și al Episcopiei Romano-Catolice din Satu Mare. Acest fapt a generat încetarea activității și intrarea în faliment a firmelor de asfaltări și de construcții cu patroni români. La fel, primarul Kereskenyi a urmărit să înlăture firma locală FLORISAL, care deținea salubritatea municipiului Satu Mare de peste două decenii. În acest scop, cu trei ani în urmă, a fost organizată o licitație cu dedicație, în urma căreia serviciul local de salubritate a fost atribuit celei mai mari firme de profil din Ungaria, AVE. FLORISAL a contestat rezultatul licitației în justiție și a avut câștig de cauză, rămânând deocamdată operator de salubritate în Satu Mare.

Serviciul de spionaj al Ungariei a pus mâna pe Hotelul Dacia
La numai un an după ce a devenit primar, Gabor Kereskenyi și-a adus un aport major la achizitionarea Hotelului Dacia din Satu Mare de către o firmă de stat și un milionar din Ungaria. Hotelul Dacia din centrul municipiului Satu Mare este o clădire simbol cu statut de monument istoric din categoria A1, care a fost construită in stilul new secession, la începutul secolului XX, conform unui proiect arhitectural care a obținut premiul I la expoziția internațională de la Paris din 1901. Hotelul a fost înregistrat în Carte Funciară (CF) ca proprietate a orașului Satu Mare și a primit denumirea Pannonia, care a fost schimbată în Dacia după Unirea Transilvaniei cu România la 1 decembrie 1918. În perioada ocupației vremelnice a Transilvaniei de către Ungaria horthystă (1940-1944), hotelul a revenit la denumirea în limba maghiară, iar, după al doilea război mondial, a recăpătat denumirea Dacia. Pe frontispiciu, pentru că în CF a rămas înregistrat sub denumirea Panonnia până în anii 90, autoritățile comuniste neglijând, timp de 45 de ani, să rectifice denumirea hotelului în CF. La mijlocul anilor 90, Hotelul Dacia a fost privatizat cu metoda MEBO de către angajații acestuia, dar această metodă putea fi aplicată doar în cazul activelor proprietate de stat, astfel că privatizarea a fost vădit nelegală în condițiile în care hotelul era proprietatea orașului Satu Mare.

La sfârșitul anului 2017, hotelul Dacia a fost cumpărat de la ultimii trei proprietari români, cu suma de 4 milioane de euro, de firma ungară Manevi ZRT Budapesta, sub coordonarea Fundației pentru Protejarea Patrimoniului Construit in Europa Centrală si Estică, care se ocupă de protejarea clădirilor istorice, cu valoare artistică si simbolică pentru istoria Ungariei. Manevi ZRT este firmă de stat, care s-a aflat in subordinea Agenției Activelor Statului din Ungaria, iar din 2018 a fost transferată sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe de la Budapesta și în administrarea serviciului de spionaj al Ungariei, care se află în subordinea ministrului de externe. În cumpărarea hotelului Dacia este implicat si milionarul ungar Tamas Leisztinger, un apropiat al premierului Viktor Orban, care a anuntat ca vrea sa investeasca pentru reabilitarea acestuia si sa-i redea vechea denumire Pannonia. Deși au trecut cinci ani de la achizitionare, noii proprietari n-au realizat nicio investiție până în prezent. Primăria Satu Mare avea drept de preemțiune pentru cumpărarea hotelului, dar primarul Kereskenyi și Consiliul Local, în care UDMR deținea majoritatea absolută, nu l-au exercitat, favorizând astfel cumpărătorii din țara vecină.

Statuia eroului român Vasile Lucaciu, deranjantă pentru primarul maghiar

După această achiziție, primarul UDMR a urmărit să le mai dea o mână de ajutor noilor proprietari inițiind și obținând adoptarea unui proiect de modernizare a Pieței Libertății, în care este amplasat Hotelul Dacia, având un dublu scop. Principalul scop era construirea sub părculețul din fața hotelului a unei parcări subterane de 400 de locuri, care să-i deservească, în primul rând, pe angajații și clienții acestuia, fiind vorba, deci, de un fel de cadou pentru noii proprietari de la Budapesta. Un scop subsidiar și insidios era mutarea din părculețul central într-o zonă mai periferică a statuii din bronz masiv a marelui luptător memorandist și unionist Vasile Lucaciu, care reprezintă un ghimpe pentru primarul Kereskenyi și alți colegi din UDMR. În urma unor proteste ale unor reprezentanți ai comunității românești și a unor acțiuni în instanță, construirea parcării subterane și mutarea statuii lui Vasile Lucaciu au fost stopate deocamdată. Oricum, vizibilitatea statuii va fi mult obturată prin construcțiile ce vor fi ridicate în jurul său, conform proiectului de modernizare a zonei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Valer Marian 268 Articole
Author

