Prinţul Mihail a murit

Prinţul Mihail al Greciei şi Danemarcei, un istoric renumit care a rămas în Grecia în timpul dictaturii coloneilor, a murit duminică la vârsta de 85 de ani, a anunţat presa elenă, citată de AFP.

Prinţul Mihail, ultimul nepot supravieţuitor al regelui George I al Greciei, asasinat în 1913, a murit la un spital din Atena, potrivit site-ului cotidianului Kathimerini.

După moartea tatălui său atunci când el avea vârsta de un an, prinţul elen a trăit în Maroc şi Spania, înainte de a îşi continua studiile în Franţa.

Prinţul Mihail a fost singurul membru al familiei regale a Greciei care a rămas în ţară după ce regele Constantin al II-lea a încercat, în 1967, o contralovitură de stat împotriva colonelilor care preluaseră puterea cu câteva luni înainte. După eşecul acelei contralovituri, regele a plecat în exil. Dictatura coloneilor s-a încheiat abia în 1974.

Prinţul Mihail a publicat după 1970 zeci de cărţi, combinând cunoştinţele istorice cu talentul său de scriitor.

A abordat cu predilecţie subiectele istorice, de la Grecia la Imperiul Otoman, şi este autorul mai multor biografii ale membrilor familiilor regale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

5 Comentarii

  1. Nu e egoism sau subiectivism, să trăiască și majoritatea cetățenilor români până la 85-86 ani, nu ar fi ceva grav, grav e pentru ca.catii care prin politicienii romani au subjugat tara.

  2. Cinste lui că a avut o meserie și s-au ținut de ea în folosul celorlalți. Alte fețe aristocrate se feresc de muncă ca necuratul de apa sfințită, ferească sfântul să facă și ei ceva.

  3. Mihai al Greciei (Μιχαήλ της Ελλάδαςa) a fost un om politic si si-un istoric dasavârsit, @I.R. Greco-roman (s-a nascut la Roma si-a murit la Atena). Descendent al familiilor Romanov (tarii Rusiei) si de Orléans (bunicul mamei fiind Jean d’Orléans, duce de Guise si pretendent la tronul Frantei). Mihai renunta la coroana Greciei pentru el si descendenti. Casatorindu-se, tot c-o principesa de Orléans cu care-i avea ca stramosi comuni pe ducii de Guise, catolici si loreni, victime ale dinastiei de Valois (razboaiele între catolici si hughenoti, secolele al XV lea-al XVI lea). Mihai al Greciei fiind ruda atât cu regina Sofia a Spaniei, când si cu regele Mihai I al României. Vorbea si scria în franceza si engleza. Consultant si paricipant activ la emisiuni emblematice ale TV franceze, între care, Secrets d’Histoire (episod memorabil despre furtul bijuteriilor Coroanei Frantei, la Revolutie, si destinul lor ulterior, unele din ele fiind (re)descoperite … în bijuterii ale Coroanei Angliei…) si Sous les Jupons de l’Histoire. Una din fiice se casatoreste la Moscova si-n Grecia cu printul de Savoia-Aosta, pretendent al tronului Italiei. O buna parte a istoriei continentului dispare, asadar, cu Mihai al Greciei, care, în plus, era erudit, om de-o cultura uriasa, dublata de optimism si generozitate, de bucuria fiecarei clipe-mpartasite.

  4. erata: Mihai al Greciei (Μιχαήλ της Ελλάδας)… Casatorindu-se tot c-o principesa de Orléans … consultant si participant activ la emisiuni emblematice ale TV franceze …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.