Propunere: Buton de panică şi camere video la spitale

pacienti, cancer, medicamente

Parlamentarii USR vor depune un proiect de lege prin care se propune instituirea obligaţiei ca saloanele spitalelor să fie dotate cu buton de panică pentru fiecare pacient, iar unităţile de primiri-urgenţe şi secţiile de terapie intensivă cu camere de supraveghere video, a anunţat, marţi, vicepreşedintele Comisiei din sănătate din Camera Deputaţilor, Emanuel Ungureanu.

„Propunerea legislativă pe care o gândim şi o vom depune în Parlament în câteva zile spune un lucru fundamental: butonul de panică trebuie să existe în toate saloanele, de la stat şi de la privat, obligatoriu prin lege. Nu pot fi invocate motive financiare. Miliarde de euro intră în sistemul sanitar şi niciodată nu se găsesc bani pentru lucrurile fundamentale care înseamnă încrederea pacientului care apasă pe buton şi măsurarea timpului până la care un cadru medical vine şi ascultă care este nevoia. Alt lucru fundamental este camera video, care nu înseamnă instaurarea sistemului poliţienesc în sistemul sanitar, ci prietenul nostru, atât al pacientului, cât şi al medicului. Camera video face diferenţa între o persoană neglijentă sau rău intenţionată şi cei care îşi fac treaba foarte bine”, a afirmat Ungureanu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Ungureanu, la aceste camere video nu trebuie să aibă acces doar Poliţia şi Parchetul. „Încrederea dintre medic şi pacient trebuie să fie construită prin dialog şi mijloace obiective (camera video) care să dezvăluie comportamente nepotrivite atât ale medicilor, cât şi ale pacienţilor”, a adăugat Ungureanu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al USR, deputata Cristina Prună, a pledat pentru „o reformă în sănătate prin care medicii şi pacienţii să fie în centrul sistemului medical românesc”.

„Am ajuns să ne fie teamă nouă, pacienţilor, să mergem la spital, iar medicilor să profeseze şi să îşi exercite meseria cu demnitate. Vorbim de o neîncredere profundă în sistemul de sănătate. Bebeluşii arşi la Maternitatea Giuleşti, cazul Alexandra care a strigat în spital după ajutor, cazul de la Spitalul Sfântul Pantelimon reprezintă drame la care ne uităm şi pe care trebuie să le oprim. (…) Fiecare dintre noi a auzit de cineva căruia îi este frică să mai meargă la spital să se trateze. Pacienţii trebuie să aibă în mod real dreptul de a alege, iar medicii să îşi exercite cu demnitate profesia”, a transmis Prună.

Ea a amintit că, în urmă cu peste şase luni, USR a depus un proiect de lege în Parlament prin care pacientul să îşi poate alege asigurătorul de sănătate – CNAS sau un asigurător privat care să aibă contracte cu spitale de stat şi private.

Conform USR, „Pilonul 2 al Sănătăţii înseamnă dreptul românilor să-şi redirecţioneze o parte din banii pentru sănătate către orice asigurător de sănătate”.

„Monopolurile nu au adus niciodată ceva bun. CNAS are monopol în momentul de faţă (…) A pune plasturi pe probleme punctuale nu înseamnă să rezolvi situaţia sistemului de sănătate”, a adăugat Cristina Prună.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. Butoanele de Panica ar trebui sa fie si la Pensionarii care stau singuri in Blocuri ! Si daca cad pe Dushumele nu are Nimeni posibilitatea sa-i scoale in Picioare ! Si nu au posibilitatea sa cheme Salvarea !

  2. Cu alte cuvinte, USR recunoaste doua lucruri: 1. ca Parchetul n-are nici un mijloc de dovada a vinovatiei celor doua doctorite, de altfel, nevinovate. 2. ca-n locul butonului de panica, asistentele medicale de la Pantelimon si-au facut de cap, boicotând în mod fatal decizia medicala -fiindca boicotul a dus la moartea imediata a bolnavului (de ciroza, TBC, inima…, tipul pe toate avându-le): asistentele rebele au continuat, din prostie crunta si crasa, a-i administra noradrenalina, si-n doze-n prostie, complet iesite de sub control, tipului, devenit cobai.

  3. Da, da, camere video peste tot, in scoli, in spitale si la WC, ca sa fim in siguranta! Ura, traiasca fratele cel mare!

  4. Buton de panica in spitale? A cui mai e afacerea asta bănoasă? De ce butoane de panica in spitale și nu cursuri de umanizare doftorilor la modul real? De ce nu investesc banii in ceea ce înseamnă sănătate spitale și doftori plus bolnavi, și se aruncă banii pe ceea ce nu trebuie? Butoanele de panica, sunt că scanerele de la vămi, funcționează doar la comanda unora sau altora, in niciun caz pentru stabilirea misiunii pentru care funcționează!

  5. Butoanele de panică și camerele de luat vederi trebuiesc instalate și în locuințe pentru cazul unei urgențe, mai ales în baie. În cazul în care omul este constipat ori i s-a terminat hârtia igienică să apese butonul de panică. Aici nu e vorba de supraveghere.

  6. Stiu un caz cu butonul asta de panica,la Hemato,in Brasov,acum vreo 7 ani.Si cand o mamaie a apasat pe el la 3 si 20 dimineata, fiindca ii era rau,duduile asistente au venit cu ochii umflati ca patlagelele de atata somn si au facut-o pe mamaie troaca de porci. Sa continui ? Stati sa-mi aduc 2 lamai si dictionarul de neologisme si mai intai sa vad ce parere are maica Cotidianul.

  7. Butonul de panica il poate actiona chiar avertizorul.Camerele pot indeparta sfanta spaga si tratamentul brutal al pacientilor.

  8. Dar aveți bani de sisteme de alarma? N-aveți pentru ca ii mănâncă bugetarii care stau ciorchine pe un birou să bea cafele și să umple scrumiere. Doar priviți cat de grea e viața pt Ciolacu!
    Voi vreți lux cu hoții la drumul mare. Cu regrete, doar ochi plânși veți avea. Paduchiosii nici nu știu ce înseamnă civilizația. Mai rău decât cu Ceaușescu!

  9. Butoane de panica mai sunt, dar exact precum scanerele de prin vămi nu functioneaza. Camerele video tot timpul ar avea ceva, ar sta de poza, si nu in functiune.

  10. Toate spitalele din UE si dintr o tara normala, au butone de panica. Toate !!!!!
    Prin jaful facut de Psd/Pnl, dormi pe saltele de 100 de ani in spitale. Oare ambasadorii tarilor UE ce or spune de jaful si crimele baronilor locali din Romania?

  11. Duamna Pruna si usericii , cind ati avut Ministerul Sanatatii ce ati facut ? ” Izoletele” , unde-s? Intr-adevar de 34 de ani nu s-a facut nimic su mai nimic prin spitale. Acum strigat in gura mare ? Credeti ca veti avea cistig electoral ? Sa nu mai vorbim de dezastrele dvs.Nu ca ati fi in necunostinta de cauza , doar persistati in prostie.Va explic de ce : La ATI unde esti de obicei anesteziat sau nici nu te poti misca ce faci cu butonul de panica ?In saloane cel de linga tine anunta imediat personalul. bun punem buton de panica. Si rezolvam.Dar de ce n-ati rezolvat cind ati avut ministerul si finante cu duiumul ?

  12. Sunt de acord cu o conditie : daca se instaleaza si un detector de urmarire a esapamentelor pacientilor .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.