Programul de guvernare al aventurierilor

Revopsire spectaculoasă de program de guvernare. Impozitarea pe gospodării, marea noutate pe care am aflat-o pe la jumătatea scurtei domnii a guvernului Grindeanu, este acum eclipsată de un impozit nou, despre care PSD-ul n-a vorbit nici pe vremea cînd se numea FSD sau PDSR. Nici anul trecut n-a avut o asemenea idee. Nici în ianuarie, cînd pesediștii au vorbit despre minunățiile care le fluturau prin scăfîrlie.

S-au deșteptat Vâlcov și Dragnea pe parcurs? Au dat niște telefoane pe la cineva de pe la Academie? Au mai citit? Sau marea capodoperă numită programul de guvernare (despre care eu, ca modest absolvent de filologie, cred că este o stupidă înșiruire de măsuri, unele mai bune, altele mai rele, unele chiar imposibile) în nici un caz nu e un program în adevăratul sens al cuvîntului? Care să fie geniul care a apărut fuga-fuga după debarcarea lui Grindeanu să le șoptească modificările de program, între care una fundamentală, zisă impozitul pe cifra de afaceri? De pe a cui cracă neuronală s-a scuturat această idee? Din experiența altor țări? Cine a prezentat Parlamentului o asemenea schimbare spectaculoasă? Știu acești Marx și Engels ai PSD-ului, adică Dragnea și Vâlcov, care sunt consecințele? Eu nu mă pricep. Dar mie îmi este frică de consecințele unor măsuri închipuite de niște aventurieri care pot întoarce pe dos și așa fragila noastră economie de loan și servicii.

Nu mă pricep la programe de guvernare. Dar din cele petrecute pînă acum știu că o echipă de oameni cu calificări într-un domeniu sau altul se reunește în timp ce partidul este în opoziție și pregătește acest document de referință pentru un partid. El este dezbătut în campania electorală, devine parte din programul de guvernare și, odată cu victoria în alegeri, devine un program de guvernare pentru o țară. Și toată populația știe ce conține și cum se aplică.

Ce vedem în cazul PSD-ului?

Că se anunță o măsură scoasă din pălărie cu 24 de ore înainte de votul din Parlament. Și apoi, zice premierul, se va recurge la o simulare, se vor face calcule și va fi supus unei dezbateri publice! Am luat-o razna de-a binelea. Se anunță ceva, fără a avea habar ce înseamnă, se sperie premierul de întrebări și se anunță simulările și dezbaterea publică. Asta este improvizație de amatori, părerism economic, aventură de politicieni iresponsabili.

Cu oarece timp în urmă, Lia Olguța Vasilescu spunea că Darius Vâlcov este „cel mai tare creier economic și financiar al PSD-ului“. Părerea aceasta entuziastă vine de la o filoloagă băgăcioasă și nespus de gureșă. Nu mă aștept să-l fi înțeles, dar sunt convins că și-a auzit colegii folosind asemenea superlative. Cu nenumărate prilejuri Lia Olguța Vasilescu a fost depistată ca vorbind pe lîngă subiect, fie din nepricepere, fie din nepăsare. Numai că superlativele la adresa lui Vâlcov, autorul programului de guvernare al PSD, au fost direct sau indirect formulate și de Liviu Dragnea în scandalul înlăturării guvernului Grindeanu. Cu acel prilej am aflat că Darius Vâlcov a redactat sau a avut o contribuție importantă la redactarea programului PSD, precum și la evaluarea guvernului abia debarcat. Încă o precizare. Darius Vâlcov nu există nici în literatura de specialitate și nu apare ca om cu lucrări de referință în domeniu, oricît ne-am strădui să-i găsim contribuțiile.

În timp ce evenimentele și veștile despre noutățile programului de guvernare curg pe micile ecrane, iese și Liviu Dragnea și ne spune că programul de guvernare este bun și că vom dezbate și poate că sistemul fiscal trebuie modificat, adică îmbunătățit, bla-bla-bla!

Povestea cu Pilonul II de pensii este de tot hazul. Este un fel de top al penibilului pentru faimosul program al PSD. După enormitatea afirmată de ministrul Finanțelor, Liviu Dragnea a dat fuga să îmbunătățească răspunsul. Nu era pentru ziaristul din față, ci pentru altcineva din spate. În circa trei ore, Pilonul II al Fondului de Pensii a fost trecut pe linie moartă și imediat relansat de declarațiile premierului și președintelui PSD, speriați de enormitatea scăpată pe piață.

Programul acesta de guvernare nu este program. Eu i-aș zice show de amatori sau program artistic.

Guvernul Tudose a trecut și este bun de participat cu el la un festival european de umor politic. Sau de încropit guverne de care să rîdă și străinii.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de vineri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.