Primele avioane F 16 se îndreaptă spre Ucraina

Statele membre ale NATO au început transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina, pentru a întări apărarea acestei ţări în faţa Rusiei, a anunţat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken, informează AFP.

„Sunt bucuros să anunţ că, în momentul când vorbim, transferul de avioane F-16 este în curs, dinspre Danemarca şi Ţările de Jos”, a afirmat Blinken în marja summitului NATO de la Washington.

„Aceste avioane vor zbura pe cerul ucrainean vara aceasta, pentru a garanta că Ucraina poate continua să se apere eficient împotriva agresiunii ruse”, a precizat el în cadrul unui forum de discuţii.

Într-un comunicat, Casa Albă a anunţat de asemenea că Belgia şi Norvegia s-au angajat să furnizeze alte avioane în cadrul unei coaliţii de ţări care furnizează aceste aparate Ucrainei.

Kievul speră că aceste avioane de luptă de fabricaţie americană vor ajuta Ucraina să-şi protejeze mai bine soldaţii şi oraşele în faţa bombardamentelor ruse zilnice.

Ucraina a început să solicite avioane F-16 la scurt timp de la declanşarea invaziei ruse în februarie 2022, iar piloţii şi mecanicii ucraineni sunt instruiţi de câteva luni în state NATO, printre care SUA, pentru folosirea acestor aeronave.

Mai multe state membre ale Alianţei Nord-Atlantice s-au angajat să furnizeze astfel de aparate, lăudate pentru precizia, viteza şi autonomia lor.

Ucraina speră să primească primele aeronave F-16 în cursul acestei veri, dar are nevoie de cel puţin 128, a declarat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cursul unui discurs susţinut la Fundaţia Ronald Reagan din capitala americană. Rusia a reuşit să desfăşoare 300 de aeronave militare pe zi pentru a ataca Ucraina, a subliniat Zelenski.

Însă ţările occidentale au promis mai puţin de 100 de astfel de aparate.

În ceea ce priveşte Rusia, ea a avertizat că forţele sale vor ţinti toate echipamentele militare occidentale, inclusiv avioanele F-16, expediate Ucrainei.

Şeful diplomaţiei americane a mai declarat că livrarea acestor avioane ar trebui „să-l pună pe gânduri” pe preşedintele rus Vladimir Putin „cu privire la faptul că el nu va supravieţui Ucrainei, că el nu ne va supravieţui şi că, dacă el va persista, pagubele ce vor continua să fie cauzate Rusiei şi intereselor sale nu vor face decât să se agraveze”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

14 Comentarii

 1. „Într-un comunicat, Casa Albă a anunţat de asemenea că Belgia şi Norvegia”
  Pai pe modelul Patrioatelor platite de romani Biden ar putea da Ucrainei si avioanele F16 cumparate de romani de la Norvegieni.

 2. Sper ca aceste avioane F16 sa nu decoleze de pe teritoriul Romaniei spre Ucraina,pentru ca atunci este de RAU pentru noi. Danemarca si Olanda se afla la MII de kilometri de Ucraina si nu au grija unui razboi cu Rusia.
  Totusi intrebarea este de pe ce aeroporturi vor ateriza in misiuni de lupta cu rusii !?.

 3. Primele avioane F 16 ce vor ajunge în Ucraina vor fi doborîte de ruși în maximum o săptămînă.
  Sperăm că aceste avioane de luptă de fabricaţie americană vor arăta TOT CE NU pot, și în lupte adevărate, nu numai în plimbări gloroase p’în fața dășculților irakieni îmbrăcați în rochii……

 4. se apropie razboiul al treilea…Europa contra rusia ,arbitrat de americani si platit de europeni…europa va fi distrusa

 5. „ȘI DĂ-I ȘI LUPTĂ RUMÂNE +UCRANI+POLONEZI+LITU+LETO-ESTONIA —EUROPANII VESTICI+ USA :STRIGĂTE,ÎNCURAJĂRI,ȘI AVIONURI DI SECOLUL TRECUT IAR ÎN BOZONARE CÂT MAI MULȚI BANI . CÂND RUȘII ,BELORUȘII,COREENI ȘI AȚII VOR FI AJUNS LA TISA-LIOV -:PACE,PACE , ORI POATE UN TAMPON NUCLEAR ÎNTRE RUSIA ȘI MAMA EROPA -CAM RESTÂNSĂ!

