Proprietarii de imobile răsuflă ușurați. Cel puțin până anul viitor.
Sistemul de calcul al valorii de piață a imobilelor, care ar fi trebuit să aducă o actualizare a impozitului pe proprietate la nivelul valorilor reale de piață, nu va fi finalizat în acest an, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-un interviu pentru Profit.ro.
votati-ne primadata. dupa aia vorbim
Toate sărăciile (cu banii neimpozitați de la nuntă, botezuri) își cumpără pe credit două-trei apartamente, partea nelocuită urmând să și-o finanțeze prin închirierea celuilalt/celorlalte imobil/e deținut/e. Ar părea o soluție financiară ingenioasa, numai că realitatea capitalistă, după care România tânjește, nu poate valida acest model.
Nu numai că se produce o distorsionare a pieței imobiliare (concentrarea de proprietăți care generează prețuri aberante comparativ cu valoarea de construcție a imobilelor și în raport cu veniturile obținute de români), dar se afectează bugetul statului prin ocolirea impozitării veniturilor obținute din cedarea folosinței bunurilor (veniturile din chirii), cele mai multe închirieri nefiind declarate. În plus, în orice țară capitalistă, deținerea de proprietăți suplimentare e impozitată ca bun de lux, deci cu cote majorate și substanțiale. Valoarea de piață e un alt instrument de subdimensionare a veniturilor încasate din impozitarea imobilelor deținute. Se percep sume derizorii, dar toți românii vor spitale, școli, teatre, mijloace de transport noi, decente. Nu le poți avea dacă nu plătești taxe corespunzătoare. Știu, românii sunt talibani în gândire, capitaliști pe hârtie, dar milogi în realitate. Circulați, precum capitalul, prin alte țări, studiați-le sistemul de impozitare și lămuriți-vă de ce sunt prospere acele state (nu numai ca urmare a existenței unui sistem echitabil de taxe, dar ca parte componentă).
Românii trebuie să intre-n rînd cu lumea civilizată după care ne-au făcut a tînji. Desigur după o închipuire nu după cruntul adevăr. Așadar și românii trebuie să fie doar cam jumate proprietari, să fie mulți chiriași. Iar asta d-nceput. Elvețienii sînt oficial peste jumate chiriași.
Dac-ar fi vorba de dreptate și grija omului nu ar trebui să lase bănci și stabilimente financiare a-și face de cap pe imobiliare.
se pot vinde imobilele la pretul ”visat” de guvernanti, in provincie nu prea se vand si multi spera marea cu sarea care nu mai vine, nici la preturi mai mici de sub 1000 euro/m2