Avem de toate: și varianta braziliană!

UPDATE Primele două cazuri confirmate în România cu varianta braziliană a SARS-CoV-2.

Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a fost informat de laboratorul de la Balș că în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu varianta braziliană P.1. a SARS-CoV-2.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică este vorba despre un bărbat în vârstă de 38 de ani, din București, simptomatic, având condiții medicale preexistente, fără istoric de călătorie și fără contact cunoscut cu caz confirmat cu COVID 19. Sursa de infectare nu poate fi precizată.

Al doilea caz este un alt bărbat, în vârstă de 57 de ani, tot din București, simptomatic, având condiții medicale preexistente și care ar proveni dintr-un focar de colectivitate cu trei cazuri, sursa posibilă fiind unul dintre colegi.

Ancheta epidemiologică pentru cele două cazuri este în desfășurare, au precizat autoritățile.

La sfârșitul săptămânii trecute, a venit anunțul că tulpina sud-africană este pentru prima dată detectată pe teritorul României. 

Astfel, în urma analizării unui nou lot de 93 de probe în cadrul studiului de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2, divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de pe teritoriul României.

Una dintre probe provine de la un pacient din București, iar cealaltă este a unei persoane din Pitești. Fosta jurnalistă Liana Alexandru este una dintre persoane.

Totodată, specialiștii MedLife au identificat în această etapă a studiului încă 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7, ceea ce înseamnă o prevalență de 77% pe lotul analizat.

Potrivit raportului, cazurile de infectare cu tulpina britanică provin din București – 61 de pacienți, din Constanța – 4 pacienți, din Dâmbovița – 2 pacienți, din Prahova – 1 pacient, din Ilfov – 1 pacient, din Galați – 1 pacient, din Cluj – 1 pacient și din Teleorman – 1 pacient.

Cele 93 de probe analizate în acest lot au fost prelevate în mod aleatoriu în perioada 20-24 februarie 2021, de la pacienți infectați și confirmați cu virusul SARS-CoV-2 în urma testării RT-PCT, probele fiind furnizate de Direcțiile de Sănătate Publică.

Divizia de cercetare MedLife a identificat până în prezent 151 de cazuri de infectare cu varianta britanică a coronavirusului, dintr-un total de aproape 600 de probe secvențiate de la începutul acestui an. Pe loturile analizate anterior nu au fost identificate mutațiile specifice altor tulpini.

„Avem confirmarea primelor cazuri de infectare cu tulpina B.1.351 a coronavirusului, originară în Africa de Sud, depistate în România. Din păcate, acum avem un motiv în plus de îngrijorare, știind că și tulpina sud-africană a ajuns pe teritoriul țării noastre. În plus, nici evoluția în ceea ce privește tulpina britanică nu este una favorabilă dacă luăm în considerare faptul că am ajuns la o prevalență de 77% pe lotul analizat versus 12%, atât cât am înregistrat în luna ianuarie. Practic, în mai puțin de 2 luni, numărul cazurilor cu noua tulpină a crescut de 6 ori, cel puțin pe loturile noastre de studiu. Răspândirea acestei tulpini explică și trendul ascendent în ceea ce privește infectările și numărul persoanelor internate la ATI în ultima perioadă. Credem că valul 3 și poate chiar 4 al pandemiei vor fi în strânsă legătură cu apariția și răspândirea noilor tulpini ale virusului. De altfel, am anunțat instituțiile statului despre aceste evoluții, în avans, inclusiv prin comunicări publice. Tocmai de aceea, există necesitatea unui program național de secvențiere, astfel încât să avem informații actualizate despre modificările pe care le suferă acest virus și să fim pregătiți să acționăm în consecință”, a declară Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.

Potrivit reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății, tulpina sud-africană este caracterizată de creșterea capacității de contagiere, la fel ca și tulpina din Marea Britanie, însă nu există date care să indice faptul că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutații ale virsului. De asemenea, specialiștii explică faptul că până acum nu s-a observat creșterea ratei de deces din cauza noii tulpini, însă aceasta are un impact major asupra răspândirii mai ușoare a virsului.
Varianta B.1.351 a fost identificată pentru prima dată la mijlocul lunii decembrie în Africa de Sud, iar până în prezent a fost depistată în aproape 50 de ţări.

