Ministrul Justiţiei, criticat de procurorii din CSM

Ministrul Justiţiei este criticat de secţia de procurori a CSM. Magistrații îl acuză pe Tudorel Toader, că a făcut afirmaţii care pot afecta independenţa procurorilor, atunci când s-a referit la cazurile în care persoane cercetate în stare de arest preventiv au fost achitate.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de afirmaţiile ministrului justiţiei privind existenţa represiunii nedrepte în cazurile în care a fost luată măsura arestării preventive, dar ulterior a fost dispusă soluţia achitării, în contextul anunţului privind intenţia de a dispune întocmirea unei evidenţe a cazurilor de acest gen, cu nominalizarea procurorilor care au efectuat ancheta.Manifestându-şi preocuparea pentru îndeplinirea rolului constituţional al Consiliului de garant al independenţei justiţiei, Secţia pentru procurori semnalează potenţialul acestor afirmaţii de a afecta independenţa procurorilor în ce priveşte adoptarea soluţiilor procesuale.

Subliniem că sarcina identificării faptelor prevăzute şi pedepsite de legea penală, cercetării şi tragerii la răspundere a autorilor aparţine organelor de urmărire penală, iar interpretarea şi aplicarea legii la un caz concret, stabilirea situaţiei de fapt, aprecierea asupra probelor, susţinerilor şi cererilor formulate, constituie atributul instanţelor de judecată„, se arată într-un comunicat al SP a CSM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

24 de Comentarii

  1. Eee, ce pretentie sa ai de la unul care pana si-n poza tocmai isi tuguia buzele indreptandu-se spre una din emisferele lui Daddy!

    • Toader are dreptate. Procurorii cu pricina nu citesc nici Constituția: aceasta spune că procurorii sunt imparțiali, dar nu independenți! Nici în Constituția României, nici în Germania, Franța , Italia, America și unde vrem în lumea civilizată. Cu așa procurori, așa justiție!

    • cautis, de cand au ajuns procurorii magistrati? de la morticia si de la beshescu! Legea raspunderii magistratilor le da fiori de ghiata pe ai tarii umeri dalbi’ Asta le este lor in grija, grijania lor….

    • Te-am urmarit. Tu esti unul
      dintre cei care au periodic treaba la casierie. Mananci
      cate ceva pe-aici si-ti iei
      banii! Bravos!

  2. Poate ne da fostul procurer exemple din cariera sa…condamnarile necesitau maxim 5 minute,nu mai erau necesare luni de amanari(cerute evidend de avocatii procurorilor sau…or fi ai penalilor?),cereri de extradari?Sau despre cum nu le-a permis accesul in magistratura unor nepregatiti,atat la licenta cat si la doctorat?Sau o fi invers,doar de dragul postului caldut de prof.dr.feisbucist?

  3. Sigur domn profesor inca nu a aflat de finetea si fragilitatea activitatilor procurorilor…Le-a indus o stare de tulburare si tracasare moral volitiva ce ii determinabsa greseasca la rechizitorii… rusine domn profesor! …sunteti autorul moral al tuturor „esecelor” recente ale instrumentului de forta a sratului paralel…

  4. Sa fi ministrul justitiei si timp de 2 ani sa nu te preocupe decat un singur lucru: de a da jos sefa unei alte institutii la fel,daca nu, mai importante, decat functia ta?…Sa sti ca acest lucru este foarte grav mai ales ca nu intra in competenta ta ca ministru, ci a presedintelui,si sa stie toata tara ca o faci ptr penalul de Dragnea, si fara rusine sa tot incerci marea cu degetul este de neconceput pentru un ministru si al justitiei decat daca are mari bube in cap, sau schelete in dulap, mai pe romaneste este santajat, ceea ce este foarte grav, pedeapsa este cu inchisoare daca se adevereste, sau ai fost procuror sau judecator comunist. Ceea ce iar este grav ca ai ajuns in aceasta functie dupa mii de morti la revolutie tocmai pentru a scapa de asemenea specimene. Cam atat…

    • „Sa fi” nu se scrie asa. Un
      agramat nu are ce cauta pe
      forumuri. Fara cultura gene-
      rala e cam greu sa fii for-
      mator de opinie!

  5. Ce pretenție să ai de la cei care au șters praful de pe Steaua Polară?

  6. „Ministrul Injustitiei..”ati vrut sa scrieti..O figura sinistra,produs al scolii de drept romane

    • ce cautisi bre? ne lasi putin ,incultule?

  7. Da e f.caracteristic tarii procurorilor,sa aresteze cum vor ei si pe cine vor,cum a fost si in cazul Rarinca,ce a reprezentat ”pericol social”timp de 6 luni,de a fost tinuta in arest in acest interval,fiind apoi achitata.Drept ii ca au avut grija procurorii ”independenti” a lui Nefertiti sa rejudece pe motiv fals cazul,justitia statului de drepti,condamnand-o pana la urma,aratandu-ne cum se face dreptatea in ”eterna si fascinanta Romania”.

