Primăvara internațională a lui Dinu Flămând

Dinu Flămând începe să fie recunoscut pe plan internațional ca unul din marii poeți de astăzi ai Europei. Poetul spaniol Luis Garcia Montero, actualul președinte al faimosului Institut Cervantes, îi prezenta cea mai recentă carte tipărită în Spania, Primavera en Praga, editura Visor, 2022, în următorii termeni: „Poezia lui Dinu Flămând este o oglindă elegiacă a istoriei. Fiecare din poemele sale este ca o excavare arheologică fiindcă poți distinge în ea, în orice clipă, toate straturile timpului care îi conferă sens. Capacitatea lui Flămând de aduce laolaltă detaliile cotidiene exacte cu vocea vechilor maeștri constituie un complex proaspăt, o grădină a plăcerilor, ca la Bosh, unde toți locuitorii ei sunt cât se poate de umani, fii ai unui loc anume și ai timpului, cu toții însă victime ale timpului Istoriei. Probabil că Primăvară al Praga este cea mai bună carte a acestui mare poet român care este de asemeni una din vocile esențiale ale poeziei europene contemporane”.

Același titlu, tradus deja în câteva limbi, a determinat și conducerea campusului internațional La Cité Universitaire din Paris să-l desemneze pe poetul român oaspete de onoare al nopților de poezie – Nuits de la Poésie. Poésie et printemps — ce se desfășoară între 21 și 26 martie în capitala Franței (recitaluri, concursuri poetice, perfomaces, proiecții de filme, ateliere de creație, și ca președinte al juriului) găzduite de reședințele naționale ale Canadei, Spaniei, Portugaliei, Braziliei, Cubei, Chinei ș.a, unde se vorbesc peste 26 de limbi și sunt organizate peste 1000 de evenimente culturale în fiecare an de către și pentru studenții doctoranzi veniți din întreaga lume.

Cu două săptămâni în urmă tot Dinu Flămând a susținut recitaluri de poezie in cinci orașe din Mexic unde a lansat o nouă carte proprie de versuri plus o antologie a poeziei românești contemporane. Cu această ocazie a primit în auditoriul Divino Narciso de la Universitad del claustro Sor Juana Inez de la Cruz premiul internațional „Siglo de oro. Tot Dinu Flămând a fost oaspetele de onoare în portul Veracruz, împreună cu ambasadorul României Marius Lazurcă și cu pianista de origine argentiniană Lidia Guerberof Hahn, care a făcut mai demult Conservatorul în România iar acum a interpretat câteva piese românești, la Ziua internațională a lecturii, unde mii de elevi au transmis un salut colegilor lor din România, de la care primiseră un mesaj filmat. In sfârșit, fostul Președinte al Academiei din Brazilia, actualmente directorul Bibliotecii naționale din Rio de Janeiro, Marco Lucchesi, prefațează o amplă antologie portugheză , Intimidade distante, Tesseractum, 2022, a poetului român afirmând între altele:„Dinu Flămând este una din vocile cele mai puternice din acest secol. El are o operă de mare anvergură ce se înnoiește de fiecare dată. Cu radarul lui sensibil, cu timbrul său delicat și visceral. Moștenitor al marii poezii românești, limbă de frontieră, exuberantă ca limba noastră portugheză, această antică și nouă limbă a lui Camões. Iată de unde vine explicația că Dinu i-a tradus pe Pessoa, Bandeira și pe Drummond. Fără ca vreodată să piardă grația și vigoarea acestei trinități care ne unește. Pagini cu adevărat congeniale. Opera lui se prezintă suavă și contondentă. Lichidă și corporală. Ca apele unei mări interioare […]Lumină senină a undelor. O lume în transă. Nu o poezie bifronsă și nici un război împotriva ei înseși. Ci o compoziție corală deschisă, fruct al unor secrete (și severe) armonii.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.