
Prin înnobilarea de către Regina Elisabeta a II-a cu titlul de Cavaler al Coroanei Britanice, chiar în ultima zi a anului trecut, omul de afaceri britanic de origine română George Iacobescu devine o referință în galeria românilor de mare succes.Acum, mai mult ca niciodată, România are datoria să reconsidere legătura cu un om de afaceri de o asemenea importanță și viziune.
Când fugea pur și simplu din România comunistă a dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, în urmă cu 37 de ani, tânărul inginer de construcții civile care abia împlinise 30 de ani, George Iacobescu, avea cu siguranță vise mari și planuri îndrăznețe. Care, în mod sigur, s-au materializat în afaceri de succes și într-o carieră strălucită: de inginer și de manager.
Foarte puțin cunoscut în România, Sir George Iacobescu, așa cum i se spune în mod oficial cu începere din ziua în care suverana Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord i-a înmânat personal înalta distincție, nu este un mit, e un român care le-a demonstrat deopotrivă americanilor și englezilor, dar și românilor că viața poate reîncepe de la 30 de ani. Și nu oricum!
George Iacobescu este, după cum îl descriu cei care îl cunosc, de o modestie și normalitate copleșitoare, de un devotament față de o idee cum rar se mai poate vedea prin părțile noastre.
Interesant este că Sir George Iacobescu nu a ajuns direct din România în Regatul Unit, ci a venit de peste Ocean.
Omul care a dat o nouă față unei părți importante a Londrei a ajuns în bătrânul Regat venind din tânăra Americă.
Dar cine este, de unde vine, și ce a făcut în ultimii… 67 de ani primul român înnobilat de Coroana Britanică prin acordarea titlului de Cavaler? Vă invităm la o incursiune prin viața și activitatea britanicului de origine română Sir George Iacobescu.
Cine poartă titlul de SIR
Titlul de Cavaler îi conferă posesorului dreptul de folosire a apelativului „Sir” înaintea prenumelui.
Cum s-au întâlnit Sir George Iacobescu și Regatul Unit
În anul 1987 a fost iniţiat, ca urmare a deciziei premierului Margaret Thatcher, un proiect de reconversie şi reabilitare a fostei zone a docurilor londoneze, proiect denumit „Canary Wharf” şi care a fost încredinţat firmei pentru care lucra George Iacobescu.
Ce este Canary Wharf
Canary Wharf este considerat ca fiind cel de-al doilea centru financiar din capitala Marii Britanii, după centrul financiar istoric „City”, care s-a dezvoltat de-a lungul a 500 de ani.
Ca volum al tranzacţiilor financiare, Canary Wharf a ajuns să deţină o treime din cel derulat în City, depăşind însă volumul de tranzacţii derulate în Frankfurt.
Alte distincții
George Iacobescu a fost decorat în iune 2003 cu titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic, iar în anul 2007 a fost numit custode al British Museum.
Carte de vizită
Sir George Iacobescu este inginer cu specializarea în construcții civile și industriale. Este Preşedinte şi Chief Executive Officer al Canary Wharf Group, proprietarii şi dezvoltatorii imobiliari de la Canary Wharf, în zona fostelor docuri ale Londrei.
Să remarcăm faptul că Sir George Iacobescu este prezentat oficial de Canary Wharf ca fiind „unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri români din lume”.
Domnul Iacobescu a fost responsabil pentru construirea şi dezvoltarea a multor clădiri-reper din Marea Britanie, Canada şi Statele Unite ale Americii.
Etapa România a lui Iacobescu
Iacobescu s-a născut la 9 noiembrie 1945 în România. Bunicul său a fost avocat şi editor de ziar, iar tatăl său a fost un bine-cunoscut medic hematolog.
Domnul Iacobescu a studiat ingineria în specialitatea construcții civile și industriale la Universitatea de Construcții din Bucureşti.
Între 1969 şi 1975 a lucrat ca inginer structurist în România, dar a fost constrâns apoi să părăsească România dominată de comuniștii lui Nicolae Ceauşescu.
În 1975, George Iacobescu a fugit din România şi a emigrat în Canada. A reușit să scape din spatele Cortinei de Fier cu sprijin din Occident.
Logodnica sa, Gabriela, i s-a alăturat cu mare greutate, dar numai după o serie de presiuni uriașe asupra regimului comunist exercitate de George Iacobescu. Sir George Iacobescu a făcut greva foamei în fața Ambasadei Republicii Socialiste România în Canada pentru a-și reîntregi familia.
Canada
La sosirea în Canada, Iacobescu a început activitatea în domeniul construcțiilor.
A ajuns responsabil de construirirea mai multor clădiri faimoase din America de Nord.
Carieră în America de Nord
Din 1975-1978, George Iacobescu a fost director al Homeco Investments, o societate germano-canadiană din Montreal şi Toronto, care a ridicat unele dintre cele mai mari clădiri rezidențiale și de birouri.
În 1978, domnul Iacobescu s-a alăturat companiei Olympia & York, axându-se pe o serie de proiecte de mare anvergură.
Între 1978 și 1981 Iacobescu a fost responsabil pentru construirea Centrului Olympia din Chicago, un zgârie-nori cu 64 etaje, precum şi de construirea Granicor, Quebec, prima fabrică modernă de granit în America de Nord.