Deși s-a tot vorbit despre eficiența limitată a vaccinurilor împotriva mutației sud-africane, specialiștii atrag atenția că nu există suficiente dovezi care să indice ineficiența anumitor vaccinuri în raport cu noile tulpini ale coronavirusului (britanică, braziliană, sud-africană). În plus, un studiu realizat în Africa de Sud arată că deși eficiența vaccinului AstraZeneca este mai mică în fața acestei mutații, nicio persoană din eșantionul analizat nu a dezvoltat forme critice după infecția cu SARS-CoV-2 și nici nu a murit.

De asemenea, rezultatele unui studiu american arată că această mutație nu compromite activitatea de neutralizare a vaccinului împotriva virusului.

„În acest moment se fac eforturi uriașe la nivel mondial pentru testarea eficacității vaccinurilor contra noilor tulpini ale virusului, rămâne de văzut care vor fi rezultatele și deciziile pe termen lung. Însă, ce ar trebui să urmărim, de fapt, este dacă vaccinurile reduc numărul cazurilor grave și severe. Până la urmă, obiectivul principal este să prevenim complicațiile și decesele cauzate de COVID-19“, a adăugat Dumitru Jardan.

Până la imunizarea în masă, prin vaccinare sau în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, specialiștii în sănătate publică consideră vaccinarea și măsurile de protecție cele mai importante arme în lupta cu această pandemie.

„Previziunile noastre din ianuarie din pacate s-au confirmat, tulpina din Marea Britanie pare a fi dominantă la nivel national. Mai mult, apariția primelor cazuri de infectare cu tulpina din Africa de Sud reprezintă un nou semnal de alarmă, atât pentru populația largă, cât și pentru autorități. Riscurile relaxării precoce sunt încă foarte mari, de aceea autoritățile trebuie să evaluaze atent evoluția situației pandemice. În continuare, vaccinarea și măsurile de siguranță – purtarea măștii, distanțarea și igiena mâinilor – sunt esențiale pentru a reduce impactul următoarelor valuri ale pandemiei.
De asemenea, este tot mai evidentă necesitatea unui program de secvențiere la nivel național, ținând cont de recomandările Uniunii Europene de a secvenția minimum 5% din totalul probelor pozitive. MedLife și-a arătat încă de anul trecut disponibilitatea de a sprijini autoritățile prin extinderea programului de secvențiere a virusului SARS-CoV-2, având capacitatea și resursele necesare de a secvenția gratuit și în următoarele două luni până la 5% din totalul probelor RT-PCR pozitive prelucrate în laboratoarele noastre. Vom continua să derulăm acest program de cercetare exclusiv din resurse proprii pentru a urmări evoluția tulpinii din Africa de Sud, dar și pentru a identifica în timp util noua tulpină braziliană sau alte tulpini relevante ale virusului. Ca și în cazul firmelor private de prestigiu din întreaga lume, suntem mândri de faptul că exclusiv cu resurse proprii ne-am constituit ca principal actor din domeniul sănătății, că dovedim că medicina privată românească poate ajuta statul român în gestionarea și monitorizarea pandemiei”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

30 de Comentarii

  1. Vorba maghiarului Imre. Eu caz pe strada daca nu atent si caz nenumarat si forte rar numărat.
    Ps. Din ciclul: sa ne dezvoltăm armonios sub teroarea covidului. Tehnici de lucru ayurvedice si Pilates. Exclus contractile izometrice si cele cauzate de frig si frig-arui.

  2. Editat HALEP , a gasit un fraier ca sa o ia de nevasta : la fel ca botanista andreea esca (copil cu tatal necunoscut), andreea marin / teo trandafir / siLvia ionita / ilinca vandici / andreea mantea . Editat BINECUNOSCUTE IN STRAINATATE , DAR CUNOSCUTE CA „FEMEI CUMINTI” IN RO .

  3. E limpede ! Urmeaza tulpini pe orase, cartiere, strazi, blocuri, scari….apartamente ! Innebunesc lumea. Gripa nu mai exista, tratamente pentru acest virus nu au fost gasite….doar restrictii, vaccin…vaccin, decese la gramada si vor sa fie credibili !? Ajunge, a trecut 1 an de prosteala pe fata. Virusul nu trebuie ignorat, dar a devenit o mare afacere. Pretul : afectarea profunda a sanatatii mintale la nivel global si a economiei.

