Proiect pentru intensificarea cooperării cu SUA

Guvernul va aproba în şedinţa de joi un proiect de lege care vizează intensificarea cooperării cu SUA în privinţa prevenirii şi combaterii infracţiunilor grave.

Astfel, va fi aprobat proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 158/2019 pentru stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave, semnat la 5 octombrie 2015 la Washington D.C., precum şi pentru modificarea unor acte normative.

Proiectul vizează, între altele, crearea, la nivel naţional, a mecanismelor necesare (din perspectivă legislativă, administrativă şi operaţională) pentru realizarea unui schimb de informaţii cu Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite ale Americii prin intermediul unei platforme informatice dezvoltate şi administrate de către Ministerul Afacerilor Interne.

Totodată, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratul General pentru Imigrări vor fi desemnate ca puncte naţionale de contact pentru efectuarea interogărilor automatizate în scopul prevenirii, descoperirii şi combaterii infracţiunilor grave în privinţa colaborării cu Departamentul pentru Securitate Internă.

Va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 126/2005 privind reprezentarea României sau a instituţiilor publice în fata Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID).

„Prin prezentul proiect, se propune ca reprezentarea României sau a instituţiilor publice membre ale Guvernului în litigiile pentru care, la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, statul sau instituţiile publice prevăzute la articolul 1 alineat (2) nu au desemnaţi avocaţi specializaţi în litigiile judiciare şi arbitrale internaţionale, altele decât cele de la Curtea de Arbitraj Internaţional a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii sau de la un alt tribunal arbitral internaţional, atunci când prin cererile de arbitrare sunt invocate clauze care se referă la protecţia reciprocă a investiţiilor din tratatele internaţionale la care România este parte, se realizează de către Ministerul Finanţelor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În şedinţă vor fi aprobaţi, prin hotărâre, indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Alternativa Techirghiol”, judeţul Constanţa.

Traseul noii infrastructuri rutiere va fi în lungime totală de 30,590 km, iar terenurile afectate de obiectivul „Alternativa Techirghiol” sunt situate pe teritoriile administrative ale oraşelor Techirghiol şi Eforie şi comunelor Cumpăna, Agigea, Topraisar, Tuzla şi 23 August.

„Autostrada are o lungime de 30,590 km şi presupune realizarea unui nou pod peste canalul Dunăre – Marea Neagră. Traseul acestei variante asigură pe deplin scopul investiţiei, reprezentând o alternativă rutieră ce permite evitarea în totalitate a localităţilor, realizându-se, în final, prin preluarea traficului de tranzit, o îmbunătăţire majoră a capacităţilor de circulaţie ale sectoarelor de drum existente, a reţelei stradale din localităţile tranzitate de către DN 39 şi, parţial, DN 38 şi degrevarea podurilor existente peste canalul Dunăre – Marea Neagră.

În cadrul acestei variante de traseu, a fost propusă realizarea unui drum de legatură care să unească „Alternativa Techirghiol” cu pasajul existent peste DN 39 (debuşare DN 39A în DN 39), prin realizarea unui nou pasaj, în vederea preluării traficului înscris pe ambele sensuri ale direcţiei Port (Ro-Ro) – Mangalia. Această legătură ar permite evitarea de către toate volumele de trafic a tranzitului localităţilor dispuse pe DN 39, între Agigea şi 23 August (inclusiv) şi DN 38 (Agigea şi Techirghiol). Alternativa Techirghiol ocoleşte localităţile Techirghiol, Eforie Nord, Eforie Sud, lacul Techirghiol, Tuzla şi 23 August”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Guvernul va aproba, tot prin hotărâre, indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Construire Sală Polivalentă, municipiul Iaşi, judeţul Iaşi”. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 475.928.000 de lei.

Printr-o altă hotărâre va fi aprobat Cadrul general de obligaţiuni destinate protejării mediului înconjurător şi combaterii schimbărilor climatice, care va permite României să emită obligaţiuni verzi atât pe piaţa internă, cât şi pe pieţele internaţionale de capital.

Executivul va aproba şi o hotărâre privind recunoaşterea Asociaţiei Oraşelor din România ca fiind de utilitate publică. Va fi aprobat şi un proiect de hotărâre privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi.

Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comitetului de organizare a funeraliilor de stat şi componenţa acestuia.

„Comitetul de organizare a funeraliilor de stat, denumit în continuare Comitetul, se convoacă de către şeful Cancelariei prim-ministrului în cazul decesului preşedintelui României şi al foştilor şefi de stat ai României. Comitetul are în componenţă reprezentanţi la nivel de secretari de stat sau înalţi funcţionari publici ai: Administraţiei Prezidenţiale; Secretariatului General al Guvernului; Cancelariei prim-ministrului; Ministerului Afacerilor Interne; Ministerului Afacerilor Externe; Ministerului Apărării Naţionale; Secretariatului de Stat pentru Culte; Serviciului de Protecţie şi Pază”, se menţionează în proiectul de act normativ.