20 de Comentarii

 1. Trebuie negociat cu aliatii strategici , sa ne lase sa ne facem curatenie in casa. Ca ruso-austroungarii ne ataca si ne iau tot. Daca nu sa ne reorientam catre alti aliati , care nu doresc sa ne submineze tot timpul, prin strategii jmecheresti si la limita Constitutiei , atunci prin non combat securitatea maghiara ne distruge complet economic si teritorial . Cum zicea primarul Cherecheș de la Baia Mare , avem in cadrul jandarmeriei romane si a altor servicii , purtatori de haine militare straine pe sub uniforma romaneasca , ei fac apologia transilvanismului si cat de bine ne-a fost ca iobagi la austroungari. Dar daca KKR- CCR , are atributii de sluțire a legilor Romaniei prin tot felul de interpretări kkcioase si infantile , noi ca tara si popor suntem foarte vulnerabili . Nu de multimea dușmanilor trebuie sa ne temem , ci de cei din interior care ne fura , ne sluțesc si impun practici ce ne duc la pierzanie.

 2. Cui îi convine ce se întâmplă de 33 de ani, să voteze cu PSD și PNL.

 3. Demisionatul Helvig ce zice? Sigur ca el este in afara de orice, dovada este medalia de buna purtare primita de la Johanis.

 4. De ce ești prostu bre ? Vezi ce ai scris in proclamația de la Alba julia despre POPORUL maghiar din Transilvania.. Vezi câte ai promis de fiecare dată când erai cu deștele la ușă, pentru a fi admis la vre-o organizație mai europeană, unde UDMR era deja prezent și a sprijinit romania. Vezi de ce naziști și nazisme ai in politic și in administrativ, presă acoperită, de fapt tot politic numiți, unde interzici drepturi elementare,. cum ar fi educație in limba maternă.. Deci ce puii mei belești cu articole din astea, la care știi că analfabetul funcțional român, cu coaja de ou incă pe fund, pune botul, doar de unde să știe nenorocitu… ?

 5. Numai dupa titlu am fost sigur ca articolul e scris de Valer Marian.
  In Satu-Mare romanii sunt peste 50% iar maghiarii, normal, mai putini.
  Se pare ca romanii nu se duc la vot, sau poate s-au saturat de primarii hoti romani si il voteaza pe ungur, ca e mai gospodar.
  Iar restul autoritatilor romane ce fac?
  Valer, nu te mai vaita, scrie-i lui Victor Orban, poate te asculta, ca la romani n-ai la cine sa te plangi.

 6. aloo, aici aveti drepturi pe care nici ungurii de la Buda nu le au!
  Iar plangeti de dureri inchipuite!

 7. @ 7 iulie 2023 la 10:39,.. ”aloo” zica și ceaușescu,. a mai trăit o săptămână,..Fii atent ciumete doar la desființarea Gimnaziului Catolic Rakoczi din Târgu Mureș, de altele , cum ar fi UMF să nu-ți mai povestesc..

 8. UNDE sunt Zmeii SECURISTI pe care ii lauda un Commentack, acuu’ f’o cateva zile pe AICI ?

  Fara sa ne mai strofocam de Aliatii Strategici, care ne SILESC cinic sa ii rabdam pe Jigodiile gen Gogea MITUS-CURs, in schimb NE FURA cu toate GHEARELE din dotare si ne strica la moravuri si la biologie cu OTRAVURI in Laturile denumite mancare …

 9. Sunt romanii minoritari in Satu Mare? Nu cred. Si atunci cum plm este ales primar un UDMR-ist? Decat daca suntem f prosti si votam aiurea ca la presedinte de exemplu. Si atunci ne meritam soarta.

