Republica Moldova Propaganda, strânsă de gât

Republica Moldova va interzice temporar şase canale de televiziune pentru difuzarea de „informaţii incorecte” despre ţară şi războiul Rusiei în Ucraina, au anunţat vineri autorităţile de la Chişinău, informează Reuters.

Canalele, dintre care unele difuzate în limba română şi altele în limba rusă, au legături strânse cu politicianul şi omul de afaceri Ilan Şor, care a fugit din ţară în 2019 după alegerea preşedintei pro-occidentale Maia Sandu. Aflat în exil în Israel, Ilan Şor a susţinut protestele de la Chişinău care cereau demisia guvernului.

Interdicţia va începe pe 19 decembrie şi va fi menţinută pe durata stării de urgenţă pe care autorităţile din Republica Moldova au declarat-o după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Canalele îşi vor pierde licenţele „pentru diseminarea de informaţii incorecte în acoperirea evenimentelor din Moldova şi războiul din Ucraina”, informează într-un comunicat comisia specială care supraveghează starea de urgenţă, fără a furnizate alte detalii.

Printre cele şase canale se numără unele dintre cele mai populare din Republica Moldova. Şor deţine trei dintre ele. Alte două aparţin apropiaţilor săi, în timp ce al şaselea îl simpatizează pe politicianul exilat.

Republica „Moldova trebuie protejată de propagandă şi minciuni”, a scris vicepremierul Andrei Spînu pe canalul său Telegram. Cele şase canale, a spus oficialul de la Chişinău, au acoperit evenimentele din Republica Moldova şi războiul „într-o manieră părtinitoare şi manipulatoare”.

Republica Moldova a condamnat în repetate rânduri invazia rusă. Legăturile bilaterale sunt tensionate şi de prezenţa trupelor ruse de menţinere a păcii în regiunea separatistă transnistreană.

TV-6, unul dintre canalele deţinute de Şor, a declarat că argumentele comisiei sunt nefondate şi false.”Canalul nu a primit niciodată comentarii cu privire la acoperirea evenimentelor legate de război. Decizia comisiei este ilegală… acesta este un atac fără precedent la adresa libertăţii de exprimare”, se arată într-un comunicat.

Starea de urgenţă iniţială, de 60 de zile, a fost reînnoită de mai multe ori şi urmează să expire în februarie 2023.

Ce spune Maia Sandu

Suspendarea licenţei de emisie a şase posturi de televiziune vine să protejeze spaţiul informaţional naţional şi să prevină dezinformarea, a afirmat preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în reacţie la decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.

„Decizia are la bază constatările Consiliului Audiovizualului în privinţa acestor posturi, care arată lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor din ţară şi a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, şi vine să protejeze spaţiul informaţional naţional şi să prevină dezinformarea”, a punctat şefa statului într-un comunicat publicat de Serviciul de presă al instituţiei prezidenţiale.

De asemenea, preşedintele Maia Sandu a subliniat că, în actuala situaţie incertă în care se află ţara, este foarte important să fie prevenită orice încercare de destabilizare a ţării.

„Păstrarea păcii şi stabilităţii în Moldova este prioritatea noastră, în contextul dificil în care ne aflăm, având război la hotar. Iar protejarea spaţiului informaţional naţional este un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare, puse la cale de persoane supuse sancţiunilor internaţionale. Nu putem admite ca, în această perioadă plină de provocări, securitatea statului şi viaţa liniştită a cetăţenilor să fie puse în pericol de fugari care doresc un singur lucru – să scape de justiţie”, a conchis ea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

19 Comentarii

  1. Sorosh e foarte bine reprezentat in moldova. Aici putem vedea in avanpremiera ce ne asteapta cu progreseii la putere. Dictatura lui Ceausescu era tabara de vara in comparatie cu dictatura lui sorosh

  2. Tara pregatitata sa intre in UE. Democratie originala si asta: opozitia redusa la tacere, ca in ucraina. 🙂

  3. Săndica o caută cu lumânarea. Aşa a început si Ucraina, in urma cu 10 ani. Sau interzis televiziunile, radiourile de limbă rusă, a continuat cu scoaterea acesteia din scoli, sau măcar limitarea folosirii acesteia, si pas cu pas, s-a ajuns la situaţii insuportabile pentru cei peste 10 milioane de ruşi ai Ucrainei. Văd ca rețeta începe sa se aplice si pe la moldoveni, mijloc sigur prin care nativi ruşi vor reacţiona dur. Și așa situaţia este foarte încordata, mai lipsește doar chibritul, iar Săndica se străduiește sa-l aprindă.

