Problemele care pot apărea la fotovoltaice

Suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 ar putea atrage după sine și o serie de neajunsuri pentru instalatorii validați, consideră Cornel Zaiț, consultant în afaceri. Conform acestuia, problemele vor apărea pentru că:

1. În această vară montajele de sisteme fotovoltaice au fost foarte puține, finanțate direct de consumatori. Pentru a înțelege mai bine: o echipă de montaj (4 oameni) poate realiza 1-2 montaje mici, zilnic, dar în această vară au fost situații la anumite companii unde se făceau 2 montaje pe săptămână, chiar dacă erau 3-4 echipe de montaj.
2. Firmele nu au rulaj al stocurilor de materiale și implicit al banilor, fiind deja prezente pe piața din România stocuri importante de materiale, fără mișcare.
3. Se apropie sezonul rece, când scade în mod natural numărul de montaje.
4. Nu în ultimul rând, situația juridică a programului Casa Verde a îndepărtat luminița.
Sumele mari de bani blocate în materiale, mașini, angajați, respectiv garanții de participare la Casa verde Fotovoltaice determină inerent intrări în incapacitate de plată, pentru companiile care trăiesc exclusiv din montaje. La acest moment instalatorii sunt între ciocan și nicovală: susțin afacerea din alte domenii de activitate sau își diminuează echipele/ dotările pentru a evita colapsul financiar.

​Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a unei Hotărâri a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de una dintre firmele care nu a fost validată ca firmă instalatoare. AFM susţine că întreaga procedură a fost respectată şi va depune toate eforturile pentru reluarea programului.

Programul Casa Verde Fotovoltaice după o decizie a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de una dintre firmele care nu a fost validată pentru instalarea panourilor.

Reclamantă în dosar a fost firma Dhelectric Systems SRL, instalator publicat pe site-ul AFM pe 28 august 2023.

Instanța bihoreană a decis suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validaţi, de alegere a acestora de către beneficiari şi de încheiere a contractelor de participare şi de finanţare până la soluţionarea definitivă a cauzei, transmite AFM într-un comunicat remis presei marți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4395 Articole
Author

9 Comentarii

 1. nu intelegeti, nu se vrea ca poporul sa scape de baietii destepti.
  Ce vreti sa nu mai platiti 10 lei pe kw?
  Platiti, platiti, platiti!
  In toata lumea civilizata, este full de panouri, la noi nu se poate incadra in sistemul national! Auzi braul, sghimbati gugustucii si totul se va rezolva!
  Manglitorilorrr!

 2. N-ați vrea mai degraba, stimabil(?) guvern, să mai faceți un reactor la Cernavodă? Nu de alta dar nu ne mai umpleți de deșeuri chinezești iar odată cu ieftinirea curentului, dacă o să binevoiți să mai scuturați lipitorile de pe sărme, se va dezvolta industria și va mai crește și șpaga.Și unde mai pui c-o să puteți să vă schimbați stăpânii de la Bruxallez la Beijing, după poftă

 3. norvegieni, vin toate facturile pe minus.
  Statul te incurajaza sa produci. La noi, iti da in cap!
  Guvernul lor, are grije de popor, la noi are grije de distribuitori!

 4. de aia stropesc cerul, ca sa nu se mai incarce? ne otravesc din aer. ati vazut ce-i pe masini? eh, asta este si pe panouri. nu se mai incarca la capacitatea lor. actiuni corporatiste. il auzeam si pe slug-oiul de turcescu cum incerca el, asa, sa ne explice tovarasheste, ca interventiile prin tehnologie, asupra climei sunt noooor maaaaaleeee. fir-ati ai gheenei de satane shpaguite! nu sunt numai vanduti. dar si prostalai!

