Protestatarul bun și protestatarul rău

Întâlnirea ministrului Agriculturii, Florin Barbu, cu asociaţiile oierilor s-a finalizat după două ore discuţii în care s-ar fi tranşat toate problemele sectorului, începând de la subvenţiile alocate în 2024, fondurile europene disponibile pentru sector, până la colectarea şi prelucrarea lânii, tuns şi păstorit.

Deşi toţi reprezentanţii asociaţilor prezente la discuţii au declarat că sunt mulţumiţi de ceea ce au obţinut în urma negocierilor cu ministrul Agriculturii, în timpul declaraţiilor de presă mai mulţi oieri au demarat un protest în jurul ministerului, cu maşinile, claxonând şi solicitând plata subvenţiilor din sector pentru luna decembrie, relatează Agerpres.

Întrebat despre acest protest ad-hoc din jurul Ministerului Agriculturii, Florin Barbu a transmis că tot sectorul ovin a fost prezent la discuţii, iar cei de afara nu reprezintă sectorul, chiar dacă ei îşi spun oieri sau ciobani.

„Cei de afară cer subvenţionarea accizei la benzină, nu sunt fermieri. Tot sectorul ovin reprezentativ este aici, nu sunt afara oieri, ciobani. O spun clar: subvenţiile sunt plătite de către Ministerul Agriculturii şi APIA, 95%. Că există 5% persoane care nu şi-au adus documente sau au alte suprapuneri de parcelă, pentru că atunci când ai subvenţii şi ai o fermă şi în vegetal şi în zootehnic trebuie aduse nişte documente care să clarifice în sprijinul cuplat, fie că vorbim la vaca de lapte, fie că vorbim la oaia de lapte, trebuie să ai documentele justificative privind valorificarea. Subvenţiile se vor plăti până pe 31 martie, aşa s-au plătit în fiecare an, adică nu sunt probleme din punctul acesta de vedere. Probabil afară sunt taximetrişti”, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

Potrivit Agerpres, şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul ovine şi caprine au confirmat că nu fac parte din organizaţiile lor.

Ministrul a mai zis că ziua de 15 ianuarie, în care îl sărbătorim pe poetul Mihai Eminescu, este ziua care i-a unit şi i-a adus pe toţi la masă.

„Astăzi este ziua poetului Mihai Eminescu. Eminescu a spus un lucru foarte important: prin unire e tărie. Şi cred că toţi fermierii care sunt astăzi aici, atât din asociaţii, cât şi persoane fizice, asta ne-a adus pe toţi la masă, ne-a unit. Sunt sigur că, în continuare, împreună cu fermierii din toate zonele, printr-o unire corectă, putem fi puternici, putem fi mai buni şi, mai mult de atât, îmi doresc ca România să devină un exportator către toate statele din Uniunea Europeană şi din piaţa mondială şi sunt sigur că împreună putem face acest lucru”, a adăugat Barbu.

Ministrul Agriculturii se întâlneşte luni şi marţi cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, ai procesatorilor şi retailerilor, pentru a discuta problemele cu care se confruntă, măsurile de sprijin şi soluţiile de finanţare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

 1. din pacate la orice protest se aduna hoitarii Rusiei din partidul ‘ Nașa AUR,maica Rossiya’
  asti ar trebui pulverizati cu verde de Paris ,sunt daunatorii Romaniei

 2. Am inteles că ăștia care stau în stradă sunt votanții PNL!…
  Halal căsnicie!…halal coaliție!…
  Să speram că golanii ăștia din PDL vor dispărea în veci!…
  Au un reprezentat în guvern!…ghiciti cine-i?…

 3. Protestatari pot fi doar săracii și oropsiții restul care aderă sânt infiltrati ,nu trebuie sa existe lideri ,doar portatori de cuvânt,emisari ,fara puteri de decizie.Deciziile se iau împreună cu toți protestatarii daca nu nimic.

 4. Vax! Deocamdată, când vezi preţurile, te-apucă durerea de dinţi.

 5. Acest Barbu habar nu are ca in Romania exista pesi langa oi, si crescatorii de berbeci, tauri, porci, vaci, boi multi prin politica, avicole! Astia nu au dreptul la subventie, trebuie sa dispara? Practica ura si diferenta intre crescatori in direct, discriminarea e la ea acasa in politica romaneasca.