Comitetul urmează să îndeplinească următoarele atribuţii: întocmeşte şi transmite spre aprobare Procedura privind organizarea funeraliilor de stat; modifică, dacă este cazul, la propunerea Şefului Cancelariei prim-ministrului sau al unui membru al Comitetului, Procedura privind organizarea funeraliilor de stat; stabileşte măsurile care urmează a fi luate pentru organizarea activităţilor ceremoniei; estimează bugetul în vederea acoperirii cheltuielilor ocazionate de organizarea funeraliilor de stat; pregăteşte cartea de condoleanţe; invită la întrunirile Comitetului şi un membru al familiei defunctului; transmite Cancelariei prim-ministrului lista finală a participanţilor la ceremonie pentru a fi comunicată Administraţiei Prezidenţiale.

În analiza Guvernului se va afla şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind aprobarea schemei de ajutor de stat Creditul Fermierului, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi pentru modificarea articolului 12 alin (1) din Legea nr. 218/ 2005 privind stimularea absorbţiei fondurilor alocate României pentru agricultură, dezvoltare rurală, pescuit şi afaceri maritime, gestionate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin instrumente financiare de garantare şi creditare, precum şi pentru susţinerea obiectivelor naţionale de politică agricolă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

36 de Comentarii

 1. Dar până acum, ce a fost când ‘expulzați’ cetățenii români infractori? A fost ilegal sau nu? Extindere dar pe ce baza și pentru ce ‘pereoada’?

 2. Mai nou sclavia se numește Cooperarea slugii cu Stăpânul ?!!! Rusine Cilacilor, Ciucilor , Iohanisilor din Colonia Romania

 3. Mai nou sclavia se numește Cooperarea slugii cu Stăpânul ?!!! Rusine Ciolacilor, Ciucilor , Iohanisilor din Colonia Romania

 4. Alo tov. caporal Ciolacu, de ce nu mergi pe urmele lui Johannis ca sa intensifici cooperarea cu Germania? Ai văzut cum au plecat americanii din Afganistan? Ai vreo garanție că nu vor parasi la fel Romania?

 5. Adică Romania o să plătească în avans și mai multe arme iar de primit …fiare vechi și alea la sfântul așteaptă! Hai bă că sunteți proști !

 6. …oare aceasta cooperare nu poate functiona in ambele sensuri?…imi aduc aminte de accidentul in care a fost ucis un membru al formatiei compact…noi de ce nu putem retine,judeca, condamna si incarcera cetateni americani?…referitor la investitia aia cu jde mii de km de autostrada…stim toti ca o faceti pentru ucraci/amerloci…problema este ce veti face cu ea dupa ce lucrurile se vor termina, si cu siguranta se vor termina dar nu asa cum sperati voi!…am vazut ca finantati o sala polivalenta la iasi, mare investitie!…si ca protejati mediul…bravo!…cum ramane insa cu acele baraje care mai au nevoie de 1/2% investitie pt a fi puse in functiune?…sau cu echiparea a macar doua reactoare de la cernavoda?…astea sunt prioritatile voastre?…ne vedem la vot, tovarasi!…

 7. Ce titlu pompos pentru colonie, ăia te călăresc la greu și tu premier fără nici o jenă o numești cooperare….

 8. ” prin infracțiune gravă, internă şi transfrontalieră în spațiu şi timp, se înțelege orice opinie, părere sau decizie a oricărei persoane fizice, juridice, statale sau de orice de alt nivel cu care partenerul steategic nu este de acord sau asupra cărora nu l-a consultat prealabil, conform procedurilor din tratat.(e)”

 9. Ar trebui făcute demersuri pentru a deveni al 51-lea stat din componența SUA. Asta ca să spunem lucurilor pe nume sa nu o mai dăm pe după cireș

 10. Ce nu face ‘o viză nou-nouță’ pentru America, ‘vom vinde americanilor’ tot, ups, dar dacă cumpărăm alte vechituri, ca-n faimosul show ‘ Războiul depozitelor’!

 11. Nu înțeleg de ce mai era nevoie de un asemenea acord, doar subcoloniile nu necesită să facă acorduri în raport cu stăpânul absolut al acestora. Desigur că și acest „acord” va avea prevederi care sunt foarte favorabile jupânului, de ex. imunitate pentru orice cetățean american în România, mai ales cătanele, și sancționarea rapidă, fără multe fandoseli a cetățenilor români, în SUA, pentru orice faptă minoră și predată subcoloniei românești, pentru a nu aglomera pușcăriile americane, cele mai multe din lume.

