Proteste de Ziua Culturii Naționale față de ordonanța trenuleț

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă ‘CulturMedia’ anunță proteste de Ziua Culturii Naționale.

Sindicaliștii anunță într-un comunicat că în pofida promisiunilor lansate în 2024 de Ministrul Culturii și alți reprezentanți ai Guvernului, angajații din muzee și biblioteci sunt în continuare discriminați față de colegi omologi sau/și din alte domenii culturale, deși Legea salarizării unitare, Codul Muncii, Constituția și prevederile europene sunt de partea lor.

Ca și cum nu a fost destul, se adaugă efectele ordonanței ‘trenuleț’, care vin să dea lovitura de grație celor aflați în slujba culturii, educației prin cultură, progresului prin instruire, spun sindicaliștii.

Această ordonanță ‘trenuleț’ aruncă angajații din domeniile Cultură în bezna neagră a sărăciei, se arată în comunicat.

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă ‘CulturMedia’ susține că salariații din muzee, biblioteci și alte centre culturale sunt discriminați sistematic de 7 ani față de ceilalți colegi din domeniu, iar în anul 2024 au fost hrăniți de Guvern doar cu promisiuni.

„De Ziua Culturii Naționale publicul și presa au ocazia să îi cunoască pe oamenii cu care guvernanții se laudă, dar pe care îi umilesc deliberat, cu salarii de muncitori necalificați, neplata a sâmbetelor, duminicilor și sărbătorilor lucrate, a muncii de cele mai multe ori voluntare în proiecte care sprijină educația tinerei generații.

Înghețarea salariilor, indemnizațiilor și sporurilor menține gradul de sărăcie și distruge orice speranță la o îmbunătățire a traiului de zi cu zi. Arheologii, muzeografii, cercetătorii, bibliotecarii devin iarăși bătaia de joc a guvernanților! Repetatele negocieri avute la nivel ministerial în anul 2024 au avut ca rezultat promisiuni goale și strângeri de mână înșelătoare.

Insistența cu care statul refuză să plătească munca angajaților săi duce la diminuarea cu premeditare de către guvernanți a activității în instituțiile de cultură. O mare parte a evenimentelor dedicate publicului este desfășurată în afara orelor de program, în weekenduri și chiar în zile declarate libere.

Constatăm că și în anul 2025 guvernanții folosesc a șaptea oară ordonanța ‘trenuleț’ ca soluție pentru rezolvarea problemelor financiare ale țării, nu ca pe o măsură excepțională, provizorie, până la punerea în aplicare a sistemelor cu care s-au lăudat că vor rezolva discrepanțele salariale.

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă ‘CulturMedia’ consideră inacceptabile tăcerea și indiferența guvernanților față de cultura și istoria țării pe care le invocă doar în declarații politice patriotarde.

‘CULTURA UNEȘTE’ sub sloganul binecunoscut, văzut de public și în Piața Victoriei, în Noaptea Muzeelor, în 15 ianuarie ne vom uni în proteste organizate în muzeele și bibliotecile din întreaga țară”, se arată în comunicat.

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă ‘CulturMedia’ reunește peste 40 de sindicate din muzee, biblioteci, centre culturale, teatre, radio, televiziune, fiind reprezentativă pentru sectorul de activitate – 36 Cultură.

Recomanda

3 Comentarii

  1. Dacă erați mai inspirați, sau mai patrioți, în legătura cu data desfășurării protestului puteați aminti ceva și de marele Eminescu, că doar a trecut și el prin posturi de bibliotecar, ca să nu mai amintim de postul Suprem din Cultura, nu doar românească, ci și Universală !

  2. Haoleu mo, că care cultură?…aia de canabis?…săracii muncesc până dau în gât, sau pe gât…😂😂😂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.