  4. Normal ar fi ca anumite puncte de vedere (posibil mixate cu propagandă) dintr-o tabără să fie contracarate cu puncte de vedere contrare, din tabăra opusă. Numai așa un om normal la cap va putea discerne ceea ce (crede el că) este adevărul. În caz contrar, nu propaganda este „strânsă de gât”, ci însăși libertatea de expresie. Halal „democrație” moldovenească!

  5. Fraiere, te faci ca uiti de guvernul ZERO, cel al lui Ciolosh. Si de catastrofa de guvern al lui Sica care a fost pe jumatate USR. Ambele au distrus Romania cat Basescu in zece ani. Dupa mintea ta au fost guvernele romanilor si nu ale lui tatae Soros.

  6. Se vor muta in Rusia televiziunile și o sa transmită de acolo.

  7. @Chia/E foarte normal, sordoveanca Sanda s-a luat portia de laptic de licurici cand l-a intalnit pe Schwab saptamana trecuta iar acum datorita fosforului a inceput sa bifeze toate etapele aplicate de Oculta Mondiala in Ucraina incepand cu lovitura Maidaneza din 2014.

  8. Jos pălăria! Bravo! Dincolo de Prut viermuiesc in ordie, ca în Cosa Noastră, tot soiul de nevertebrate autohtone, finanțate de Rusia Tetorista, de agenți ruși și de televiziuni pro-Dictatorul Roșu și pro-razboiul criminal putinist. Numele lor merita sa fie pomenite doar în batjocură.

  9. Dan Dungaciu: „Vine și nota de plată pe comunicarea la războiul din Ucraina. Deci războiul din Ucraina este o discrepanță între percepția publică și ce înseamnă liniile majore de mesaj din televiziunile de mainstream, care va exploda și ea. (…) 70% dintre români sunt în tabăra pragmatică. Vor să se oprească războiul, chiar cu prețul sacrifciilor făcute de Ucraina. 28% vor să continue războiul până la cap. Deci populația României n-are nicio legătură cu mesajul oficial de mainstream.”

  10. Labele murdare ale lui Putin trebuie tăiate. Și limbile la fel. Fără presă rusească în Basarabia românească !

  11. Evreul rus Șor din Israel vrea să dirijeze opinia publică din Basarabia românească.

  12. @ 19:14

    In cazul in care mi te adresezi mie, fraier sa-i spui lu Editat etc. .. Si lui ciolos…

  13. ,,,CURAT DEMOCRAȚIE! CURAT-LIBERTATEA CUVÂNTULUI! CURAT MURDAR-SURIOARĂ A LUI ZDRELINSKI!!!

  14. Cenzura e jignitoare în primul rând pentru publicul larg.
    Cineva, ACOLO SUS, consideră poporul prea prost pentru a discerne Adevărul și vrea să-l „protejeze”…
    Neo-marxiștii $oro$isti nu se deosebesc astfel prin nimic față de înaintașii lor leninisto-staliniști !?

  15. Când toată tevatura din Basarabia constă doar într-un circ politic între partizanii lui șoros și partizanii lui șor, doamna președintă mai ia, nu mai e atât de pro-occidentală, cât pro-accidentală. Oare dânsa, ce origini o avea?

  16. @Sandu, sticlaru: fii convins ca printre sramosii ei a fost si un ” ales „, altfel n-ar fi mosit-o Nuland. Deci e admisa doar propaganda sionista.

  17. Colhozul de postaci al lui Putin împute netul cu duhoarea latrinelor nespălate din Kremlin. Numai că bieții de ei se cam împiedică de limba română ? Vă ghicim ușor, rebiata ! Назад в школу !

  18. @zaharova

    ?Tu putzi a prost de la 5 km. Marsh la ad3varul.. Acolo e cloaca voastra de latrinisti???

  19. Se numeste decuplare ceea ce va sfatuiesc sa faceti si voi si sa va luati gindul de la ciolovecii de rusi . Pina si Orban de Budapeste s-a dat pe brazda .Atentie in SUA se recomanda , in cazul atacului Capitoliului , aparitia a citorva probleme penale .Ii doare tare pe unii nazdravani de pe SITE .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.