Din 1983 și până în 1987 a fost director şi apoi vicepreşedinte, la Olympia & York, în New York, unde a fost responsabil pentru construirea Centrului World Financial, sediul Merrill Lynch.
Canary Wharf
În 1988, George Iacobescu a venit la Londra ca Senior Vice President al Olympia & York, pentru a supraveghea proiectul ambiţios Canary Wharf.
Domnul Iacobescu a rămas în proiectul Canary Wharf atunci când Olympia & York a intrat în administrare specială în 1991 şi a lucrat ca director.
În 1995 când a fost înființat Canary Wharf Group, Iacobescu a devenit membru al consiliului de administraţie şi apoi, în 1996, directorul executiv adjunct.
În 1997 a fost numit director executiv al Grupului Canary Wharf.
În 2011, George Iacobescu a fost numit preşedinte al Grupului Canary Wharf.
În cadrul firmei Canary Wharf, Iacobescu a participat la dezvoltarea şi construirea a mai mult de 30 de clădiri, inclusiv: One Canada Square, cea mai înaltă clădire de birouri în Marea Britanie, 8 Canada Square sediul central al HSBC Bank, 25 Canada Square sediul european al Citibank; sediul central al Barclays Bank, 10 Upper Bank Street, sediul central al Clifford Chance sau a clădirilor European HQ pentru Credit Suisse, Morgan Stanley, KPMG, McGraw Hill, Fitch, Autoritatea Serviciilor Financiare şi Thomson Reuters.
Începând cu 2007, Canary Wharf Group s-a extins în afara bazei sale din Docurile Londrei în City of London şi apoi South Bank.
Activitățile caritabile
George Iacobescu este membru al Consiliului de Administraţie de la British Museum, vicepreședinte al Societății Regale Britanice de Sculptură şi membru al Chartered Management Institute.
El este, de asemenea, implicat în mai multe societăți comunitare de binefacere.
A fost cofondator Preşedinte al Teach şi un susținător al activităților de caritate.
Face parte din Consiliul consultativ al Financial Services din The City UK.
În 2010, domnul Iacobescu a fost numit de către Secretarul de Stat pentru Apărare la Unitatea de Reforma Apărării, fiind însărcinat cu restructurarea Ministerului Apărării. Unitatea a prezentat recomandări Guvernului în 2011, multe dintre acestea fiind deja puse în aplicare.
George Iacobescu deţine titlul de Doctor Onorific of Business Administration al Universității din East London.
După ce Iacobescu a devenit, în 1997, Chief Executive, Grupul Canary Wharf a extins activitatățile caritabile. Printre acestea, crearea unui birou local de legătură de afaceri pentru a ajuta companiile locale.
Canary Wharf plasat mai mult de 700 de milioane de lire sterline în IMM-urile locale.
Dacă la început, numărul de persoane din cartierele înconjurătoare angajate la Wharf era redus, acesta a crescut până la aproximativ 25 la sută din total. Contribuția Canary Wharf în estul Londrei e estimată la peste 180.000 de locuri de muncă.
Printre iniţiativele menite să promoveze în continuare ocuparea forţei de muncă locale au fost crearea unui joint-venture de recrutare şi Centrul de Instruire pentru London Borough of Tower Hamlets.
Grupul Canary Wharf a pus la dispoziție, de asemenea, fără chirie, spaţiile pentru birouri pentru un număr de organizaţii de caritate, cum ar fi Medicins du Monde. Găzduieşte un număr mare de evenimente în fiecare an pentru comunitatea locală, precum şi un program activ de sponsorizare a unor şcoli locale, grupuri ale comunităţii şi echipe sportive.
Canary Wharf a pus în aplicare, de asemenea, crearea unui spațiu de artă publică şi a extins programul de evenimente, inclusiv expoziţii periodice şi spații permanente de sculptură şi artă.
Găzduieşte, de asemenea, un număr mare de evenimente, de la turnee de squash, concerte gratuite în aer liber.
Sir George Iacobescu s-a implicat profund, alături de fostul atlet britanic, multiplu medaliat olimpic, Sebastian Coe, președintele Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice și Paralimpice – Londra 2012 în organizarea celebrei competiții sportive în Capitala Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Români care îl cunosc pe Iacobescu
Fostul ambasador al României la Londra, Dan Ghibernea, a povestit pentru cotidianul.ro că l-a cunoscut pe Iacobescu:
„Am văzut ce a făcut la Londra și este absolut impresionant cum a transformat zone aride, abandonate, în suprafețe de lux și absolut utile. Am fost, în cei cinci ani petrecuți la Londra, martor al respectului de care se bucura domnul Iacobescu în cele mai înalte sfere ale vieții politice și nu numai. De la Downing Street 10, Covent Garden Opera, sau chiar la Clubul de Fotbal Chelsea al cărui membru de onoare este. Și toate acestea pe fondul unei modestii și normalități și generozități care îl fac și un foarte bun prieten. A ridicat unul dintre cele mai mari centre bancare și de business. După ce compania a dat faliment, domnul Iacobescu a rămas și a continuat ceea ce începuse. Este de apreciat că două etaje din complexul Canary Warf sunt destinate Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice din acest an de la Londra. Este un om cu o carieră extraordinară.
Rețineți, pentru recondiționarea vechilor docuri londoneze, Canary Warf a investit o sumă colosală: opt miliarde de lire sterline. Sunt convins că mai are multe de spus în lumea afacerilor. Și, poate cine știe, și în România !”
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.