După mai bine de trei decenii de așteptare, două noi hidrocentrale din Defileul Oltului ar putea deveni realitate, odată ce Guvernul va aproba amplasamentul lucrărilor și va declanșa procedura de expropriere necesară. Ministerul Energiei a elaborat proiectul de act normativ în acest sens, care a fost pus în dezbatere publică.
Proiectul, cunoscut sub denumirea de „Amenajarea Hidroenergetică a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu – Avrig”, vizează o suprafață de 1.096 de hectare și implică unitățile administrativ-teritoriale Racovița și Câineni din județul Vâlcea, precum și Boița, Tălmaciu, Turnu Roșu, Racovița și Avrig din județul Sibiu. Valoarea totală a exproprierilor necesare pentru realizarea acestui proiect se ridică la 18,5 milioane de lei, iar Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie verde din România, va gestiona acordarea despăgubirilor, cu finanțare de la bugetul de stat.
Proiectul de amenajare hidroenergetică a Defileului Oltului a fost inițiat în 1989 și prevede construirea a cinci centrale hidroelectrice pe râul Olt: Lotrioara, Câineni, Robești, Racoviță și Cornetu. Dintre acestea, doar centralele de la Cornetu (30,5 MW) și Robești (28,2 MW) sunt complet funcționale, fiind puse în funcțiune în 2002, respectiv 2012. De asemenea, centrala de la Racovița, cu o capacitate de 30 MW, a devenit parțial operațională în 2019.
Acum, atenția se concentrează pe finalizarea centralelor Câineni (28,2 MW) și Lotrioara (27,7 MW), care împreună ar putea produce o energie estimată la 105 GWh/an. Costul estimat pentru finalizarea acestor lucrări, conform unei evaluări din urmă cu patru ani, era de 337 milioane de lei, însă valoarea reală ar putea fi semnificativ mai mare din cauza inflației și creșterii prețurilor din domeniul construcțiilor.
Hidroelectrica operează în prezent 187 de centrale hidroelectrice cu o capacitate totală de 6,3 GW și deține, de asemenea, un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. Cu o cotă de piață de 13,09% în furnizarea de energie, compania joacă un rol esențial în sistemul energetic național.
Finalizarea celor două centrale ar reprezenta nu doar o creștere semnificativă a capacității de producție a energiei verzi, dar și o realizare importantă într-un proiect demarat cu mai bine de 35 de ani în urmă, simbolizând un pas important spre modernizarea infrastructurii energetice a României.
Foto Arhivă
Câineni (28,2 MW) și Lotrioara (27,7 MW)
– o mizerie ce prefigureaza un nou dezastru ecologic;
un singur nou reactor nuclear = 25 de porcarii d-alea.
cu alte cuvine deja se exploateaza ce e de exploatat in domeniul hidro-energiei,
s-a terminat macaroana asta,
opersevereaza doar venalii gen Bocea Mihalache, un om de afaceri care intenţiona să înfiinţeze două microhidrocentrale pe Râul Alb, la poalele Retezatului, …
The Czech Republic offers unique opportunities for manufacturing and export-oriented businesses due to its central position in Europe and strong industrial base. The country has a stable economy, low levels of corruption and maintains a healthy business environment with access to a large and solvent domestic market. The Czech Republic also offers relatively low operating costs and a well-developed infrastructure, making it attractive to various types of businesses.
Conclusion: Estonia, Lithuania, Ireland and the Czech Republic represent the four most attractive countries in Europe for foreigners to start a business. They offer a variety of economic and strategic advantages, including low taxes, a high degree of innovation, access to international markets and a supportive business environment. Choosing the right country depends on the specific goals and needs of your business.
Priectul realizat in procente de 25% CHEcaineni si 2% CHE Lotrioara de pe vremea lui Ceausescu ,este exceptional pentru Romania
Tara care isi incalzeste iarna pietele si trotuarele are 4 centrale nucleare, decat.
Ha, ha! Că tot aduseră unii vorba p-ici di centrale atomice… Io aș construi 2 în zona transfrontalieră cu Hu: una pi Murăș ș’ alta pi Tizsa…
-JOS *C O M UI N I S M U L*
-TRĂIASCĂ IUBIȚII NOȘTRII *CONDUCĂTORI*(cu doctorate și ate titluri academice)
Daca erau la conducere persoane precum Ceausescu, pe Olt se mai construiau 10-15 hidrocentrale. Alo, piticul Boc, cu centrala de la Izlaz se mai aude ceva? Stalpul pe care l-ai pus si marcat locul mai este?
Cam scump dar hai sa zicem, cam cât un oraș mediu de pe la 60-70.000 de locuitori cu tramvaie, magazine și ceva industrie.Problema e cam cu cât scade debitul Oltului prin infiltrații și evaporare, pentru că Oltul nu prea are nici așa, debit suficient și pentru irigații.
Un proiect in premiera a fost salba de microcentrale pe Bistrita in aval de Bicaz pana in apropiere de Bacau, lucrari efectuale in anii ’60. Daca mai era Ceausescu, in doi-trei ani se finalizau si microcentralele de pe Arges la pret de zece ori mai mic.