Proiect PSD privind referendumul: „Sunt şi alte lucruri mai importante”

Patru deputaţi PSD au pus în dezbatere publică o propunere legislativă pentru modificarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referedumului.

Textul prevede că nu se poate consulta poporul dacă textul propus pentru a fi supus referendumului ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului. De asemenea, preşedintele României poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional, iar rezultatul acestuia este consultativ.

Proiectul a generat discuţii în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, deputatul PNL Gabriel Andronache arătând că iniţiativa conţine elemente de neconstituţionalitate.

„PNL nu este de acord cu nicio modificare a Legii referendumului, forma actuală este suficientă pentru desfăşurarea oricărui referendum în acord cu prevederile constituţionale şi recomandările Comisiei de la Veneţia. Sunt elemenete vădite de neconstituţionalitate, dacă o adoptaţi, ne va determina să o supunem controlului Curţii Constituţionale”, a afirmat Gabriel Andronache, potrivit news.ro.

Eugen Nicolicea a afirmat, la rândul său, că „admiră” rapiditatea poziţiei PNL. „Admir rapiditatea poziţiei PNL, aţi avut vreun Congres şi aţi decis poziţia?”, a spus ironic social-democratul.

Gabriel Andronache i-a răspuns lui Nicolicea că „activitatea la Comisie a devenit un fel de oră de dirigenţie, de educaţie civică”.

„Va trebui să punem în acord trecând efectele în lege (…) Vom primi avize, puncte de vedere de la orice persoană fizică, juridică, care vrea să le exprime, le trimite la comisie. Procedura legislativă e lungă, ce primim putem depune ca amendamente. Dacă actuala lege ar ieşi mâine, nu se poate aplica 12 luni de la adoptare, nu e nicio legătură cu referendumul lui Klaus Iohannis”, a completat preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea.

Update Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu i se pare „grozavă” iniţiativa lui Eugen Nicolicea de a restrânge drepturile şefului statului asupra convocării referendumurilor, dar a apreciat că ideea lansată de Liviu Dragnea privind dreptul Parlamentului de a organiza consultări populare este o temă care poate fi discutată.

Iohannis a criticat propunerea celor patru parlamentari PSD care doresc restrângerea puterii preşedintelui de a organiza referendumuri.

„Cred că sunt şi alte lucruri mai importante despre care ar trebui să se discute în Parlament. Nu mi se pare o iniţiativă grozavă, dar Parlamentul are toată libertatea să discute ce crede că este necesar”, a spus el.

Iohannis a apreciat însă că ideea lansată de Liviu Dragnea „merită discutată”. „Dacă ar fi să discutăm această chestiune, rămâne doar de stabilit pentru ce ar convoca Parlamentul un referendum, pentru că, deocamdată, dacă Parlamentul decide să schimbe Constituţia, oricum se convoacă referendum. Se poate discuta chestiunea”, a spus preşedintele.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că în partid nu este susţinută iniţiativa lui Eugen Nicolicea privind Legea referendumului, care ar limita atribuţiile preşedintelui României în acest domeniu, însă consideră că Parlamentul ar trebui să primească dreptul de a convoca şi el referendumuri, fiindcă are „legitimitate”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.