Protest distrugător. Poarta Brandenburg, murdărită de activiștii pentru mediu

Mai mulţi activişti din gruparea ecologistă Ultima Generaţie au vopsit duminică cu spray portocaliu cele şase coloane ale porţii Brandenburg, unul din cele mai reprezentative monumente din Berlin, relatează dpa.

Poliţia a reţinut 14 protestatari sub acuzaţia de distrugere a proprietăţii şi au izolat obiectivul. La intervenţie au participat zeci de membri ai unor echipaje de urgenţă.

Primarul Berlinului, Kai Wegner, a criticat protestul, arătând că oraşul sprijină „libertatea de exprimare şi dezbaterea deschisă despre viitorul nostru”, însă acţiuni cum a fost cea de duminică „nu fac rău doar porţii istorice Brandenburg, ci şi exprimării libere pe probleme importante ale vremii noastre şi ale viitorului”.

În capitala Germaniei urmează în zilele următoare şi alte demonstraţii pentru combaterea modificării climei.

Gruparea ecologistă a anunţat că a folosit pentru aplicarea vopselei extinctoare de incendiu. Protestatarii au murdărit cu vopsea şi piaţa Pariser din faţa porţii, la capătul de vest al bulevardului Unter den Linden. Ei au cerut blocarea pe termen nelimitat a unor străzi din Berlin, începând de luni.

Poliţia a afirmat că a reuşit să îi împiedice pe demonstranţi să urce pe monument.

Membri ai grupului Ultima Generaţie protestează frecvent lipindu-se de asfaltul de pe străzi, pentru a cere încetarea utilizării combustibililor fosili cel mai târziu din 2030. Ei acţionează în întreaga Germanie din primăvara lui 2022 şi au atacat cu vopsea sediile unor partide politice, magazine de lux şi un avion privat de pe aeroportul internaţional din Berlin.

Obiectivul în materie de acţiune climatică al guvernului german este atingerea neutralităţii până în 2045, reaminteşte dpa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

 1. Io întotdeauna am zis că nația asta-i dusa cu capu’ Acum ceva timp in urmă, cu ocazia finalei CM de fotbal in care era angrenata și naționala lor, in respectiva piața, cucele și cucii adunați in fata ecranului consumau spumant din ăla de 2 lei cumpărat de la magazinul săracilor – lanț care funcționează și la noi in toate orașele importante- când i-a surprins ploaia. Rimelul a început sa curgă șiroaiele pe fața ăstora care arătau ca-n versurile poeziei “Moartea căprioarei” a lui N. Labis, “mănânc și plâng”…

 2. Superb! Vedem cum sunt denumiti „Ultima Generatie”, pentru sacrificii la manipulare, la drogageala si lbtq, la educatie maidaneza=haos, la rasturnari de guverne care sunt eficiente, sau, Ultima Generatie care ajuta puternic la decimare global😏?! Sa nu credeti ce se vehiculeaza prin gura si cuvintele lor, exista un plan diabolic care trebuie pus in practica cat mai repede posibil, pentru asta sunt sponsorizati gras dar nu se recunoaste. Scuze pentru duritatea argumentelor, sunt reale, se pun in practica in mers incat ne trezim asupra faptului implinit!

 3. Nu înțeleg de ce, in loc de spray care conține fix substanțele care dânșilor le repugnă, nu au folosit târnăcoape portocalii sau roz, la alegere.
  Se impune ‘cu celeritate’ trecerea acestui fel de protestatari printr-un stagiu de dat la târnăcop în piatră seacă. Nu înainte de li se da, ca favoare, cu niște superglue pe membrele superioare. Că tot la place lor lipiciul.

 4. Noi „muncim”, nu gandim.

  UE nu este poluatorul mondial altii sunt. Ce sa reduca.
  Incetarea utilizarii combustibililor fosili, in totalitate, nu va fi o reducere mare in raport cu ce altii produc.Tarile din UE se vor alege doar cu un faliment economic de rasunet.

 5. Care chestie nu vă plăcu la commenyul postakului? Aia cu faptul că sorosică finanțează toți cactiviștii ăștia?

 6. O intrebare simpla nu pune nimeni.Din ce traiesc astia?Nu muncesc ,nu produc nimic dar au timp berechet sa faca scandal.

 7. „Obiectivul în materie de acţiune climatică al guvernului german este atingerea neutralităţii până în 2045”.

  La ce neutralitate vă referiți? La cea de gen? 😀

  Degenerații ăştia din „Ultima Generație” ştiu măcar pentru ce protestează? Ştiu că Deutschland kaputt? Că le-au dinamitat conductele de gaz, că şi-au „dinamitat” centralele nucleare, că fără energie nici sprayuri cu vopsea nu vor mai avea, că rămân fără internet astfel că nu-şi vor mai putea comanda de pe aplicație BigMac-uri în casolete de plastic şi tacâmuri de unică folosință? Sau sunt speriați că creşte concentrația de CO2 şi va fi dezastru? Ei ştiu că CO2 se găseşte în aer în proporție de doar 0,02%? Ştiu că influența pe care CO2 o are în efectul de seră este de 100 de ori mai mică decât o au banalii nori de pe cer, iar dacă prin absurd concentrația ar creşte brusc, până ne-ar omorî pe toți, efectul de seră datorat acestui compus chimic tot neglijabil ar fi?

  Probabil că nu ştiu şi nici nu îi interesează fiind prea proşti şi inculți. Dar e cool să protestezi, să te întinzi pe stradă, să dai cu spray… Măcar să o facă la pielea goală, să ne amuzăm şi noi un pic şi să se obişnuiască pentru cum va fi când nu va mai fi energie pentru fabricat haine. 😁

  Mai bine această „Ultimă Generație” ar face ceva util, ca să nu fie chiar ultima generație din istoria omenirii civilizate. Fiindcă dacă o ținem tot aşa ne întoarcem la epoca de piatră.

 8. Astia se mira ca sanctiunile sunt bumerang si armele Rusiei nu se termina. Vestul e regiunea in care s-a rasturnat carul cu prosti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.