Președintele Franței își controlează greu miniștrii și considerat arogant

Probleme pentru ”președintele-manager” al ”Macroniei”

Președintelui Franței i-au trebuit două săptămâni pentru a găsi un înlocuitor la importantul Minister de Interne. Emmanuel Macron a promis că va recurge la o remaniere mai largă a guvernului, însă a fost refuzat de trei dintre politicienii vizați. Remanierea a fost amânată de trei ori. La această sincopă guvernamentală se adaugă scandalul Benalla, avându-l în centru pe bodyguardul președintelui, și scăderea în sondaje a lui Macron. Le soir concluziona că ”nimic nu mai merge bine în Macronia”.

În 2017, presa franceză a considerat că țara va fi condusa pentru prima dată de un ”președinte-manager”. Articolele abundau de informații despre cum tânărul președinte își trezește miniștrii la miezul nopții pentru a regla probleme minore de funcționare a executivului, despre modul în care președintele controlează comunicarea Palatului Elysee. Acum însă, președintele ”pare să fi pierdut controlul”, scrie publicația Politico. În mai puțin de două luni au demisionat trei miniștri: ministrul Sportului, al Ecologiei și cel de Interne. Deținătorul ultimului portofoliu, socialistul Gerard Collomb, convertit ca mulți alți politicieni la ideologia ”revoluționară” a lui Macron, a preferat să părăsească ministerul pentru a candida la Lyon, acolo unde a fost o lungă perioada primar. ”Apare senzația unei confuzii în creștere în jurul președintelui, care și-a făcut o marcă din funcționarea piramidală a guvernului”, acolo unde rolul premierului Edouard PhiliPpe este cel al unui om de paie, scrie Politico.

Marți, 16 octombrie, Macron a anunțat, în sfârșit, noua componență a guvernului. A fost nevoit să-și decapiteze propriul partid, La Republique en Marche, numindu-l pe președintele formațiunii, Christophe Castaner, la conducerea Ministerului de Interne. În acest fel, unul dintre politicienii cei mai loiali președintelui va conduce ministerul care controlează o bună parte din serviciile secrete și care deține informațiile sensibile despre adversarii politici.

Au fost schimbați, printre alții, si miniștrii Agriculturii și Culturii, ministrul Coeziunii Teritoriale, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, iar Ministerul pentru Afaceri Digitale a fost încorporat în Ministerul de Finanțe. A fost o remaniere dificilă, pentru că a trebuit să respecte un algoritm ideologic, cu miniștri socialiști și conservatori în proporții egale, dar și principiul egalitatii de gen, rezultând un guvern cu 17 femei și 17 bărbați. Numărul miniștrilor a crescut însa de la 29 la 34.

Dificultatea cu care s-a produs remanierea face ca în presa internațională să se vorbească în continuare despre faptul că Macron ”pierde controlul asupra trupelor”. În plus, este perceput ca ”președintele celor bogați” pentru că a redus impozitele pe marile averi și pentru că a aplicat reforme în favoarea antreprenorilor și investitorilor. În plus, Macron este perceput, conform sondajelor, drep arogant și rece. Chiar unul dintre miniștri a declarat în presă că președintelui Franței ”îi lipsește modestia”. În plus, intr-un volum autobiografic al unei apropiate a familiei Macron este citată soția președintelui, care spune că Macron este ”prea arogant”. Brigitte Macron mai este citată spunând că se va răzbuna pe cei care au lansat în spațiul public ideea că președintele Franței ar avea o relație homosexuală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

3 Comentarii

  1. Brigitte Macron mai este citată spunând că se va răzbuna pe cei care au lansat în spațiul public ideea că președintele Franței ar avea o relație homosexuală. Pai cum sa nu fie posibil?! Daca s-a insurat cu o femeie care-i poate fi si bunica, nu-i de mirare.

  2. Important este ca s-a respectat principiul egalitatii dintre socialisti si conservatori,apoi cel al egalitatii de gen.Desigur,ar mai fi trebuit respectat si principiul egalitatii de orientare sexuala asumata,raportul stray/gay,dar mai este timp,mai vine vreo remaniere.In fine,ar fi fost bine daca era respectat pricipiul egalitatii intre religiosi si liber cugetatori,apoi algoritmul dintre musulmani si crestini,paritatea dintre africani si asiatici,dupa care egalitatea de sanse dintre persoanele cu handicap locomotor si cele cu handicap de vorbire, vedere si auz.Si cu asta am cam rezolvat guvernarea Frantei.Se ocupa Merkel, de tot.

  3. Credeam ca numai in Romania abunda,dar un bou mai mare ca Gerard Collomb pe post de ficus la Interne nu am vazut nici in oglinda lui Carmen D.!Fratioare,judecatorii sunt pensionati la 45 de ani si politicienii isi taraie neputinta pana la 70 de ani?Nu au ce cauta in politica dupa 50 de ani,nervul politic e distrus !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.