Prodromița este una dintre puținele icoane din lumea ortodoxă numită „Nefăcută-de-mână”, adică pictată în chip minunat. Se află la Schitul Românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos, de la care și-a luat și numele, fiind până astăzi odorul cel mai de preț al Schitului.
Pomenirea minunatei zugrăviri a acestei Sfinte Icoane s-a stabilit la 12 iulie.
Minunea pictării icoanei
Cuvioșii Nifon și Nectarie căutau un iconar care să zugrăvească pe lemn o icoană a Maicii Domnului cu totul deosebită, așa cum aveau toate mănăstirile de la Sfântul Munte.
Se întâmpla în anul 1863, în timpul lucrărilor de construire ale Schitului Prodromu de la Muntele Athos.
L-au găsit pe iconarul Iordache Nicolau, din Iași, care a primit ca îndatorire să lucreze la icoană cu post, fără să mânânce sau să bea, până la sfârșitul lucrului, din fiecare zi.
Pictorul a început lucrul, dar când a ajuns să picteze Sfintele Fețe ale Maicii Domnului și Domnului Hristos, nu izbutea să le înfățișeze după cuviință.
Mâhnit, a acoperit cu o pânză icoana, a încuiat atelierul și s-a retras în camera sa.
În dimineața următoare însă, a descoperit icoana desăvârșit pictată, cu fețele luminoase și pline de dumnezeiesc har, fără să înțeleagă cum se petrecuse lucrarea.
Minunea aceasta s-a întâmplat în noaptea de 27 spre 28 iunie.
De-a lungul vremii au fost făcute câteva copii, dintre care unele au rămas în Sfântul Munte, iar altele au fost trimise în România. O copie a icoanei se află în Paraclisul Noii Catedrala Patriarhale.
Sa o expună la un muzeu dacă e așa de miraculoasa. A,uitasem,are efect doar asupra pupătorilor de cadavre. Naivii fără o educație solida,păcăliți de popii impostori.
‘….În dimineața următoare însă, a descoperit icoana desăvârșit pictată, cu fețele luminoase și pline de dumnezeiesc har, fără să înțeleagă cum se petrecuse lucrarea.’…
Era prea beat!?
PS Unde nu mai e nimic,’domina obscurantismul,cum spunea Alexandru Vlahuta,cand’ programele, cartile didactice si profesorii fac din scoala o opera de spoiala’