 6. Semn ca transportatorii au dus guwernarea in pragul disperarii si-au trimis la atac postacii de partid si de stat.

 7. Între protestatari ,era și o leșinată așa mai firavă ,trimisa special de vre,-un ong sau multinațională care și-a umflat banan conturile pe spinarea ștatului pentru a agita spiritele ,dacă și aia era fermier ,cu degetuțele ei de troll din spatele tastaturi ,usr =cancer in fază finală

 8. io mi-s feminista, nu vi-i clar?
  ma inteleg purrfect si cu soferii si cu crescatorii.
  ei se feresc de mine, eu le cant in struna cand ma tund pen’ ca-i inteleg.
  intox cara mesaje tot din fratie.

  Aia din poza e sor’mea care musca. Cocalara si ea! Are 2 miei: ambii dextri si la facultate, beeheee- bey!

  Vrei experienta de viata? Invata! Si nu mai “pune botu’ la” orice minciuna! Ei intre ei la sparlament/guvern n-o fac, tu de ce ii crezi?

 9. In poza de mai sus sigur e Alina Gorghiu in vremurile ei de glorie,fiecare avem asemenea vremuri Alina Gorghiu a avut și ea ,atunci strunga ei era la mare căutare și nu orice liberal avea sorți de izbândă.
  Așa a reușit să fie președinta PNL!

 10. `„ deci care-i treaba cu ==MAREA MANIFESTAȚIE A AGRICULTORILOR,ȘOFERILOR DE TIRURI== ? OIERII AU VENIT CUM TREBUIE,MINISTRU I-A PRIMIT-AU REZOLVAT CE AU AVUT DE REZOLVA-ȘI DINTR-O DATĂ AU APĂRUT CIOBANII DE ASFALT -ACUI FANI FOTBALISTICI OR FI FIIND ȘI CINE LE-O PLĂTIT DRUMUL?? ȘOFERII ȘI TRACTORIȘTII AU VENIT FĂRĂ NICI UN FEL DE SINDICAT,DE LIGĂ,,DE CONFEDERAȚIE-când ministerele i-au primit-=–păi nu avem liste cu revendicări-trebuie să dăm telefoane- DUPĂ MINUTELE ȘI ÎNȚELEGERILE -PREABLEGII MINIȘTRII -I-AU MOȘMODIT,I-AU BREPRIMIT -IAR EI CONTINUĂ MANIFESTAȚIA – CĂ-I LIBERTSATE,CĂ-I DREPTUL LOR –DA DREPTUL MILIOANELOR DE LOCUIRORI DERANJAȚI DEGEABA -„NU SE EXISTĂ”? REGULI DE CIRCULAȚIE NU EXISTĂ–PĂI DACĂ EI SUNT MAI PRESUS DE LEGE-DĂIE(SĂ DEA) JOS GUVERNUL,PREȘEDINTELE,DIZOLVE PARLAMENTUL ȘI PUNĂ-SE PE EI! APROPO -PENSIONARII CARE RISCĂ SĂ NU MAI PRIMEASCĂ PENSII-TOȚI-NU ZIC NIMIC?BA SE CITEAZĂ CĂ DIN OCTOMBRIE NU A MAI RĂMAS UN BOB UCRAINEAN ÎN ȚARĂ !

 11. Se vede jumatatea plina a paharului. Jumatatea goala inainte de 1989, erau pline toate segmentele de productie. De ani de zile ciobanii nu mai au ce face cu lana practic o arunca. Nu mai exista industrie de s-o prelucreze in ateliere si fabrici specializate.
  La imbracaminte se importa cam tot de marile lantuti magazine. Daea a pomenit de fabrici sa preia lana pentru termoizolatii ecologice.
  Inainte de 198o exista prin orice oras mai rasarit fabrici de procesarea laptelui colectat, acum se importa majoritatea. Nu mai exista industrie de specialitate sa preia de la producatorii locali, aduc din import.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.