  4. Va și în alte împrejurări „esența” articolului se afla in ultimele rânduri:cat de mult ajuta medicina privata medicina publica! Economia de servicii a învins în RO.Medicii privatizați sunt actori principali in scenetele din domeniul sănătății.Atentie la importul de prune din SudAfrica!

  5. Campania de presa susținută de clanurile de guvernanți vânduți capitalismului speculativ, are au misiunea de a duce până la capăt agenda companiilor Big Pharma pentru a impune în cele din urmă vaccinarea obligatorie a copiilor si adulților.In parlamentul sinecuristilor se pregătește o lege în acest sens!

  6. Satul roman nu mai are cercetatori institutii de cercetare, a ajuns un ”privat” sa dea rezultate…

  7. Cum reușesc să depisteze noua tulpină, când ei nu au reușit să izoleze virusul din Wuhan! Cam bate la ochi. Vreau și eu să vină specialiști în domeniu, în adevăratul sens al cuvântului, să ne explice diferențele între tulpini, nu să vi și să spui vine tulpină și în rest nimic!

  8. Pe antena 3, pe site,am citit că cetățeanul din Argeș, depistat cu noua tulpină, este asimptomatic, depistat pe 22 februarie!

  9. @Florin Rapid, rapid 10 specialisti sa-i explicați lui Florin diferențele dintre tulpini. A, nu a inteles încă gramatica limbii române si nu va intelege nimic din explicatiile despre tulpini?

  10. Să bage UrSula și cu Merkeloaia circul cu starea de urgența ca anul trecut cu miliția și armata la fiecare colț de stradă.

  11. da` tulpina romaneasca nu mai face raiting ? ce se intampla ? ,,specialistii” musta,mahler,ticu,cercel,rafila si alti ciocli ai apocalipsei sa ne explice de ce tulpina noastra stramoseasca nu se impune si tot importam tulpini de la altii ….

  12. Urmează tulpina Cucuteni, Hamangia si idish. Dar o tulpina de om sanatos la cap si cu frica de Dumnezeu cand apare ca sa le spuna idiotilor sa mai termine cu cozile de topor facute din tulpini, caci din radacini nu se confectioneaza niciodata cozi.

  13. Tulpinile astea noi si agresive, sunt atat de punctuale la intalnirea cu valul 3, incat te intrebi cu ce or fi sosit atat de repede, ca pe calea ferata la noi ajungeau sigur cu mare intarziere. sunt extaziat ca laboratorul din Bals este atat de dotat incat determina dintr-o aruncatura de ochi ce tulpina este in studiu, oricare ar fi ea.Mai bine am mai face o tura de alegeri, ca sigur ar scadea nr de cazuri si ar disparea aceste tulpini nedorite.Arafat si Voiculescu stiu de ce!

  14. Așteptăm și varianta cu tulpina nord coreeană cică e mai blândă decât tulpina modovano-româno-țigănească , cică tulpina nostră modovano-româno-țigănească este cea mai cea…

  15. A dat cu multiculturalism virusologic la noi. Macar asa suntem si noi in rand cu lumea buna. Si, cum rumanu’ s-a aflat la rascruce de vanturi din illo tempore, s-a procopsit cu toti pe cap. Norocu’ lui! Are oferta variata si concurenta loiala pe piata, dar, spre deosebire de alte neamuri ne-norocite ca rumanii, la noi preturile la antidoturi cresc, nu scad. E piata liberalizata? Este! E de bine, spre deosebire de altii, noi s-ar putea sa dezvoltam imunitate la mia toate tulpinile — trecute, prezente si viitoare. Bogdaproste!

  16. este corect,in brazilia se joaca cel mai tare folbal.
    aia sunt cam 220 de milioane,niste favelisti mai ceva decat ghetoishtii ferentariului(sau electrolizei),
    ne-au dat-o pe sclava isaura si au cea mai tare justitie sociala-pe strazi…..
    (furt=impushcare in palme;curvasaraie=ras in cap;ceva mai grav implica un „cauciuc” auto si nishte motorina).

  17. Până nu se renunță la testele PCR care nu au nici o treabă cu această gripă,nu se va termina nici cu tulpinile;ei știu că la scurt timp după ce vor demara campania de exterminare,pardon,de vaccinare la liber,va scădea dramatic numărul doritorilor;de aceea și campania asta care se duce pe toate fronturile:poate,poate vor ceda mai mulți;vor fi tulpini,rãdãcini și ramuri din ce în ce mai multe.

