Proiectele Legilor Justiției și ale Codurilor penale, trimise la Bruxelles

 Proiectele Legilor Justiției și ale Codurilor penale au fost trimise Comisiei Europene, spre consultare, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, a anunțat luni Ministerul Justiției.

Conform unui comunicat al MJ, proiectele Legilor Justiției au fost puse în dezbatere în septembrie 2020 și au parcurs o dezbatere publică de mai multe luni de zile, încheiată în primăvara anului 2021. Promovate inițial de Ministerul Justiției spre avizarea CSM în 2021, aprobarea de către Guvern și, ulterior, adoptarea de către Parlament, procesul a rămas nefinalizat la mijlocul anului 2021.

Ministerul Justiției anunță că a reluat procesul de promovare în decembrie 2021, integrând unele propuneri și soluții primite în dezbaterea publică care a avut loc pe parcursul anului 2021 și finalizând proiectele, inclusiv versiunile în limba engleză, la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2022, ținând cont și de recentele decizii ale CJUE.

Proiectele au făcut obiectul discuțiilor dintre delegația Comisiei Europene privind evaluarea PNRR, precum și delegația Comisiei Europene din cadrul mecanismului <Rule of Law>, pe de o parte, și delegația Ministerului Justiției, condusă de ministrul Justiției, în două sesiuni de lucru care au avut loc la începutul lunii aprilie”, se arată în comunicat.

În ceea ce privește procesul de dezbatere publică asupra legilor de modificare a Codului penal, respectiv a Codului de procedură penală, acesta s-a încheiat în cursul anului 2021, fără ca proiectele să mai fie promovate în Guvern și, ulterior, în Parlament.

La fel ca în cazul legilor Justiției, în anul 2022, Ministerul Justiției a reluat și finalizat procedurile necesare pentru promovarea proiectelor.

„Definitivarea proiectelor noilor legi ale Justiţiei, precum şi a proiectelor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală reprezintă un obiectiv prioritar în cadrul Programului de Guvernare și, în același timp, un obiectiv al MCV pe Justiție, prevăzut și în cadrul PNRR. Termenul asumat de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență pentru intrarea în vigoare a modificărilor la legile Justiției este 30 iunie 2023, iar în cazul Codurilor penale, 31 decembrie 2022”, a transmis Ministerul Justiției.

Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Ca un prost ce sunt, înțeleg că nu mișcă nimic în gubernia Romania fara aprobare de la Înalta Poartă Vestica! Adio independenta, suveranitate și neamestec in treburile interne! Succesuri guys până la victoria finală, adică coate goale mare fripte! Felicitări Viktor Orban!

  2. Că de obicei, românii trebuie verificați. Da mă întreb de ce se tot c.c.ă cu expresia „au fost supuse dezbaterii publice…” Să părem democrație? Așa și Tâmpeanu decla educație a supus dezbaterii publice să taie 10 zile din vacanta de vara și a ieșit cum s-a stabilit. Este așa o vomă de democrație încât e greu sa nu ți se facă greață. Cu justiția … E pentru căței, atât timp cât e necesar 8-10 ani sa ajungi la o condamnare în dosare grele.

  3. Ce inseamna „Rule of Law” ?
    Domnia Legii facuta de BankSteri prin intermediul Lobistilor este Tradusa astfel:
    Socialism pentru Banci si Corporatii Multinationale – adica Protectia Statului in Caz de Faliment – si Capitalism Feroce pentru Saraci care intra in Competitie cu Buzunarele pline de Praf la care se Aduaga Datoriile Parintilor, la care se Adauga Datoriile facute de Governu Mieu, adica Datoriile Statului.
    Sa Traiti Bine in Romania Normala !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.