 6. „ȘI DĂ-I ȘI LUPTĂ RUMÂNE +UCRANI+POLONEZI+LITU+LETO-ESTONIA —EUROPANII VESTICI+ USA :STRIGĂTE,ÎNCURAJĂRI,ȘI AVIONURI DI SECOLUL TRECUT IAR ÎN BOZONARE CÂT MAI MULȚI BANI . CÂND RUȘII ,BELORUȘII,COREENI ȘI AȚII VOR FI AJUNS LA TISA-LIOV -:PACE,PACE , ORI POATE UN TAMPON NUCLEAR ÎNTRE RUSIA ȘI MAMA EROPA -CAM RESTÂNSĂ!–=-=pe coada lui (19)16 eu văd steagul fostei țări românia! ce caută pe avionul ce se duce să fie ținta rușilor !ori așa-i în protectorat -plătește că de folosit -Zelenski-i are hazna!

 7. „ȘI DĂ-I ȘI LUPTĂ RUMÂNE +UCRANI+POLONEZI+LITU+LETO-ESTONIA —EUROPANII VESTICI+ USA :STRIGĂTE,ÎNCURAJĂRI,ȘI AVIONURI DI SECOLUL TRECUT IAR ÎN BOZONARE CÂT MAI MULȚI BANI . CÂND RUȘII ,BELORUȘII,COREENI ȘI AȚII VOR FI AJUNS LA TISA-LIOV -:PACE,PACE , ORI POATE UN TAMPON NUCLEAR ÎNTRE RUSIA ȘI MAMA EROPA -CAM RESTÂNSĂ!–=-=pe coada lui (19)16 eu văd steagul fostei țări românia! ce caută pe avionul ce se duce să fie ținta rușilor !ori așa-i în protectorat -plătește că de folosit -Zelenski-i are hazna! NU-I CORECTNESS!

 8. „ȘI DĂ-I ȘI LUPTĂ RUMÂNE +UCRANI+POLONEZI+LITU+LETO-ESTONIA —EUROPANII VESTICI+ USA :STRIGĂTE,ÎNCURAJĂRI,ȘI AVIONURI DI SECOLUL TRECUT IAR ÎN BOZONARE CÂT MAI MULȚI BANI . CÂND RUȘII ,BELORUȘII,COREENI ȘI AȚII VOR FI AJUNS LA TISA-LIOV -:PACE,PACE , ORI POATE UN TAMPON NUCLEAR ÎNTRE RUSIA ȘI MAMA EROPA -CAM RESTÂNSĂ!–=-=pe coada lui (19)16 eu văd steagul fostei țări românia! ce caută pe avionul ce se duce să fie ținta rușilor !ori așa-i în protectorat -plătește că de folosit -Zelenski-i are hazna! NU-I CORECTNESS!NO DA CINE L-A EȘEKAT?

 9. zulenski a vrut blindate Bradley, le-a primit. Unde sunt? zulenski a vrut tancuri Leopard. Le-a primit. Unde sunt? zulenski a vrut tancuri Abrams. Le-a primit. Unde sunt? Mai multe exemplare le vedem expuse in Piata Victoriei din Moscova…

 10. bai B C
  bai cha-chat:
  -Primele avioane F 16 se îndreaptă spre Ucraina
  si inchidem conflictu!!!!!!
  (bombardam ceva prin Lvov)

 11. Dupa cum s-au plans ukrainienii nu le-au mai ramas nici un aeroport functionabil pentru F16, asa ca o se le puna in Polonia9speram ca nu in Romania). Dar rusii vor verifica situatia si vor face corectii pe la granita cu polacii, pe la Lvov, ca sa-l bucure pe maxtor si pe altii care stiu geografie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.