Procurorii DNA așteptați și la Apele Române Banat

În câteva zile, procurorii DNA ar putea să descindă la sediul Admintrației Bazinale de Apă Banat, din Timișoara și să ridice documentele prin care directorul delegat i-a numit în posturi de conducere la SGA – Sistemul de Gospodărire a Apelor, pentru județele Timiș și Caraș Severin, pe doi liberali prin metoda detașării de la birourile unor parlamentari. Pentru practici similare, procurorii anticorupție au dat navală peste alte administrații bazinale. La Timișoara, încă, nu s-au dezmeticit, dar faptele s-au produs și documentele așteaptă să fie ridicate.

Metode vechi, ”meritocrați” noi

Modalitatea aleasă de Parpală Caius Mihai, delegat cu sarcinile și responsabilitățile funcției de director la Administrația Bazinală de Apă Banat – ABA, este una cunoscută și uzată la greu pentru ca ”meritocrații” de partid să ajungă șefi fără să participe la vreun concurs. Parpală, impus director la ABA pe filiera Gogu Falcă/Robu Nicolae, i-a numit directori interimari la structurile județene SGA Timiș și Caraș Severin pe liberalii Barabaș Lorenzo și Surdu Daniel.

Barabaș, ales anul trecut consilier local la Timișoara, a devenit pentru câteva zile consilier la Biroul parlamentar al deputatului Pavel Popescu, după care a fost detașat pe post de director la SGA Timiș. Cel de-al doilea ”meritocrat”, Surdu Daniel, a fost și el cooptat în echipa de consilieri de la Biroul parlamentar al deputatului Marcel Vela, dar s-a plictisit repede acolo și a fost detașat la SGA Caraș Severin, tot pe post de director. Nici unul din cei doi nu au studii de specialitate care să le permită ocuparea unor astfel de posturi. În timp ce Barabaș s-a specializat, în privat, pe comercializarea produse naturiste prin firma la care este asociat, Surdu este secretar general al Asociației Județene de Fotbal Caraș Severin și a fost ales consilier județean PNL la alegerile locale din luna septembrie 2020.

”Barabaș era pe dinafară”

Atunci când procurorii DNA au deschis dosare penale pentru comiterea unor infracțiuni conexe celor de corupție și care priveau angajări nejustificate la unele filiale județene ale Apelor Române, brusc, la finele anului trecut, detașările directorilor ”meritocrați” Barabaș și Surdu au fost întrerupte. ” Nu le-am mai prelungit detașările pentru că le-a încetat mandatul la birourile parlamentare, în 21 decembrie 2020, de unde aceștia proveneau și, așa, au încetat și raporturile de muncă cu SGA-urile din Timiș și Caraș. Dacă Sandu mai avea, cât de cât, o legătură cu specificul activității pe care o conducea, Barabaș, fie vorba între noi, nu avea nici o legătură cu sistemul de gospodările a apelor”, a declarat, pentru Cotidianul.ro, liberalul Caius Parpală, aflat și el cu delegație în funcția de director al Apelor Române Banat. Ceea ce e și mai revoltător e faptul că Barabaș, de altfel un apropiat al familiei Robu, a fost numit director în locul Mihaelei Madar, doctor în inginerie civilă, un adevărat profesionist înlăturat politic din funcție.