 12. Legile noastre încep să arate tot mai mult a R.D.M.(pentru necunoscători, Regulamentul Disciplinei Militare)

 13. Banuiesc ca, in acest context, SUA inseamna de fapt CIA.
  Se pare ca nivelul actual de slugarnicie, vasalitate, sau cum vreti sa o numiti nu mai e suficient.
  Traiasca Romania Libera!

 14. Pentru cei care vor sa inteleaga mai bine cum functioneaza cea mai mare “democratie” a lumii, recomand o carte. Se numeste “One nation under blackmail” de Whitney Webb.
  2000 de pagini de coruptie, minciuna, crima si perfidie.
  Disponibila pe Amazon, nu cred ca e tradusa in romana.

 15. Suntem adica slugi la Inalta Poarta. Nea Ciolacu, ne ai facut sclavi la americani, esti o parodie de om. Nimeni in tara asta nu mai vede decat bani si distractie. Americanii si strainii in general iau tot ce mai e in Romania. Poporul dispare, tara se da toata. Strabunii se manie din morminte.

 16. Daaa ce mai vor sa ia domnule draghe….S a mai descoperit ceva nou pe piata miniera????

 17. 1.Aduca organele interne nationale ale Romaniei-MAI, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratul General pentru Imigrări vor fi desemnate ca „puncte naţionale „pt.a „raporta”Dep.sec interne a SUA despre ce si cum ,pt. a preveni si comabte „infr.grave”-ce intereseaza SUA ce fac politia,frontiera ,imigrarile
  noastre aici in tara?Ei isi protejeaza americanii prin „legea amiralitatii”anglo saxone”ceatenii lor peste tot nedind socoteala pt.infractiuni si noi sa spionam totul la noi,totul si sa le raportam lor?Ei nu sunt in ue,nu au sprijinit cu nimic Schengen,MAI roman este platit pt ei,ce treaba au ei cu asemenea probleme de securitate interna ale noastre?Ei,coruptii coruptii tipa ca se duc romanii peste ei si nu sunt capabili sa-si faca ordine in haosul lor intern!
  2.La ICSID avem „reprezentare”,dar n-au fost capabili sa faca aparare,iar le celelalte arbitraje,MF este prin lege reprez-aparator-al statului,dar de fiecare data acest nul MF habar nu are ,nu se uita nici dracu la juristi,finantistii si ec.lui peste fac si desfac desi HABAR NU AU DE juridice!
  Celellate”investitii”,are dreptate vinatorul de troli,fac autostrada si „techirghiol”pt americani si ucraina,vor sa penetreze si mai mult in interior- cowboii nesatui stapnii lui Zelenski,devenit premierul de facto al Romaniei!”Sala polivalenta”la Iasi,pt ce,Ciolacule,impostor si habarnist,pe ce aruncatii banii,tilharilor?

 18. Scurgerea de date legalizata. Slugile priaste asta stiu sa faca oentru putere isi tradeaza tara si o scot la taraba. Amprenta de gudron.

 19. Dar un proiect ptr intensificarea colaboraraii cu Putinantropul Antropoid de ce nu se face?
  El sa ne trimita Kinjale la Bucuresti, iar noi sa-i trimitem salutari cu prastia.

 20. „RUSIA E DE VINĂ ÎN TOATE CE SUNT……ȘI VOR FI” DA DE CE ÎN OUG ĂSTA NU SE SPUNE CĂ FOSTA „RSR” DEVINE O ENTITATE SIMILARĂ CU „JAMAICA, PUERTO RICO,…”

 21. Mai avem nevoie de alte magarii guvernamentale/parlamentare ca sa mergem la vot impotriva globalistilor?

 22. Securicii au nevoie sa cititi articolul despre interviul ,,eroului” Tucker, format la Fox Mk Ultra Tv, cu rebelul Putin din OuterRim. Cititi-l si umflati-va cheptu cu sperante desarte, ca doar sunteti specialisti in a va minti pe voi insiva. Nu uitati sa-i mintiti si pe altii cu bazaconiile pe le veti ,,intelege” de acolo. Despre Ciolacu si tradatori, mai incolo.

 23. Așa bă, adânciți „colaborarea”, pină se alege prafu de tot. Luavardracupe toți, cu americanii de gât!

 24. E foarte buna intensificarea cooperarii cu SUA… Poate sa inceapa cu arestarea (macar preventiva) a juniorului H.Biden, Gitenstein, ucigasului lui Teo Peter, etc…

 25. Acum câteva zeci de ani se făceau aceleași proiecte de colaborare cu Uniunea Sovietică. Acum se fac cu Uniunea Sovietică Aialaltă. Colaborare pentru ei, înrobire pentru noi. Asta doar ca să vedem ce fel de conducători a avut România și înainte și acum.

