Violențele de la Guvern în presa internațională

Principalele agenţii internaţionale de ştiri, precum şi numeroase publicaţii din multe ţări au relatat despre protestul antiguvernamental din România.

„Poliția a tras cu gaze lacrimogene în timp ce românii se mobilizează împotriva Guvernului”, a titrat agenţia Reuters, citată de Mediafax.

Zeci de mii de protestatari au protestat vineri împotriva Guvernului Social Democrat (PSD) în orașe din întreaga României și în capitală, București, unde forțele de ordine s-au luptat cu unii și au tras cu gaze lacrimogene, arată Reuters.

La București, unii protestatari au încercat să treacă cu forța prin liniile de securitate care păzeau clădirea Guvernului. Alții au aruncat cu sticle și bucăți de pavaj înspre forțele de ordine ca au folosit gaze lacrimogene și ocazional un tun cu apă.

Agenția mai menționează și protestele precedente care au avut loc începând din momentul în care „social-democrații au preluat puterea la începutul lui 2017 și au încercat să decriminalizeze unele infracțiuni de corupție”.

„Expatriați români au organizat un protest antiguvernamental masiv la București”, a scris agenţia Associated Press.

Jurnaliștii americani relatează că zeci de mii de români s-au strâns la un protest antiguvernamental organizat de expatriați, cerând demisia guvernului de stânga și alegeri anticipate.

The Associated Press menționează și că aproximativ trei milioane de români locuiesc în străinătate, iar unii spun că au emigrat din cauza corupției, salariilor mici și lipsei oportunităților.

„Revoltă în România: Haos pe străzile din București unde poliția a folosit gaze lacrimogene și un tun cu apă”, titrează Daily Express.

„Un protest la București, România, împotriva corupției, salariilor mici și intervenției în justiție, a devenit violent astăzi (vineri, n.red.) când demonstranții s-au ciocnit cu forțele de ordine care au folosite gaze lacrimogene și un tun cu apă pentru a dispera protestatarii”, scriu jurnaliștii britanici.

„Violențe au izbucnit în timp ce zeci de mii protestează față de corupția din România”, scrie cotidianul The New York Times.

„Poliția a folosit vineri un tun cu apă pentru a împrăștia protestul din capitala României, București, care a fost organizat pentru a se opune acțiunilor guvernamentale despre care mulți spun că vor slăbi statul de drept”, mai afirmă jurnaliștii cotidianului american, care menționează și protestele antiguvernamentale masive din urmă cu 18 luni.

Postul BBC News scrie că: „Poliția română s-a ciocnit cu protestatarii antiguvernamentali”.

„Protestatarii au cerut demisia guvernului, obiectând față de eforturile percepute că ar conduce la slăbirea sistemului judiciar de către social-democrații(PSD) aflați la guvernare, precum și față de salariile scăzute și corupția endemică din țară”, au mai afirmat jurnaliștii BBC.

„România: gaze lacrimogene și tun cu apă pentru dispersarea demonstrației expatriaților”, relatează cotidianul francez Libération.

Jurnaliștii francezi mai menționează că protestatarii au scandat sloganuri ca „hoții”, „demisia”, „nu vom renunța” și au fluturat drapelul României, dar și steaguri ale altor țări.

„Mii pe străzile Bucureștiului, diaspora română împotriva corupției”, titrează cotidianul La Repubblica.

„Sute de răniți în protestele din România după ce emigranții s-au întors pentru a lupta împotriva corupției”, afirmă jurnaliștii de la cotidianul The Guardian.

Publicația britanică relatează că „unii protestatari au încercat să treacă cu forța prin liniile de securitate din jurul clădirilor Guvernului”, dar și că „înregistrări video postate pe rețelele de socializare arată poliția bătând protestatari non-violenți care țineau mâinile sus”.

Protestele din România au fost un subiect și pentru presa australiană, cu postul SBS titrând: „Protest în România: Gaze lacrimogene folosite pentru a dispersa un miting anticorupție”.