 10. Românii își împrăstie voturile între câteva partide-dacă s-ar înțelege să voteze doar un anume candidat,ar vui lumea,presa,cncd etc cum că se votează etnic…în ce privește udmr,această problemă nu se pune,nu?;mai mult,au obținut să se voteze doar într-un tur,pentru a preîntâmpina „mintea românului de pe urmă”,la turul al doilea;cu generozitate au fost ajutați de cei mai cei români (din parlamant)care au transformat dorința udmr în lege…

 11. Vaker Marian a parasit sceana politica din Satu Mare cu shuturi in dos.

 12. Acesti secui-hunguri,emigrati in Transilvania,TREBUIE pusi cu „BOTUL pe LABE” la Satu Mare,de catre singurul partid 100% national-roman….AUR,AUR,AUR !!. Romania sub Iohannis a devenit mult prea INGADUITOARE cu etnicii minoritari conlocuitori hunguri,care si-au arogat multe PRIVILEGII neconstitutionale in Transilvania .Secuii-hungurizati vor avea ACELEASI drepturi cetatenesti,precum TOATE etniile conlocuitoare din Romania,nici un drept in plus,iar pragul de la alegerile parlamentare va fi 7%.!!

 13. Vaker Marian,fara caracter,iar baga batul prin gard.De unde vrea el revenirea de numire de hotel Dacia,cand chiar el o spune ca initial era Panonia.Cat priveste ca sant multi maghiari in administratie,sant convins ca satmarenii s’au lamurit ca acestia sant mai buni decat rumanii verzi,de aceea i-au si votat.

 14. Partidele romanesti se lovesc unele pe altele in timp ce ungurii ies primari. De ce nu v-ati coalizat voi partidele romanesti impotriva ungurului ? Nici la Tg. Mures nici la Satu Mare nu ar treb. sa fie probleme daca partidele romanesti se inteleg in final …

 15. „… Casei municipale de cultură G.M. Zamfirescu”?
  Da’ de cînd e numite căsoaili mun’cipali di kultură ceaușizdă dîn Transilvania cu numele unor venetici regățeni dă kk, venetici ca kumanii migratori strămoșii lor?
  https://en.wikipedia.org/wiki/Cumans#/media/File:Cumania_(1200)_eng.png
  Aaaa, asta face-parte dîn poolitica dă asuprire șî ASIMILARE FORȚATĂ ȘOVINĂ dusă dă sudiști în Transilvania dă 103 ani încoa’!
  https://www.youtube.com/watch?v=6Vk3F871GDg
  FMM, Marianne! …dă gen secu’ ne-definit……[Rumburak]

 16. Sunt curios să aud părerile multor comentatori de aici: care este prioritatea, să meargă bine lucrurile într-o comunitate sau etnia primarului și a functíonarilor primăriei? Apropo, din moment ce „poporul din pusta” se află după 13 ani de guvernare cu 4×2/3 de succes a lui Viktor Orbán, de ce ar fi o problemă pentru locuitorii din Satu Mare să-i urmeze exemplul?

 17. Politica de rîmpădurire a României după jafurile de ja petrecute sub oblăduirea guvernanților, respectul față de bogățiile României garantate de articolul 1 din Constituție, dreptul românilor de peste granițele țării la a vorbi limba lor românească/ și nu moldovenească, restutuția terenurilor istorice și cu semnificație emblematică ce au aparținut de drept comun nouă, restituția patrimoniului Hojdu. Iată câteva probleme care nu iau în discuție pusta ungurească. Cât despre secuime, ea provine din Arpad, a fost maghiarizată și a scris cu caractere runice.Ne cunoaștem istora de la Herodot, din săpăturile arheologice, de la Pârvan, Iorga, G Giurescu, Hasdeu P.P.Panaitescu, Dimitrie Cantemir, …Andrei Oțetea.

 18. În care stateeuropene mai existăatâteadrepturiconcretizate în instituții și funcții civile/politice, ca în România!Mare atenție!Nu suntem cumani. Cumanii au fost uneori participanți în războaiele noastre medievale, dar – elementul de substrat al Românilor au fost thracii divizați teritorial în multe entități/ cu nume distincte, dar vorbind o limbă/ un idiom peste care s-a așezat limba datină din toate colțurile imperiului roman.Etnogeneza românească respectă direcțiile istorice și logice, factuale, ale tuturor țărilor și naționalităților de gintă romană. Hunii au venit mult ulterior și ne-au găsit su umbrela protectoare a Imperiului Bizantin. Iorga a scris Bizanț după Bizanț. Deplâng tinerii noștrișcoliți de Boia și de Patapievici sub semnul antiromânismuului și este de presupus că, acest dezgust de sine insuflat tinerilor români îi va conduce să se considere ,,sarcopți ai râiei,,.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.