  8. art.283 c.p.(2) Reţinerea sau arestarea ori condamnarea unei persoane, ştiind că este nevinovată, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
    Din afirmatiile d e mai sus ale M J nu rezulta ca procurorii STIAU ca persoana in cauza este NEVINOVATA,deci au facut represiune nedreapta, atunci de unde scoate Sectia d e procurori asa ceva ?
    Insa, in situatia in care se va dovedi ca Procurorii Stiau de nevinovatie ,raspunderea lor penala poate fi antrenata.
    „Propunerea de arestare preventivă a inculpatului în cursul urmăririi penale
    (1) Procurorul, dacă apreciază că sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege, întocmeşte o propunere motivată de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpat, cu indicarea temeiului de drept.”
    In situatia in care judecatorul a dispus arestarea inc.DAR AU DISPARUT TEMEIURILE DE DREPT IN BAZA CARUIA A FOST ARESTAT(preventiv pe 30 de zile)PROCURORUL NU cere prelungirea mandatului de arestare preventiva sine diae,ci CERE- ceea ce ei nu fac- punerea in libertate de instanta pe motiv ca nu mai susbzista temeiurile arestarii.
    Nu rezulta din text cat l-au tinut arestat preventiv pe omul achitat.
    Dar si instanta trebuia sa verifice daca mai subzista temeiurile arestarii preventive,si sa ridice masura arestarii preventive.
    Operand protocoalele, probabil l-au tot tinut arestat pana la achitare.
    Singura,clara si absoluta INDEPENDENTA a judecatorilor si procurorilor este sa vada ce fac in dosare, corect, fiind totusi vorba de OM, de vieti omenesti.Aceasta este adevarata lor Independenta-

  9. Probabil secția de procurorii a CSM nu contestă dreptul ministrului justiției de a le verifica activitatea și modul în care implementează politicile guvernamentale aprobate de alegători, precum și de a dispune măsuri în cadrul atribuțiilor constituționale și legale referitoare la activitatea procurorilor și în domeniul justiției ?

  10. Sigur, e de inteles ca procurorii sa-si apere interesul insa, tot acesti inalti magistrati-procurori din CSM (nu ascund ca-mi repugna „tertipul” Monicai Macovei prin care procurorii – breasla sa – au devenit magistrati, colegi cu judecatorii). Insa sunt prea dese cazurile in care procurorii acuza oamenii de mari grozavii iar instanta conchide sec: „fapta nu exista”. Pai daca fapta nu exista, nu se intreaba nimeni (inclusiv domnii procurori din CSM), de ce procurorii care fac astfel de rechizitorii mai exista?!? Pai, ei mai exista, ca sa faca in continuare astfel de orori, amputand destinele oamenilor, pentru ca cei pusi sa vegheze la buna lor conduita, ii apara precum closca puii. In atari conditii eu cred ca ministrul Toader zice foarte bine ce zice, ca nu inventeaza el de pe pereti cazurile babane de achitare, din ce in ce mai dese in care: nu sunt probe, fapta nu exista, legea nu a fost incalcata etc. Inainte de epoca Macovei, exista o verificare periodica a activitatii procurorilor iar in cazul in care apareau achitari, procurorii erau sariti de la avansari si alte avantaje pentru o anume perioada. Mie mi se pare corect asa fiindca nu poti sa te joci cu libertatea si cu viata omului, drepturi FUNDAMENTALE, fara sa platesti. Un medic plateste daca greseste, un sofer asisderea. Toti platim daca ne facem meseria defectuos. Sa plateasca si magistratii zic, ca nu sunt zei.

    • Mai modifica PSD-ul cateva legi si nu va mai exista nicio fapta penala imputabila vreodata vreunui politician intr-o functie publica. Se va fura in continuare, mai abitir, insa instantele vor conchide sec „fapta nu exista”…

  11. Normal ca este criticat de tortionarii de securisti+procurori!
    I-a cam deranjat din operatiunea de terorizare a romanilor si subminarea Romaniei!
    Pina acum ,din 1989 nu I-a mai suparat nimeni!
    Dar Tudorele ceea ce a promis PSD-ul in alegeri aducerea institutiilor statului(justitie,procuratura,CSM,securitate,presedentia Romaniei) roman pe drumul democratiei nu s-a realizat!

  12. Astia vor dreptate, dar nu pentru catei. Vai de mama lor, magistrati pârâți!

  13. Asat da democratie cand subordonatii se cred sefi si seful este legat de manini si de picioare. Ca la romani!

  14. 95% DINTRE PROCURORII ROMANIEI SUNT MANJITI – VIA PROTOCOALELE CU SRI !!!!!!!!!!

    95% DINTRE PROCURORII ROMANI – TOTI MANJITI – TREBUIE SCHIMBATI DIN FUNCTIE !!!!

    INCLUSIV SEFII PARCHETULUI GENERAL, DIICOT SI DNA !!!!!!!!!!!

    FIIND TOTI NISTE CORUPTI PENALI !!!!!!!!!!!

    IAR ORBAN + MERKEL +MACRON + UE+ IOHANNIS + CODRUTA – TREBUIE ACUZATI DE INALTA TRADARE IN RAPORT CU INTERESELE ROMANIEI

    RĂSPUNDE

    • Excelent , cea mai relevantă radiografie a grupării staliniste numită Parchetul General !

  15. „Eu nu fac o alegere între gloanţele care s-ar putea îndrepta spre ţara noastră. Eu vreau ca România să trăiască. Şi va trăi, căci acţiunea ei nu consistă în a substitui o ostilitate unei alte ostilităţi, ci în a suprapune o prietenie peste o altă prietenie.”

    Nicolae Titulescu în Discursuri

  16. Nu dau dreptul nimănui din afară să se amestece în treburile noastre lăuntrice; cer, dimpotrivă, ca directivele politicii noastre interne să fie pur româneşti. Cu această concepţie şi în acest spirit am condus politica externă a ţării şi afirm că i-am asigurat o independenţă, cu privire la înrâuririle din afară, care n-a fost niciodată depăşită în trecut. Dar tocmai pentru că vreau ca românul să fie stăpân la el acasă, doresc să găsească el singur, în plina lui suveranitate, normele cele mai bune pentru păstrarea unităţii noastre naţionale.

    Nicolae Titulescu în Discursuri

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.