 26. Mda bre .. ”intensificarea” cu un candidat de hoit,.Apropooo bre, ciurcula un zvon cum că romînu mîndru patriot suveran și independent, neatîrnat,. a solicitat ca să fie admiși ca statul american nr 51, la care americanii au rîs o săptămînă..iar rusul poate și acum..

 27. Ciolacu si guvernu’ lui = TRADATORI DE TARA. Când e vorba de POLITICA INTERNA, si ROMÂNIA are, înca din SECOLUL AL XIX LEA, CUZA, INSTRUMENTELE JURIDICE SI MATERIALE DE COMBATERE A INFRACTIUNILOR. CIOLACU SI COMPLICII TRADATORI CONTINUA JEFUIREA ROMANIEI DE CATRE AMERICANI, JEFUIRE DEJA-N STADIU AVANSAT. NASTASE ADRIAN si COMPLICII, PONTA SI COMPLICII, CIOLACU SI COMPLICII AU DAT ROMÂNIA PE MÂNA GANGSTERILOR AMERICANI. HUO!!!

 28. Andrew Jackson Ai calatorit tu vreodata in SUA sa vezi cum traiesc oamenii? Mergi si in Rusia apoi vino cu comentarii pertinente. Din vazute tovarase, nu din auzite. SUA este o democratie. Cei care nu recunosc sunt infractorii si inadaptatii fara educatie, punctum.Cand mai doresti sa critici ceva,vina si cu o contra oferta.Pana una alta SUA ti-a oferit un iphone,un Hollywood,un Beatless,un Ford,primul TV..si altele.

 29. Faptul ca ai aliante cu SUA-NATO si UE nu inseamna ca esti tradator.Din contra,scoti Ro din sfera de influienta a Rusiei.Ceea ce este pozitiv. Cei ofensati sa emigreze in Rusia ,la tatucul Putin sa le ofere libertate.

 30. Mihai…Cei fara scoala mereu vor avea sentimentul ca sunt sclavii cuiva.Este evident,fara scoala esti un terchea berchea care se vinde ieftin. Nu ti-a mai zis nimeni pana acum ca educatia te elibereaza ? A, uitasem,pentru voi AUR este raspunsul.Aur sau Sosoaca.

 31. Pe belzebutul asta o sa-l loveasca fulgerul Sfantului Ilie. Adica belzebutul se duce si se inchina chipurile la icoanele ortodoxe facand pe credinciosul in fata prostimii in schimb ce el intensifica legaturile cu satanistii amerloci ce-l slujesc pe Satan fiind omoratori de oameni nevinovati si LGTB devotati.

 32. De ce trebuie să fii influențat, de ”sfere de influență ” ? De ce nu poți fi neutru și stăpîn pe tine, fără plecăciuni la vre-una dintre ”porți”. Ai in sînge umilința și sclavia. Nu ai simțul de proprietate și de gospodar, ai lipsuri de tot felul și nu le poți compensa decît furînd, devenind vulnerabnil, fricos, ineficient..șantajabil. E exact situația in care te afli azi ca nație.. Nu mai ști incotro s-o apuci..

 33. Babaetz, pregatiti valizele de lemn si tineti izmenele maro aproape. Intensificarea cooperarii cu Unchiu’ inseamna trecerea Prutului si bagarea batului prin gard in Transnistria. Vin vremuri interesante. 1941 redivivus, alta coproductie dar cu alti actori. Caii sunt aceiasi!

 34. Inca nu v-ati invatat minte ? 🙂
  NU e de ajuns ca au baze militare in RO
  mai trebuie sa aiba si acces la intimitatile cetatenilor valahi ? 😛
  GRIJI CE VA DORITI ! – > Can va ve-ti dori sa face o rocada ideologica la „stat independent” vor avea si secretele voastre si armata la voi … sa va oblige (ca pe nemti cu NORDSTREAM-urile 🙂 ) sa ramaneti chiar si in DAUNA voastara …cu „ei” !

  Totu-i cu TALC in ce va cer ! Si …tineti minte : INTRE STATE NU EXISTA DECAT INTERESE PROPFITUALE ! 😐

 35. Caca Maca (sper ca nu te cheama asa)
  Nu-mi place sa intru in polemici dar m-a amuzat raspunsul tau.
  Am fost si in SUA, si in Japonia, si in majoritatea tarilor dintre ele, pe amandoua parti ale globului.
  Si se intampla ca am trait 30 de ani intr-una din tarile astea, asa ca ma consider suficient de calificat in comentariile mele.
  E o vorba, “paine si circ” (panem et circenses), e raspunsul la comentariul tau. Nu explic, poti ca cauti pe iPhone ce semnifica, in timp ce stai la volanul Fordului tau.
  Even though it might be a little confusing for the sheeple.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.