  18. Dacă ar fi opoziție adevărată nu controlată se propunea măcar scoaterea Ordonanței de Urgență 1/1999 pe baza căreia se pne starea de urgență și scoaterea Ordonanței de Urgență 21/2004 modificată 2020 pe baza căreia se impune starea de alertă.
    Legea Covid, votată de parlament pe 15/03/2020 trebuie abrogată. Dacă nu e majoritate, prin referendum.
    Stăm ca muierile la drobul de sare.

  19. Este urgent nevoie de varianta Banateana doar ei sunt „fruncea” si cat mai grabnic una de Sibiu ca-i prezidential si sa nu-l uitam pe Boc ca si el e mare.
    Greu de ajuns pe podium cu trei „Centre de excelenta”…

  20. Ba, specialistilor in gripa!
    Cand se termina molima asta?
    Vad ca va pricepeti, pentru ca sunteti cei mai cititi de la voi de pe scara.
    Impartasiti si altora din preaplinul stiintei voastre, de pe net.
    Aveti grija cand deschideti vreo carte, putin probabil, sa nu va taiati in hartie.
    Lasati-o balta!

  21. Titlu si discurs:”Noua varianta a ajuns in Romania”!
    Intrebari:
    – Cine a comandat-o?
    – Cu ce avion sau cusa auto a ajuns?
    – La ce ora a aterizat avionul sau sosit cursa auto?
    – In ce cantitate?
    – Ajunge pentru cei peste 20 milioane cetateni vii din Romania, conform statisticii INSP?
    – Care este pretul minim de achizitie?
    – Este cantitate limita la achizitionare?
    – Produsul are prospect pentru utilizare tradus in limba Romana?
    Binenteles e bascalie serioasa dupa atata publicitate prin micile ecranesi presa scrisa!

  22. Campionatul nostru de fotbal e plin de brazilieni de mana a 16-a, adica daca n-au valoare macar covid sa aiba…Asa ca gogomania cu tulpina-radacina-conopida braziliana se „justifica”…
    Poate ca dupa ce echipele noastre de fotbal vor gasi „sponsori cu aprobare pentru spalare de bani” ca in Italia, Spania, Franta, Germania, Anglia – vom intra si noi „la masa bogatilor” si vom aduce brazilieni de valoare si fara covid….
    Revenind la institutiile de dezinformare publica, aliniate la comandamentele globale ale covidului, ce se straduiesc din rasputeri sa „ne” mentina in „top”, se poate spune ca se descurca destul de bine pe fondul unor mormaieli din ce in ce mai accentuate si a unor nemultumiri crescande ale populatiei….
    Cu testo-infectarea este in regula, dar ceva nu le iese si scartaie rau: la ce populatie raporteaza ei nr de „infectari” ca nu s-a mai facut niciun referundum de pe timpul lui Ceausescu (din motive de superfraudare alegeri)….de asemenea numarul de „decedati” este tot timpul mai mic decat in anii trecuti…

  23. Sunt tradatori de tara si de neam, astia cu tulpini straine! Au tradat tulpina noastra stramoseasca de credinta, traditie si neam! Ce sa caute tulpini staine in tara noastra cu dragoste de neam stramosesc ortodox?! Tradare! De trei ori tradare! Ce pazesc patriotii nostri, cum au permis intrarea frauduloasa a tulpinilor straine?! Crestinii pupa degeaba moaste, ca ne-au napadit tulpine straine, cand noi aveam deja tulpina noastra stramoseasca si de neam!

  24. Pregatire pentru valul 4-cu tulpina/radacina braziliana.
    Urmeaza sa ne comunice Merkel,Bill Gates data de cand v-a incepe,cand se v-a sfarsi(daca nu mai apare o noua tulpina/radacina)cati oameni vor muri,ce vaccinuri mai apar…
    Partea cu un tratament eficace,pai sa terminam asa repede cu masca,cu distantarea,cu,si cu,plus de unde sa mai vina banuti multi,acum si in urmatorii ani,zeci de ani.
    @Toma Necredinciosul:acum 3 la mia de locuitori(suprafata de la 1 metru patrat-100,1000km patrati-Nu coteaza in acest calcul)..
    Dar urmeaza sa apara o noua „pandemie” de furunculoza anala-deja sunt 3 cazuri la un milion,zece miloane de locuitori ai planetei.

  25. @EUIS. Subscriu, sint fan ! „EI” sint inventivi, NOI doar pasivi….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.