Ocupat cu împărțeala, Parpală uită de proiecte

În timp ce directorul interimar Parpală, fost președinte al CJ Arad și despre care presa arădeană spune că e un traseit politic de la stânga la dreapta, se ocupa cu împărțirea liberalilor pe căprării directoriale, marile investiții în domeniul apelor stăteau, inexplicabil, pe loc. E vorba, în primul rând de proiectul de regularizare a cursului râului Bârzava, pe tronsonul Bocșa-Gătaia-Denta, o lucrare în valoare de 40 de milioane de euro, proiect aprobat pe fonduri UE încă din 2019. ”Cam în 35-40 de zile sperăm că problemele ridicate de consultantul pe proiectele POIM se vor soluționa și putem trece la licitația pentru execuția lucrărilor”, spune Parpală. Surse din rândul firmelor interesate în execuția acestui gen de lucrări spun că licitația o să fie ”câștigată” de o firmă cu acționariat liberal. Și, dacă în domeniul regularizării cursului râului Bârzava, Parpală nu a făcut nimic, în schimb el s-a ocupat ca balastierele din județul Timiș să fie trecute o perioadă de timp pe dreapta, funcționale rămânând doar cele din județul Arad, de acolo de unde provine politic și actualul director delegat de la AR Banat. ” Eu nu am dat nici o circulară pentru închiderea balastierelor din Timiș. Am trimis doar inspecția noastră să verifice actele firmelor care administrează balastierele, pentru ca apoi, dacă sunt constatate nereguli, să intre în legalitate”, spune Parpală. Așa că balastierele din Timiș au fost verificate, trecute pe dreapta și văduvite de câștiguri vreo patru luni, împotriva intereselor economice ale firmelor din județul Timiș. Altele s-au închis pentru că nu au mai primit autotizație de funcționare.

”Dacă vine DNA, asta e”

Întrebat dacă o eventuală descindere a procurorilor DNA la Apele Române Banat l-ar prinde pe picior greșit în legătură cu numirea directorilor ”meritocrați”, Parpală lasă garda jos și spune:

În momentul încetării detașărilor celor două persoane de la cabinetele partamentare, eu nu am știut de actiunile procurorilor DNA în alte județe. Dacă vin și la Timiș este e. Ei pun întrebări, eu răspund. Ei apreciază gravitatea faptelor, dacă ele există. Nu ne sustragem nici unui control indiferent de unde vine”, declară Parpală.

În mod cu totul particular, este de menționat că la înscăunarea sa, ca director interimar la Apele Române Banat, a fost prezent, la o măslină și un pahar de ”suc”, procurorul DNA Timișoara, Lucian Dolcu. Atunci cu gânduri prietenești și de susținere. Astăzi, mâine, cine mai știe cine pe cine protejează sau anchetează.

sursa foto FB

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Sergiu Miat 308 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Și uite așa Romania a devenit „normală” grație Trântorului Suprem.

  2. ”apele române”..Hmmm, ceva insalubru, grețos, otrăvitor,. care o livrează poporului o gașcă imensă de impostori neisprăviți, laolaltă cu gardienii de mediu, Care stau căscați la oricare eveniment, eventual trag bărcuța de gumă a lui Ponta la vre-o inundație, de iese jegul românesc prea vizibil..Ăștia chiar nu fac nimic, chiar taie frunze la câini și eventual se sapă reciproc pentru vre-o funcție..Sunt cu toții de pus in țeapă, sau pe rug..categoric.

  3. DNA trebuie obligatoriu sa ia fraiele anchetelor in forta urgent, nu numai aici, si in cazul platii apei de ploaie care in tarile civilizate unde ploua in fiecare zi, nici nu se pune problema de a fi inclusa la plata! Ba mai mult, pretul e incredibil de mic fata de cel din Romania care a concesionat sau vandut resursa de apa curata si pura! In 2017 am consumat apa romaneasca imbuteliata de nessle, in toate statiunile egiptene, la pret de 2,5 ‘paunt’=10-15euro, nu imi amintesc moneda. In mare parte din statiuni si cairo, cetatenii consuma apa deoarece apa de la chiuveta nu este potabila, o folosesc doar la toaleta si spalat rufe, in rest, doar apa de pucioasa si gazoasa dar tot de pucioasa.

  4. Daca aveti timp poate o sa va atraga atenția si directorii tehnici ai AR Banat. Doamna a fost adusa de la Arad sa ii infrumuseteze naveta directorului general, cel putin asa se vorbeste prin firma!

  5. Mascariciul de Pavel Popescu , cand apare pe la Tv, cu mecla lui de efeminat, incearca sa ne convinga de norocul care a dat peste popor sub guvernarea actuala ! Ca acum sa aflam ca e si asta un sforar la fel ca liberalul Busoi vinitura din Severin.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.