Primul spital construit de la zero în Bihor, după Revoluție

Lucrările la Spitalul de boli infecţioase din Oradea, construit de la zero, prin PNRR, au fost demarate miercuri pe amplasamentul de 2,5 hectare din strada Vlădeasa, fiind cel mai mare proiect, finanţat cu 135 de milioane de euro, din istoria municipiului.

„Avem o clădire de aproximativ 50.000 de metri pătraţi, suprafaţă desfăşurată, una dintre cele mai importante clădiri din domeniul medical din România care efectiv se execută. Aţi auzit cu toţii de spitalele care se fac, de această linie prin PNRR, care finanţează o multitudine de spitale, dar realmente este al treilea din PNRR care începe execuţia. Să ne bucurăm aşa cum se cuvine de acest moment, pentru că a fost un efort foarte mare”, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută pe şantier ing. Cristina Cuceu, coordonatoarea colectivului de proiectare.

La inaugurarea lucrărilor au participat preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, Florin Birta, managerul general al spitalelor orădene, dr. Gheorghe Carp, directorul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea, Marius Moş, managerul de proiect Ionuţ Pop şi reprezentanţii asociaţiei de constructori.

Potrivit primarului Florin Birta, terenul necesar a fost transferat, prin bună colaborare, de la Consiliul Judeţean către Primăria Oradea. „După dispute şi încercări”, primăria orădeană a reuşit să semneze, la finalul anului 2023, contractul de finanţare al proiectului în valoare de 135 de milioane de euro, din care 5%, contribuţia municipiului Oradea.

Între timp s-a demarat procedura de licitaţie şi în martie a fost semnat contractul de proiectare şi execuţie cu asocierea formată din Construcţii Erbaşu S.A – lider de asociere, Terra Gaz Construct S.R.L – asociat 1 şi Concelex S.R.L – asociat 2. Valoarea efectivă a contractului de construcţie este de circa 73 milioane de euro, fără TVA, diferenţa urmând să acopere dotările spitalului, pentru care primăria va organiza o nouă licitaţie.

După proiectare, data de 11 septembrie 2024 înseamnă demararea lucrărilor la noul spital, termenul de execuţie a lucrărilor fiind de 30 de luni.

La final, toate secţiile de pneumoftiziologie, de boli infecţioase şi cele ale Dispensarului TBC vor fi mutate în noul spital, care va pune la dispoziţia pacienţilor condiţii de tratament la standarde europene.

Managerul de proiect Ionuţ Pop a precizat că, în zilele următoare, vor începe lucrările de săpătură generală, urmate de turnarea radierului şi tot ce implică elevaţii până la cota zero.

Din suprafaţa totală de 25.000 de metri pătraţi, spitalul va ocupa circa 10.000 mp. În jur, vor fi amenajate parcări la sol şi subteran cu 170 de locuri. Ansamblul spitalului este compus din patru corpuri de clădire, cu înălţimi diferite, parter, două sau patru etaje, conectate la nivelul etajelor inferioare, care vor putea funcţiona atât individual, cât şi interconectate.

Unitatea medicală va avea 299 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienţilor (ce vor putea fi suplimentate la 326 de paturi, în funcţie de necesităţi). Vor fi amenajate şi saloane cu unul sau două paturi.

Spitalul va avea şi un compartiment pentru urgenţe, cu cameră de gardă pentru fiecare dintre specialităţile medicale deservite: boli infecţioase, pneumoftiziologie, serviciile necesare diagnosticului (imagistică, explorări funcţionale, endoscopie bronşică şi digestivă), un cabinet pentru vaccinuri şi spaţii pentru deservirea funcţiei educaţionale (sală conferinţe, săli studiu, camere pentru rezidenţi etc.).

Spitalul va cuprinde şi un ambulatoriu integrat, cu cabinete pentru fiecare dintre specialităţi, precum şi săli de tratamente. În cadrul ambulatoriului se va regăsi şi o cameră hiperbarică. Ambulatoriul va avea acces direct din exterior, precum şi din holul de acces al spitalului. Independent de acesta, cu acces separat de restul spitalului, se va regăsi Dispensarul TBC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. construieste un spital cu 135 milioane iar Constanta repara un tunel feroviar de 800m, cu 150 milioane.
    De asta Oradea este fruntea si Constanta, coada!
    Bravo Bolojan, taci si faci, geaba te musca de sireturi catelusii!

  2. „După proiectare, data de 11 septembrie 2024 înseamnă demararea lucrărilor la noul spital, termenul de execuţie a lucrărilor fiind de 30 de luni.”

    Pai, Termenul de finalizare PNRR e 30 Iunie 2026!!
    Cum adica 30 de Luni?!

  3. Infractorii din Psd/Pnl/Usr se trateaza in spitalele din Elvetia si Austria…auzi tu, un spital in 35 de ani. Dati va seama cat ne fura acesti criminali din Psd/Pnl !!!!!

  4. la bokolojvar nu faci nici un rondel de flori cu banii astia, sarakilor!
    apropo, tovarasu brucsel-boc va pupa pa portofele, mafia imobiliara securista conduce bokolojvaru!

  5. că Jud. Constanta produce cat trei judete oădiene mari, cu Ladislau I si Bolojan cu tot. Vezi statisticile.

  6. Super TUN… deci cu 135 milioane o sa construiasca si echipeaza 10k de mp… adica 13.5k euro per metru patrat… daca e sa discutam ca numar de paturi, 326 in cel mai bun caz, inseamna ca fiecare loc de pat a costat vreo 410k de euro. Asta miroase a tun de tun, cum numai baietzii cu ochi albastrii de la secaturisti pot sa dea, si sa-si cumpere si reclama in fitzuici… ca asta

  7. Ce doctori vor lucra acolo ? Tot ca la spitalul făcut de ,, Dăruiește viața ” în București, unde doctorii fug după două ore de program la stat ,trec pe la clinica privată și abia la final , dacă ai noroc , vin și la ,, Dăruiește viața ” . Până nu se interzice mixul stat-privat ,actul medical se transformă în bogăție pentru medici și coșmar pentru pacienți!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.