„Protestul antiguvernamental român se încheie cu violențe”, titrează publicația Financial Times, care menționează că acest mitingul de vineri este cel mai recent dintr-o serie de proteste față de social-democrații din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Protest ptr salarii mai mari contra guvernului care !d-a marit?

  2. Cresterea economica este doar oe hartie, realizata prin cresterea consumului, la marfuri, produse aduse din import, investitiile fiind ZERO. A se vedea cresterea EURO , drept urmare. Maririle de salarii la bugetari, justificate la medici, sunt impovaratoare economiei Romaniei fiind realizate prin imprumuturi din ce in ce mai mari. Totul este facut cu scopul mentinerii la putere a PSD, pentru salvarea borfasilor politici de inchisoare, cu mentinerea averilor lor. Trebuie sa va ganditi ce interese se ascund, nu mai fiti naivi sa credeti in propaganda lor mincinoasa,presupunand ca urmarinti doar Antena 3, B1TV, ROMANIA TV. Diasporenii nu pot fi pacaliti si mergand acasa vor discuta cu rudele, cunostintele, iar urmarile sunt usor de anticipat.

    • La profesori, dar si la altii, nu stimate domn? La medici, daca s-au marit salariile, au disparut cumva atentiile in plic?

  3. Cum se numeste starea de satisfactie prin automutilare? Cand cresteau taxele, se taiau salarii, se faceau restructurari erau in extaz, acum cand au revenit veniturile si chiar au crescut este o mare nemultumire. Propun PSD sa ceara populatiei sa se declare pe o lista cine este multumit si cine nu de situatia actuala. Pentru cei nemultumiti sa se dea o lege de revenire a salariilor si pensiilor din 2009, iar cei care au primit compensatii pentru legile neaplicate pana in 2012, sa restituie banii. Fiscul sa calculeze impozitele si pensiile conform legilor din perioada in care unii erau fericiti, a cele 100 de taxe, mai ales taxa radio-tv. Nu trebuie sa li se strice placerea de a se bucura de tot ceea ce le-a oferit Boc si Basescu.

  4. Jurnaliști ai televiziunii austriece de stat, bătuți de jandarmi în timpul protestului de vineri, de la București.
    „În timpul revoltelor violente din cadrul protestelor antiguvernamentale din România, o echipă ORF din București a fost atacată vineri de poliție“, relatează postul TV de stat austriac.
    Echipajul TV tocmai transmitea în DIRECT, când jandarmii au ATACAT protestatarii violenți din apropiere.

    După cum relatează corespondentul ORF la București, Ernst Gelegs, 1 CAMERAMAN a fost bătut de poliție cu bastoane. Acesta ar fi scăpat de agresiuni doar în urmă repetatelor sale strigăte de atenționare, că este cameraman. Între timp, el și-ar fi revenit din șoc.

    „Și corespondentul ORF a fost, de asemenea, atacat. A fost împins la perete, de un polițist cu scut“, relatează publicația.

    Vineri seara, „prima demonstrație la scară largă a românilor din diaspora împotriva guvernului condus de V. Dăncilă a fost umbrită de ciocniri cu poliția“. Jandarmii au făcut uz masiv, chiar de la începutul demonstrației, de gaze lacrimogene și de bastoane, după ce un grup de manifestanți a rupt bariera de protecție și a încercat să pătrundă în sediul guvernului.
    Pe măsură ce starea de spirit a devenit mai tensionată, la căderea serii și noaptea târziu, „poliția a folosit în mod repetat gaze lacrimogene și, pentru o scurtă durată, chiar și tunurile cu apă, punând în mișcare și trupe speciale de intervenție“. „Intervenția forțelor de ordine a fost, chiar și pentru Bucureștiul obișnuit cu proteste, ieșită din comun“, conchide OE24.at.
    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22637108-jurnali-televiziunii-austriece-stat-jandarmi-timpul-protestului-vineri-bucure.htm

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.