Protest în Bulgaria din cauza unei biserici ruse

Creştinii ortodocşi din capitala Bulgariei, Sofia, au protestat duminică împotriva închiderii unei biserici ortodoxe ruseşti, după ce preotul-şef al acesteia şi doi clerici (de naţionalitate belarusă) au fost expulzaţi din ţară, fiind acuzaţi că au acţionat împotriva intereselor Bulgariei, relatează dpa.

Biserica, populară şi printre bulgari, a fost închisă vineri, după acuzaţiile aduse de premierul bulgar Nikolai Denkov în timpul evenimentelor care au marcat Ziua Independenţei ţării.

Duminică, credincioşii au aprins lumânări şi au depus flori în faţa bisericii. De asemenea, ei au format un lanţ uman, blocând traficul pe o şosea centrală, indică dpa, fără să precizeze numărul protestatarilor.

Mitropolitul Naum de Ruse (Biserica Ortodoxă a Bulgariei) a cerut, de asemenea, redeschiderea bisericii într-un mesaj postat pe Facebook.

Nu au fost formulate acuzaţii concrete împotriva celor trei clerici expulzaţi, a declarat ambasadoarea Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, într-o declaraţie publicată pe site-ul Ambasadei ruse.

Anterior, misiunea diplomatică rusă de la Sofia indicase că Bulgaria l-a expulzat pe şeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Bulgaria, arhimandritul Vassian şi alţi doi clerici.

Biserica Ortodoxă Rusă a sprijinit invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina.

Tensiunile dintre Rusia şi Bulgaria au atins apogeul în 2022, când 70 de diplomaţi ruşi şi angajaţi ai ambasadei au fost expulzaţi pentru suspiciuni de spionaj. Bulgaria, fostă membră a blocului estic, face parte din Uniunea Europeană şi NATO.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Operatiunea Speciala a Rusiei in Ucraina este justificata si motivata pentru mentinerea Suveranitatii Rusiei in fata Expansiunii militare a NATO….Rusia nu e Romania !!!…Pentru bulgari Rusia a sacrificat un numar de soldati si mai mare decat pentru Romania…In anii 1870..1876 Rusia a convins Britania si Europa de vest sa ii permita intrarea cu Armata in Bulgaria prin numarul imens de bulgari omorati de otomani…. Ca toate popoarele hiper-complexate Bulgaria si – a tras Premier scolit in Vest. Cum isi trasese Romania Ministru de Finante pe vremea lui Ponta, adica un habarnist. La bulgari acest Premier scolit in vest face ravagii irecuperabile….

  2. Nici pomeneala de „invazie rusa neprovocata-n Ucraina”, @P.S., nu mai itoxica, nu mai fi colaboratioonist al UrSSulei si restului neo-nazistilor, americani, inclusiv, care, de ani de zile au sprijinit regimul neo-nazist si rusofob de la Kiev, care bombarda regiunile rusofone zi si noapte, nu le mai platea salariile si pensiile rusofonilor, le-a distrus aprovizionarea-n apap potabila, le-a-nchis scolile, etc. Interventia speciala rusa-n Ucraina a conforma art 50 al Chartei ONU (protectia unor comunitati/ popoare pe cale de disparitie). @axon: cum îl cheama pe respectivul premier bulgar scolit în Vest, si-n care „Vest” a fost „scolit” (de catre Soros), în SUA ?

  3. Să trimită un preot bulgar și să deschidă biserica. Și Bulgaria e tot ortodoxă așa că nu văd de ce atâta circ pentru niște popi.

  4. Elena Popa Protestul a fost pentru redeschiderea bisericii si nu pentru popi, cum ai citit matale in diagonala, probabil cu capul intr-o parte. Vezi ce citesti sau citesti ce vezi, sau ,,auzi” doar ce vrei?

  5. Elena Popa spune:
    25 sept. 2023 la 13:30 ———–Hai sictir madam Elena Popa !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.