 5. O duceam foarte bine cu termocentralele, hidrocentralele si atomocentrala; toate acestea sustineau fara un consum casnic pentru peste 20 de milioane de locuitori, plus o industrie destul de energofaga. Acum mai sunt vreo 16 pana la maxim 18 milioane de oameni in tara, iar industria a fost in mare parte distrusa, necesitatea de consum de energie electrica scazand astfel dramatic. Tradatorii care ne conduc au luat decizia punerii pe butuci si a industriei energetice (daca tot nu mai era nevoie de ea, nu-i asa?) inchizand multe din termocentrale, faultand extinderea retelei de hidrocentrale si taraganand finalizarea grupurilor 3 si 4 de la Cernavoda, dezvoltand in schimb capuri de panouri solare si de eoliene care produc o energie mult mai scumpa si care nu este disponibila in orice moment avem nevoie de ea, iar bomboana de pe coliva o reprezinta ideea microcentralelor nucleare care vor fi puse in functiune pentru prima data in Romania (noi fiind cobaii) si care sunt foarte scumpe si ineficiente.

  Trebuie doar pornite cateva termocentrale, finalizata reteaia de hidrocentrale cu cele care sunt in constructie, finalizate grupurile 3 si 4 de la Cernavoda cu canadienii care le-au facut si pe 1 si 2, si nu mai e nevoie nici de microcentrale nucleare, nici de eoliene, si nici de panouri solare (nici macar pe acoperisurile caselor).

 6. @marin, bună remarcă!Odată cu toamna parc-au înebunit, două săptămâni de cer alb cu dungi groase.De câte ori fac asta se lasă seceta.Când naiba se bagă rahatul ăsta de politică și-n asta, dacă se bagă, că doar e și pielea lor la saramură.Oxid de aluminiu, stronțiu și alte mizerii, au contract cu bilderbergii să distrugă orizontala alimentară si să demoleze sănătatea publică pe un secol de acum încolo iar moacele astea dorm în cizme cu gândul la speciale.

 7. Schimbarile climatice sunt facute de avioanele de pasageri si marfa!!
  Tin minte ca aerul se schimbase, cerul era albastru, soarele nu mai ardea,.. dupa prima saptamana in pandemie !!! cand erau curse foarte putine pe toata planeta.
  Cursele avioanelor nu se pot opri pentru ca sistemul ruleaza atatia bani din asta , da stilul de viata pentru multi de la varful piramidei sistemului, de unde si recupereaza banii !
  Nu poate functiona altfel!

 8. „ E E ! IE! NUMA ALEA CIVILE ?DA ALEA SUPER-SUPER MILITARE ( MII LITRI DE COMBUSTIBIL/ORĂ),DA TANCURILE,DA TRANSPORTOARELE,DA EXPLOZIILE,DA CĂ NU PUTEM MERGE NICI DUPĂ ȚIGĂRI FĂRĂ SECRETARĂ ȘI ȘOFER(CARE AU)-DA MILIOANELE DE KILOLITRI DE ȚIȚEI APRINSE PRIN GOLF–NO,NO NORMAL ȘI AVIONURILE CIVILE! ÎNTR-UN CUVÂNT -MIJLOACELE CIVILIZATE ALE SOCIETĂȚII PROFUND ANTICIVILIZATE-DECI :FIECARE PASĂRE PE LIMBA EI SE AFUMĂ-SE INTOXICĂ…!

  9

 9. @RADU, pare că nu prea ești în temă.Figura cu influențatul vremii a fost studiată de pe la sf.sec XIX.SUA(cine alții?) are un departament de”Geoinginerie”.Tembelii de acolo pun soluții în combustibilul avioanelor care eliberează, după ardere, pulberile pe care le vezi și care urcă, stratosferă încălzite de Soare sau, în lipsa lui, de radarele de la sol(câțiva kw ajung).Calculată bine, mișcarea determină schimbarea direcției curenților de aer mai ales pe verticală. Scade deasemenea și insolația straturilor inferioare.Norii nu mai urcă, și de aici, săptămâni întregi cu nori și fără un strop de ploaie. Cretinii din departament își fac de lucru cam ca tâmpiții din laboratoarele genetice, crezându-se un soi de”eroi” și-și justifică salariul și slujba pe viitor.Altceva nu-i interesează.Pulberile cad pe sol și infestează tot, nici aluminiul și nici stronțiul nefiind binefaceri pentru sănătate și nici poluanți comuni.De problema asta s-au ocupat și ziariștii de la Deutsche Welle însă, magic, reportajul lor serios și documentat, a dispărut de pe Tube, ca atâtea altele.Eu l-am văzut pe Qwant.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.